Pitääkö liikkua?

 • Liian paljon pakkasta
 • Helle
 • Talviloma
 • Kesäloma
 • Viikonloppu
 • Täyteläinen arki
 • Lasten harrastukset
 • Jotain muuta, mitä?

Yllä oleva lista on liikkumattomalle porukalle syitä olla liikkumatta (aina) ja samalla niille ketkä haluavat liikkua tuo lista on sisältää pelkästään syitä liikkua (aina).

Niin se vain on, asia on aivan omasta motivaatiosta ja ajattelutavasta kiinni. Jos oikeasti haluaa liikkua niin silloin liikunnan laittaa oman elämänsä asioiden kärkeen jolloin sille aikaa löytyy kyllä. Riittävästi löytyy aikaa varmasti. Jos taas ei huvita liikkua niin kaikki muut asiat menevät liikunnan edelle ja aikaa ei varmasti löydy, ei minkäänlaista pienen pientä rakoakaan jotta kävisi esim. puolen tunnin kävelylenkillä. Ei oo aikaa ei.

Mää olen ehdottomasti sitä mieltä, että jokainen ihminen on velvollinen olemaan sen verran liikunnallinen, että edistää omaa terveyttänsä liikunnoillansa. Että tekee jotain sen eteen, ettei heti kuormita terveydenhuoltoa omilla sellaisilla vaivoilla jotka johtuvat liikkumattomuudesta ja siitä että ei itse ole tehnyt yhtään mitään oman terveydellisen hyvinvointinsa eteen vaikka pystyisi.

Jos ei tiedä miten pitää liikkua ja kuinka paljon niin UKK-instituutilla on oma Liikuntapiirakka (voi tulostaa) josta näkee hyvin mikä on se riittävä määrä liikuntaa. Pitää tehdä sekä kestävyysliikuntaa että lihaskuntoa. Ei ole vaikeaa, mutta ilmaiseksi se ei tule ja päättäväisyyttä se vaatii sekä pientä suunnitelmallisuutta.

UKK-instituutin Liikuntapiirakka aikuisille.

Mää en vaadi ketään liikkumaan yhtä paljon tai samalla mielellä kuin minä, en missään nimessä, mutta tuon liikuntapiirakan verran vaadin jokaiselta aikuiselta ihmiseltä joka siihen kykenee. Sairaat ja liikuntarajoitteiset ovat tietenkin asia erikseen eli tämä mun paasaus koskee vain sitä porukkaa jolle liikunta on mahdollista.

Ja jos ei tiedä mitä tai miten pitäisi tehdä niin pitää ehdottomasti kysyä. Soluttaudu kunnan liikuntaneuvojan puheille tai mene johonkin treeniryhmään tai osta personal trainer -palveluja. Ei ole vaikeata, mutta kuten sanoin ilmaiseksi se ei tule ja vaatii itsensä patistamista ja se patistaminen vaan kuuluu tehdä. Ei saa jäädä ns. ”sohvalle makaamaan” ja sitä kautta mahdolliseen hitaaseen kuolemaan kun tulee vaivoja ja sairauksia vain sen takia, että ei ole käyty kävelyllä säännöllisesti tai jumpattu.

Se kannattaa muistaa, että liikunta voi olla mukavaa ja mielelle lempeää. Ei sitä koko ajan mennä sata lasissa niin kovaa kuin pääsee vaan päinvastoin. Rauhallisesti hitaampaa ja pienemmällä sykkeellä mieluummin kuin maksimisykkeellä. Ja kun syke saadaan pysymään aisoissa ja ymmärretään, että liikunta ja treeni ei tarkoita pelkästään sitä, että pitää vatkata niin lujaa kuin suinkin pystyy. Ei, se ei tarkoita lainkaan sitä.

Aloita rauhallisesti ja lisää hetken päästä liikuntaa siihen määrään mitä piirakka sanoo, moitivoi itsesi omalla ajattelulla pitämään liikkumisesta ja ajattele terveyshyötyjä joita liikunta saa aikaiseksi. Innostu, inspiroidu muiden tekemisestä, katsele treenikuvia Instagramista ja ime niistä itseesi positiivista liikunnallista mieltä! Tämä ei ole mahdotonta vaan todella mahdollista, anna liikunnalle elämässäsi oma paikka niin hyvä tulee.

