Oma amerikanstaffordshirenterrierimme

Millainen koira amerikanstaffordshirenterrieri on ja miksi juuri sellainen meille?

Amstaffiyhdistys .net: ”Amstaffi on toiminnan koira: se haluaa olla mukana ja osallistua kaikkeen mihin omistajansakin. Kaiken minkä amstaffi tekee, se tekee tunteella ja ”sata lasissa”, niin pusujen antamisen kuin treenaamisenkin.

Amstaffit eivät pääsääntöisesti ole herkkähaukkuisia, mutta ne usein vahtivat reviiriään ja ilmaisevat vieraat. Ne ottavat vieraat riemuiten vastaan, mutta tervehdittyään jäävät usein sivummalle tarkkailemaan tilannetta.

Amstaffin kuuluu olla peloton ja rohkea, avoin ja aktiivinen. Luonteen osalta suurena virheenä pidetään arkuutta eikä amstaffin kuulu koskaan olla kyräilevä tai salakavala. Amstaffilla kuuluu myös olla hyvä hermorakenne ja kova kivunsietokynnys. Nämä ominaisuudet tekevätkin amstaffista hyvän lapsiperheen koiran, ne eivät pienistä törmäyksistä hätkähdä. On kuitenkin huomioitava, että amstaffi on kokoonsa nähden vahva koira, joten se ei sovellu missään tilanteessa perheen pienimpien ulkoilutettavaksi, ja sen tapakasvatuksesta on huolehdittava.

Osa amstaffeista on luonteeltaan kovia, mutta nykyisin yleisin luonnetestitulos kovuudessa on kuitenkin +1, hieman pehmeä. Tämä tarkoittaa, että koirat eivät ole aivan niin itsenäisiä ja itsepäisiä kuin omistajat joskus olettavat.

Omistajan onkin opeteltava lukemaan omaa koiraansa tarkasti, jotta ei tule arvioineeksi sen luonnetta väärin. Tietty rämäpäisyys ja halu käyttää lihaksiaan yhdistettynä vilkkauteen tuovat pakettiin jonkin verran haastetta. Noin 30 kg elämäniloa ja vauhtia ei sovi joka perheeseen ja jokaiselle omistajalle. Amstaffin omistajan on hyvä perehtyä koiran käyttäytymiseen sekä rodun historiaan ymmärtääkseen koiransa motivaatioita toimia erilaisissa tilanteissa.

Amstaffin toimintakykyä ja halua tehdä työtä yhdessä isäntänsä kanssa kannattaa hyödyntää hakeutumalla johonkin ohjattuun harrastustoimintaan. Amstaffi ei ole tyypillinen palveluskoirarotu, vaan motivaatiota yhdessä tekemiseen kannattaa vaalia huolella jo pennusta lähtien. Amstaffi, joka on oppinut yhdessä tekemisen olevan kannattavaa, nauttii siitä ja tekee harrastuksissakin kaiken täysillä. Harrastajat suorittavat koetuloksia amstaffien kanssa tasaiseen tahtiin varsinkin alemmista luokista, mutta ominaisuudet eivät kuitenkaan yleensä riitä virallisissa lajeissa aivan kirkkaimpaan kärkeen. Eli mikäli ajatuksissa siintävät esim. SM-mitalit tai KVA-titteli 2-vuotiaalle koiralle, amstaffi ei ole rotuvalintana paras. Amstaffin koulutus vaatii pitkää pinnaa, mielikuvitusta ja huumorintajua.

Amstaffit käyttävät mielellään leukojaan ja jos et saa sitä henkisesti väsytettyä, se saattaa purkaa turhautumisensa kodin irtaimistoon. Muistathan kuitenkin, että myös koirat tarvitsevat lepopäivänsä palautuakseen niin fyysisestä kuin psyykkisestäkin rasituksesta.

Vielä sananen aggressiosta: rotuamme on jo vuosisadan ajan jalostettu perhe- ja näyttelykoiraksi karsimalla ei-toivottuja ominaisuuksia. Tosiasia kuitenkin vielä nykyäänkin on, että amstaffi saattaa aikuisena osoittaa aggressiivisuutta muita saman sukupuolen edustajia kohtaan. Tätä piirrettä voi tehokkaasti hillitä, mikäli koira saa pienestä pitäen oikeita käyttäytymismalleja, ts. se ei näe muiden koirien tappelevan eikä se joudu itse hyökkäyksen kohteeksi. Omistajan kannattaa panostaa pentuajan positiivisiin sosiaalisiin kontakteihin, sillä jo yksi huono kokemus saattaa laukaista aikuisena koira-aggressiivisuuden. Amstaffin ostajan täytyy kuitenkin muistaa, että yksilöissä saattaa olla suuriakin eroja ja huolellisellakaan sosiaalistamisella ei kaikista koirista saa koirasosiaalisia.

Amstaffi ei pääsääntöisesti sovellu ulkoilutettavaksi koirapuistoissa. Vaikka se itse olisikin sosiaalinen, se voi kuitenkin ottaa haasteen vastaan ja usein amstaffien fyysinen tyyli leikkiä voi myös provosoida muita koiria. Jälki voi olla tällöin todella ilkeän näköistä ja vaikutukset koiran luonteeseen haitalliset. Muistathan; amstaffi on kokoonsa nähden voimakas koira, joka täytyy aina ja joka paikassa olla omistajansa hallinnassa!

