Raudanpuute ei korjaannu hetkessä

Se oli elokuuta kun mulle selvisi, että mun ferritiini- eli varastorauta-arvo oli aivan liian matala, 22. Olin itse osannut epäillä sitä jo hieman kaikkien monimuotoisten vaivojeni ja treenaamisen vaikeuden syyksi. Kesän Levin triathlonkisassa tuli keskeytys heti uintiosuudella kun en saanut happea kunnolla ja uuvahdin sinne järveen, jo silloin mulla oli ajatuksena, että nyt mulla on joko keuhkoveritulppa tai liian vähän rautaa kehossa. Pelkäsin keuhkoveritulppaa, mutta ajattelin, että ehkä mulla oikeasti on rauta-asiat vinksallaan sillä koko kesän ja keväänkin oli ollut kaikenlaista siihen viittaavaa.  Onneksi olin ollut muutaman ihmisen kanssa puheissa rauta-asioista pitkin kesää niin osasin ajatella, että ehkä se ongelma koskee nyt mua itteänikin.

Asia tutkittiin ja siitä lähtien olen syönyt Ferrodan rautavalmistetta kaksi 100 mg tabua päivässä tai oikeastaan illassa, sillä otan ne aina nukkumaan mennessä, molemmat kerralla.

Mulla otettiin uudelleen varastorauta-verikoe tässä 14. päivä tätä kuuta ja noussut oli. Arvo oli 66 joka ei ole todellinen sillä söin rautaa joka ikinen päivä ja se nostaa arvoa. En halunnut pitää kahden viikon taukoa raudan syönnistä ennen kontrollikoetta sillä pelkäsin, että olo romahtaa taas. Rauta-asiantuntijalääkärit sanovat, että pidä tauko raudan syönnistä ennen verikoetta jos olet menossa ”tavalliselle” lääkärille, mutta älä pidä taukoa jos olet menossa rauta-asiantuntijalle sillä rauta-asiantuntija osaa arvioida kuinka paljon raudan syöminen vaikuttaa arvoon. No, minä käyn aivan ”tavallisella” lääkärillä jolla ei tunnu olevan mistään mitään hajua eikä mielenkiintoa lainkaan mun olotiloja kohtaan. Silti halusin näin toimia, että en pidä minkäänlaista taukoa raudan syömisestä ennen verikokeen ottoa. Nyt arvo oli siis 66 enkä tiedä mikä se oikea on eli kuinka paljon raudan syönti nostaa arvoa. 

Noussut se kuitenkin on ja se on itselleni tärkeintä, seuraava kontrolli on helmikuussa ja silloin aion pitää sen kaksi viikkoa taukoa raudan syömisestä jotta näen todellisen nousun.  Ferritiiniarvo on hyvä olla siinä sadan paikkeilla ja jostain luin, että vasta kun se on yli 80, väsymys poistuu, ainakin joidenkin ihmisten kohdalla. Mulla on väsymys helpottanut, mutta välillä se on pinnalla vielä vähän liiaksi ja se harmittaa. Tämä rauta-asia on sellainen, että sen kanssa ei voi kiirehtiä vaan rauhassa vain odotella, että olo korjaantuu raudan lisääntyessä elimistössä. Joillaikin se vie vuosia ja lyhimmilläänkin varmasti vuosi menee olon kohentuessa normaaliksi. No, ei taida vuosi riittää.

Olen onnellisessa asemassa sen suhteen, että vatsani kestää raudan syöntiä sillä monella ihmisellä vatsa tulee kipeäksi rautatableteista. Mulla ei tuu mitään ikäviä olotiloja joten tähän asti olen voinut aivan normaalisti ottaa tabletit.

