Kun ferritiini laskee noin 30:een, rautavarastot ovat tyhjät

IMG_7981

Lääkäri saattaa ihan tosissaan sanoa, että varastorauta-arvoa eli ferritiiniä ei tarvitse mitata jos hemoglobiini on normaali. Lääkäri saattaa ihan tosissaan sanoa matalasta ferritiiniarvosta, että se on normaali eikä lisärautaa tarvita vaikka arvo olisi niin matala, että kyseessä on vakava raudanpuute. Lääkäri saattaa ihan tosissaan sanoa, että kaikki on hyvin vaikka kaikki olisi aivan päin mäntyä. Siis selvitä omatoimisesti ja vaadi tutkimuksia ja hoitoa. Oli muoti-ilmiö tai ei niin asia on vakava.

Kerroin aiemmin Syy selvisi -postauksessa, että kärsin aivan liian alhaisesta varastorauta-arvosta eli toisin sanoen kehoni rautavarastot ovat olemattomat. Tämä varastorauta- eli ferritiiniasia on sellainen josta on viime aikoina kirjoitettu jonkin verran ja monet ovat asiasta varmsasti kuulleet tai nähneet jotakin.

IMG_8037

Oireet raudanpuutoksessa ovat samanlaisia kuin monessa muussa vaivassa. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaa ja raudanpuutosta ei taida helposti oireiden perusteella voida erottaa toisistaan. Myös moni on saanut ehdotuksia mennä masennuslääkärille ja osa saanutkin masennuslääkkeet vaikka kyseessä on raudanpuute ja mitään masennuslääkkeitä ei tarvittaisi vaan selvittää mistä raudanpuute johtuu ja korjata asia. Tämä on aivan kummallinen asia kun suuri osa lääkäreistä ei tiedä matalista rauta-arvoista mitään vaan tuijottavat vain hemoglobiinia joka siis voi olla aivan normaali vaikka varastorauta on alhaalla ja henkilöllä vakava raudanpuutos.

Itse olen nyt syönyt rautalisää lääkärin ohjeen mukaan tupla-annoksena jo muutaman viikon ja jotain olen huomannut olotilassani kyllä. Ensimmäinen oire joka on kadonnut on se aivan älytön paleleminen, olen nimittäin palellut varmaankin vuoden ajan enemmän kuin ikinä tämä vilukissa on palellut. En vaan tajunnut huolestua sillä olen lapsesta asti ollut ns. vilukissa. En huolestunut vaikka piti nukkua paksuissa college-vaatteissa tai monta pitkähihaista paitaa päällekäin, villasukat jalassa paksun peiton alla aivan normaalissa huoneenlämmössä.

Perjantaina olin uimassa kevyesti ja tämä oli ensimmäinen kerta varmaankin vuosiin kun uimahallissa ei tullut lainkaan kylmä. Ei vaikka tuli seisokeltua altaan päädyssä aika paljonkin. Kyseisessä uimahallissa olen aiemmin joka kerta siellä uintitreeniä tehdessäni palelellut. Oletan raudan syönnin auttaneen tähän asiaan.

Menen vaajaan kolmen kuukauden kuluttua kontrolliverikokeisiin ja toivon, että syömäni rauta on imeytynyt. Jos on eli jos kaikki on hyvin niin rautalisän syömistä pitää jatkaa varmasti ainakin vuosi vielä silllä rautavarasto täytyy hitaasti. Jos taas ei ole hankkiudun terveyskeskuksen sijaan jollekin lääkärille jota FB:n Raudanpuute-ryhmässä suositellaan ja jotka osaavat hoitaa tätä tilaa.

IMG_8042

Tämän asian tuntevat lääkärit sanovat, että raudanpuute on aina selvitettävä. Todellisuudessa se ei vain mene näin, esimerkiksi minä Pirkkalan terveyskeskuksessa asioivana en kuullut lääkärin suusta, että asia on selvitettävä vaan sain vain ohjeen syödä rautaa ja sitten kontrollikoe. Lääkäri vielä piti arvoani (22) ”vain alhaisena” vaikka se on selkeästi aivan liian alhainen ja aiheuttaa paljon huonoa oloa ja elämänlaatua. Vakava raudanpuute. Voisin kai vaatia raudanpuutteen syyn selvittämistä, mutta jotenkin en ainakaan tässä vaiheessa jaksa alkaa siihen hommaan. En tiedä, lääkäri soittaa mulle vielä tässä kuussa joidenkin kokeiden tuloksia (allergiat, astma) joten silloin mulla olisi hyvä mahdollisuus sanoa tohtorille, että syy on selvitettävä kaikilla ihmisillä joilla todetaan raudanpuute. Tämä asia siis niiden lääkäreiden kohdalla jotka eivät suoraaan sanoen tiedä asiasta riittävästi ja siksi vähättelevät matalaa rautavarastoarvoa varsinkin jos hemoglobiini on kunnossa.  Toki en nyt tiedä tästä mun ”oma”lääkäristä, että mitä mieltä se on ferritiiniasioista sillä sain puhelun tuloksista toiselta lääkäriltä kun tämä alkuperäinen (joka otti vakavasti mun oireet alusta asti) oli  kesälomalla.