Amstaffi joka on vilkas, itsenäinen ja vahva voi olla erittäin rasittava etenkin juniori-iässä, varsinkin jos sille ei ole jo pentuna opetettu haluttuja toimintatapoja ja rakennettu motivaatiota työskennellä yhdessä omistajan kanssa. Tapakasvatukseen kannattaakin panostaa amstaffin kanssa, jotta siitä kasvaa mahtava perhekoira ja harrastuskaveri. Täysin kouluttamaton aikuinen amstaffi ei välttämättä ole lainkaan mukava kumppani.

Amstaffi on oiva koira aikuiselle, aktiiviselle ja paljon ulkoilevalle ihmiselle, jolla on aikaa ja halua paneutua koiran tapakasvatukseen.”

Jäniksen korvaa.

Tärkeimmät asiat koirarotua valitessamme meille olivat:

Koiran kanssa voi juosta esim. 4 x viikossa 1 h ja enemmänkin lenkkejä

Riittävän kookas eli vähintäänkin keskikokoinen rotu

Ystävällinen perheen ulkopuolisiakin ihmisiä kohtaan

Turkin hoito helppoa

Ulkonäkö pitää miellyttää mua ja härreä

Ylimääräinen plussa jos koiran habitus on kunnioitusta herättävä, rohkea ja turvallinen lenkkikaveri.

Saa olla haastava rotu

Tämmönen haastava ja kunnioitusta herättävä Pötkö meillä nyt sitten on. Oma koira, vihdoinkin taas, tämä on ollut onnen päivä kun saimme hakea Pötkön. Tiikeriraidallinen pikku pötikkä josta sanotaan, että se saattaa pistää koko kämpän uuteen kuosiin ja on aikamoinen vouhottaja ainakin teiniaikanansa. Saa nähdä millainen Pötkö lopulta on, kun tässä nyt tutustutaan niin asia hahmottuu.

Nyt kun Pötkö on himassa niin aloitamme heti asioitten opettelun. Kontaktin ottamisen ohjaajaan eli minuun. Hyvä kontakti koiran ja ohjaajan välillä on se mistä kaikki lähtee. Yhdessä tekeminen, se on se juttu ja tämä vaatii keskittymistä sekä koiralta, että ohjaajalta.

Härre ja Pötkö.

Mää haluan, että Pötköstä tulee kohtelias hyvin käyttäytyvä koira joka osaa käyttäytyä ja toimia ohjeiden mukaan silloin kun ohjeistetaan. Toki riemua ja iloa ja räväkkyyttä saa ja pitää olla, mutta haluan antaa koiralle hyvän peruskoulutuksen ja siihen annan itsestäni paljon enemmän kuin aiempien koiriemme kohdalla. Venäjänmustaterrierivainaamme opetin aika huolellisesti ja se oli kyllä hyvä oppilas ja niin mielin kielin mua kohtaan, että oli helppoa. Nyt ajattelen, että Pötkön kanssa kaikki ei mene ihan niin helposti vaan haasteita saattaa tulla vastaan ja omaa pinnaa pitää venyttää. =) Katsotaan.

Amerikanstaffordshirenterrierit ovat liikunnallisia koiria ja tarkoituksena on siis aloittaa juoksuharrastus Pötkön kanssa sitten kun hän on vajaan vuoden ikäinen. Ja talvella lisäksi  hiihtoharrastus.

Aion myös ostaa Kickbiken jonka kanssa koiran kanssa voi ulkoilla. Tää tiedoksi myös hoitopaikoille sillä kickbike kulkee tarvittaessa mukana hoitopaikkaan.

Amstaffit tyykkäävät uida ja uinti on se mikä mua kiinnostaa uutena harrastuksena, sellaisena pelkkänä koiran harrastuksena kun nämä muut ovat sellaisia mun ja härren harrastuksia johon koira ujutetaan mukaan. Nokialla on Tampereen koirauinti ja olen nähnyt monia videoita koirien uimisesta ja näyttävät tykkäävän kovasti. Epäselvää asiassa mulle vielä on se, että pitääkö sinne ostaa oma uimaliivi koiralle. No, sekin tulee selviämään kyllä ja se, että minkä ikäisen koirulin kanssa sinne voi mennä.

Seuraan Instagramissa Aki Mannista @akiturb0manninen, heillä on kaksi ihanan väristä sinistä / harmaata amerikanpitbullterrieriä ja he asuvat tällä hetkellä Turkissa. Pihassa on uima-allas ja nämä koirat nauttivat ihan hölmön paljon uimisesta. Aki Mannista seuraamalla sain ajatuksen, että ehkä voisin Pötkön kanssa aloittaa ihan uuden harrastuksen, koirauinnin. Koira ui ja minä olen siis altaan reunalla. Koiran kanssa ainakin aluksi altaassa on koirauintiohjaaja.

Pientä ihmettelyä puolin ja toisin.

Nähdään somessa:

  ❤ Jaanaba

Instagram @jaanaba_liikuntapaivakirja | Liikuntapaivakirja FB | Puhtivalmennus FBMainokset

2 thoughts on “Oma amerikanstaffordshirenterrierimme

  1. Moi!

    Onko suhtautumisesi lemmikkieläimiin muuttunut veganismin/vegaanisen ruokavalion noudattamisen myötä? Miten näet lemmikkieläinten suhteen tuotantoeläimiin tai yleensä muuhun eläinkuntaan? Tähän pohdintaan törmää veganismiin ja vegaaniseen ruokavalioon liittyvässä keskustelussa aika usein ja olisi mielenkiintoista kuulla näkemyksesi asiaan.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s