”Liikunnan vaikutukset terveyteen (terveyskirjasto.fi)

Terveysliikunnalla on kymmeniä suotuisia vaikutuksia elimistön toimintoihin. Se parantaa heikentynyttä sokeriaineenvaihduntaa, vahvistaa luustoa, helpottaa stressinhallintaa, alentaa kohonnutta verenpainetta ja korkeaa kolesterolia sekä pienentää liikapainoa. Se ehkäisee sydän- ja verisunisairauksia, tyypin 2 (aikuisiän) diabetesta ja tuki- ja liikuntaelinten sairauksia. Erityisen tärkeää terveysliikunta on iäkkäille. Se parantaa tasapainoa, vähentää kaatumistapaturmia, edistää toimintakykyä ja itsenäistä selviytymistä ja vähentää dementian ja Alzheimerin taudin todennäköisyyttä. Kohtuullisesti kuormittava liikunta tehostaa elimistön puolustusreaktioita ja näyttää estävän virustauteja, ”flunssia”.

Säännöllisellä liikunnalla on suotuisia vaikutuksia mielenterveyteen ja henkiseen hyvinvointiin. Liikunnan puute on yhteydessä huonoon unen laatuun ja päiväaikaiseen väsymykseen. Fyysisesti aktiiviset ihmiset hallitsevat stressin paremmin kuin vähän liikkuvat. Liikunta parantaa mielialaa ja torjuu masennusta.

Liikunta, ravinto ja lihavuus kietoutuvat monella tavalla toisiinsa. On sanottu, että liikunta on osa ravitsemusta ja ravitsemus on osa liikuntaa. Liikapainosta pääsee eroon tehokkaimmin, kun liikkuu enemmän ja syö vähemmän. Jos laihduttaminen ei syystä tai toisesta onnistu, voidaan lihavuuden aiheuttamia terveyshaittoja vähentää liikkumalla riittävästi. Vaihtokauppaakin voi käydä: runsaasti liikkuva voi syödä vapaammin lihomatta.”

Paasaan tästä asiasta siksi kun mua harmittaa aina niiden ihmisten puolesta jotka eivät lainkaan liiku. Harmittaa se, että kun vanhetaan eikä huolehdita omasta liikunnasta niin se aiheuttaa paljon hankaluuksia.

Nähdään somessa:

   Jaanaba

Instagram @jaanaba_liikuntapaivakirja | Liikuntapaivakirja FB | Puhtivalmennus FB

Mainokset

2 thoughts on “Pitääkö liikkua?

 1. Mä inhosin lapsena liikuntaa, mutta nyt tajuan, että huomaamatta liikuin tosi paljon. Pyöräilin joka paikkaan (meillä ei ollut aina autoa perheessä), kävin ratsastamassa, hiihtämässä, leikkimässä ulkona, luistelemassa ym. mitä kaikkea lapset nyt tekevät. Mutta mä en osannut urheilla ja sen liikunnanopettaja teki kyllä tosi selväksi. Sitten kun ne lapsen liikkumismuodot jäi pois, niin olinkin ihan hukassa. Kunto huononi ym. Liikkumassa kävin vain pakosta (koska liikuntapiirakka ja että pitää niin tehdä), mutta eihän siitä mitään tullut. Onneksi oma lapsi herätti liikkumaan taas iloisella mielellä ja löysin itseni taas uimasta, hiihtämästä, luistelemasta ja leikkimästä. Sitten löysinkin itseni salilta ym. Nykyään hyötyliikun eniten ja noita edellisiä olen jatkanut vaikka lapsi käykin itse kavereiden kanssa hiihtämis/luisteluhommat enempi kuin mun kans enää. Kasvimaan hoito on hyvää liikuntaa ja myös ihan voimatreeniä. Siinä kun 20 kertaa (joka päivä) kävelee ylämäkeen kahden 10l kastelukannun kanssa tai kääntää talikolla maata… huh huh… mut joo… liikunnan voisi nähdä ehkä vähän monipuolisemmin, sitä mä ehkä yritän tässä sanoa 🙂 ja enhän mä tiedä ajatteleeko muut edes näin niin kuin mä vai onko mulla vaan mun lapsuuden möröt siellä taustalla = urheilu on liikuntaa, mikään muu ei ole. Pöh, sanon minä tälle 😀

  Tykkää

  1. Itsekään en ole ollut urheilullinen lapsi vaan liikkunut samalla tavalla kuin sinä.
   Se on ihan sama miten sen liikunnan näkee kunhan sitä oikeasti tulee, tulee niitä työmatkakävelyitä tai muuta hyötyliikuntaa jonka oikeasti voi laskea liikunnaksi, kaikkea ei kyllä voi varsinkin sitten kun se kunto hieman kasvaa sieltä aivan alhaalta. Haluaisinkin, että kaikki ihmiset saisivat motivoitua itsensä itselleen sopivaksi liikkujaksi. Siten, että sitä oikeasti tulee riittävästi oman terveyden kannalta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s