Mutta siis vakava raudanpuute voi olla vaikka hemoglobiini on normaali. Jos rautavarastoarvo eli ferritiini on alhainen ja hemoglobiini normaali niin se on raudanpuute! Mun on ollut tosi vaikea uskoa, että moni lääkäri todella tuijottaa vain sitä hemoglobiiniarvoa ja siivuuttavat täysin rautavaraston. Tällaisen maalaijuntturan kuin minun ei tarvitse paljon surffailla asian tiimoilta kun heti käy ilmi, että hemoglobiini ja ferritiini ovat eri asioita.

Raudanpuutteen syy on aina selvitettävä, Freja Ebeling Lääkärikehti 16.9.2016.

Healthy style of living -blogin artikkeli Vakava raudanpuute.

Raudanpuutteen oireita Kilpi-lehdestä 2015/1. Artikkeli Esa Soppi ja Robert Paul:

• Väsymys
• Heikotus
• Huimaus
• Kalpeus
• Hajamielisyys ja keskittymiskyvyn puute
• Levottomat jalat
• Turvotus
• Päänsärky
• Hermostuneisuus
• Masennus
• Ahdistuneisuus
• Käsien ja jalkojen kylmyys
• Ihon kuivuminen
• Kynsien halkeilu
• Hiusten haurastuminen ja hiustenlähtö
• Kielen arkuus tai kirvely
• Palan tunne kurkussa tai nielemisvaikeudet
• Heikentynyt yleiskunto ja suorituskyky
• Lihasheikkous
• Ruokahaluttomuus
• Painon lasku tai nousu
• Hengästyminen ja hengenahdistus
• Nopeutunut syke levossa tai pienessäkin rasituksessa • Pica-oire eli ruoaksi tarkoittamattomien asioiden syö- minen (harvinainen)

 • Aivosumua
 • Häiritsee kilpirauhasen toimintaa

Itselläni lisäksi selkeä oire, että lihakset eivät liikunnan jälkeen palautuneet normaaliin tahtiin vaan niitä särki isosti monta päivää, yötä päivää kevyemmänkin liikunnan jälkeen. Lisäksi lyhyenkin pyöräilyn tai uinnin jälkeen sormiin jäi sellainen tärinä joka tulee jos olisi tehnyt töitä jollain täristimellä pitkään.

 

………………………………………………………………………

Seuraavassa kopioimani artikkeli joka julkaistiin moness sanomalehdessä syyskuun alussa:

”VETO POISSA?

Syysväsymys voi johtua rautavajeesta, joka voi vaivata, vaikka hemoglobiini olisi normaali. Rautavarastojen täyttyminen vaatii kärsivällisyyttä ja vie kuukausia, jopa vuoden.

Onpa vetämätön olo. Väsyttää ja vähän heikottaakin. Ajatus pätkii. Syksyn saapuminenko tässä vie voinnin veteläksi?

Yksi selitys tankin tyhjenemiseen voi löytyä rautavarastoista.

– Raudanpuute on etenkin naisilla varsin yleinen ilmiö, sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Tom Widenius toteaa.

Tutkimusten mukaan joka kymmenes nainen kärsii rautavajeesta, mutta käytännön kokemuksen perusteella Widenius arvelee sen olevan vieläkin yleisempää.

– Olettaisin, että myös osa masennusdiagnoosin saaneista kärsii raudanpuutteesta, hän sanoo.

Rautavajeen oireet voivatkin muistuttaa masennusoireita hämmentävän paljon: väsymystä, keskittymisvaikeuksia ja mielialan laskua.

Muita oireita voivat olla sydämentykytys, lisälyönnit, hengenahdistus ja heikentynyt rasituksensietokyky.

Lisäksi raudanpuute voi näkyä kalpeutena, hiusten ja kynsien huonokuntoisuutena tai iho-ongelmina.

– Osa rautavajeesta kärsivistä menee hakemaan apua ihotautilääkäriltä, osa neurologilta ja osa psykiatrilta. Rautavaje voidaan sekoittaa myös kilpirauhasen vajaatoimintaan, Widenius luettelee.

Jos oireet täsmäävät , kyse voi olla raudanpuutteesta, vaikka tavanomainen hemoglobiinimittaus näyttäisi normaalilukemia.

Elimistön varastoraudan tilanteen kertoo rautaa sitova proteiini ferritiini.

– Hemoglobiini voi olla vaikka 125 mutta ferritiini alle 20, Widenius kuvaa.