Treeni sujuu jo hyvin, peruskestävyystreeni siis ja kun syke pysyy peekoolla voin liikkua yhtä paljon kuin aina ennenkin. Treenin kanssa ongelmia tulee vasta sitten kun on kovemmasta kyse eli kun syke menee sinne vauhtikestävyyden puolelle ja varsinkin sen yläpäähän. Esimerkiksi viime maanantaina olimme PUHTI triathlonryhmän kanssa Tampereen Mustavuoressa kiipeämässä laskettelurinnettä ylös. Kävellen, mutta siten, että syke nousi veekoolle joka nousulla. Itse nousin kuudesti rinteen ylös pienen alkulämmittelyjuoksun jälkeen. Raudanpuute ja huono palautuminen, ne kulkevat käsi kädessä ja se nähtiin taas. Maanantain jälkeen olin tosi väsynyt vielä torstainkin, sellaisessa koomassa ja pitkien  yöunien jälkeenkin päiväunet piti vetää ja kaikki päivät meni tutuksi tulleessa raudanpuutekoomassa. Sen lisäksi jalkojen lihaksia särki ylhäälta alas koko matkalta ja juili niin paljon, että se tuntui tosi ikävältä ja huomio kiinnittyi vähän väliä siihen miten paljon sattuu lihaksiin ja luihinkin. Tätä kesti pari-kolme päivää eli vähemmän kuin esim keväällä ja kesällä, että ehkä pieni parannus on tullut tähän treenistä palautumiseen. Kesällä riitti ihan pk-treeni olotilan huononemiseen. Ja siis ihan vaan pelkkä oleminen riitti siihen, että tunsi kaiken olevan enemmän tai vähemmän vinksallaan aina nivelkivuista alkaen.

Vaikka tämä raudanpuutteesta toipuminen on välllä melko epätoivoisen tuntuista, eteenpäin mennään koko ajan. Olon paranemista on ollut vaikka kuinka paljon jo ja hyvillä mielin olen asian suhteen. 

Syy selvisi

Kun ferritiini laskee noin 30:een rautavarastot ovat tyhjät

Raudanpuutteisen olon kohenemista

Nähdään somessa:

❤

 Jaanaba

Instagram @jaanaba_liikuntapaivakirja | Liikuntapaivakirja FB | Puhtivalmennus FB

Mainokset

4 thoughts on “Raudanpuute ei korjaannu hetkessä

 1. Mulla on kans tuo raudanpuutos. Nyt mitattu ferritiini on sun arvojen kans samaa luokkaa ja rautalisää oon syönyt jo koko syksyn, aivan liian pientä annostusta vaan näköjään. En pysty lainkaan olemaan ilman rautalisää tai heti alkaa aivan hirveät tuskat, lihas/luukipu, levottomat jalat ym. ym. joten ei sitä todellista arvoa edes saatu 😦
  Mut helpottaa nyt paljon kun tietää mistä on kyse ja lääkärikin suhtautui asiaan asiallisesti, vaikkei se siitä mitään varsinaisesti tiennytkään, muttei vähätellytkään.

  Tykkää

  1. Voi ei. Varmasti sun kivuista osa on aina johtunut tästä rauta-asiasta.

   Totta toi, että nyt kun tietää mikä vaivaa niin suunta on vain ylös. Ei oo muuta vaihtoehtoa. Toivottavasti olosi kohenee!

   Itse oon syönyt taukoamatta elokuun jostain alusta asti rautaa ja jatkan niin kauan kun se on halutulla tasolla.

   Tykkää

 2. Minulla on myös raudanpuute todettu viime vuonna ja kävin alan asiantuntijalla hakemassa apua. Hän sanoi, että rautatablettaja ei kannata ottaa kahta tablettia kerralla koska siitä ei ole mitään hyötyä. Jos siis pystyy niin kannattaa ottaa aamuin illoin.

  Tsemppiä sulle!

  Tykkää

  1. Toivottavasti sulla olo kohenee!
   Joo mä tiiän ton yks kerrallaan, mutta olen ottanut silti kaksi iltaisin. =) Yksikin tabletti päivässä siis illassa riittäisi varmasti nostamaan arvoa, mut oon samalla ottanut kaks kerralla kun ei meinaa onistua se toisen aamulla tai päivällä otto.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s