Kun ferritiiniarvo laskee noin 30:een, rautavarastot ovat tyhjät.

– Osa saa oireita jo, kun ferritiini on alle 50 ja useimmat, kun se on alle 30. Kaikki eivät saa oireita, vaikka arvo olisi 20. Tämä on siis hyvin yksilöllistä, Widenius sanoo.

Elimistö myös sopeutuu hiljalleen kehittyvään raudanpuuteanemiaan, jolloin oireita ei välttämättä tule hevin edes huomanneeksi.

Riskiryhmään kuuluvat etenkin naiset, joilla on runsaat kuukautiset.

– Myös tiukat dieetit voivat altistaa raudanpuutteelle, sillä raudan keskeisiä lähteitä ovat liha, sisäelimet, vilja ja kananmuna, professori, bioke-
mian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan dekaani Peppi Karppinen Oulun yliopistosta sanoo.

Lisäksi suolistosairaudet, kuten keliakia, voivat aiheuttaa raudanpuutetta.

– Myös esimerkiksi runsaasta särkylääkkeiden syömisestä johtuvat oireettomatkin suolistoverenvuodot voivat vähitellen anemisoida, Karppinen toteaa.

Raudan tärkein lähde on monipuolinen ravinto, jossa kokonaisuus ratkaisee

Paras raudan lähde on veri, jossa on lihaankin verrattuna moninkertaisesti rautaa. Myös maksa on hyvä, mutta ei suuren a-vitamiinipitoisuuden takia sovellu päivittäiseen käyttöön.

– Nämä sisältävät hemirautaa, joka imeytyy elimistöön huomattavasti paremmin kuin rautatabletit tai kasvikunnan sisältämä rauta, Widenius toteaa.

Kalan rautapitoisuus on selvästi matalampi kuin lihan. Laillistetun ravitsemusterapeutin Petteri Lindbladin mukaan lihaa ei kuitenkaan välttämättä tarvita raudansaantia varmistamaan.

– Monet merenelävät, kuten tonnikala, silakka ja katkarapu ovat hyviä raudanlähteitä, samoin kuin täysvilja, siemenet, pähkinät ja palkokasvit.

Ja vaikka monet aamiaismurot ovat muuten ravintoarvoltaan köyhiä, niihin lisätään usein rautaa.

– Tämä tekee niistä erinomaisen raudanlähteen esimerkiksi kasvissyöjälle, Lindblad toteaa.

Jos raudanpuutos on todettu, tilanne hoidetaan yleensä rautakuurilla, joko tableteilla tai nestemäisellä raudalla. Omin päin rautalisää ei kuitenkaan kannata alkaa napsia, vaan Karppisen mukaan on syytä käydä ensin lää-
kärillä tarkistuttamassa tilanne.

Pelkkä ruokavalio ei rautavarastojen korjaamiseen riitä.

– On hyvä aloittaa rautalisä rautavarastojen täyttämiseksi, mutta myös samalla korjata ruokavaliota niin, että rautalisä jää väliaikaiseksi, Karppinen sanoo.

Lindblad huomauttaa, että liian suuri raudansaanti voi lisätä elimistön hapetusstressiä, sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä haitata sinkin imeytymistä.

Maitotuotteet, kahvi ja tee heikentävät raudan imeytymistä. Niinpä rautalääke on hyvä ottaa tuntia ennen näiden nauttimista tai kaksi tuntia sen jälkeen.

C-vitamiini sen sijaan tukee raudan imeytymistä. Niinpä jos vatsa suinkin kestää, rautatabletin voi nielaista esimerkiksi heti aamutuimaan appelsiinimehulasillisen kanssa.

– Yleinen yhdistelmä verilätyt ja puolukkahillo tai poronkäristys karpaloilla sisältävät myös sekä rautaa että C-vitamiinia, Peppi Karppinen vinkkaa.

Vaikka rautavajeen oireet saattavat vähentyä jo parissa viikossa, rautavarastojen täyttyminen voi kestää jopa puoli vuotta tai vuoden.

– Heti ei kannata lannistua. Eri oireet korjaantuvat vähän eri tahtiin, Tom Widenius sanoo.

Mittauta ferritiiniarvo

Jos sinulla on raudanpuutteen oireita.

Jos sinulla on runsaat kuukautiset.

Jos noudatat kasvisruokavaliota.

Jos olet raskaana tai suunnittelet raskautta.

Jos luovutat säännöllisesti verta.

Jos on nielemisvaikeuksia, niin sanotusti ”pala kurkussa”.

Jos sinulla on joskus ollut rautavajetta, esimerkiksi leikkauksen jälkeen.

Jos kärsit sydämen tai munuaisten vajaatoiminnasta.

Mihin rautaa
tarvitaan?

Rauta kuljettaa elimistössä happea.

Rautaa tarvitaan punasolujen muodostamiseen.

Lihakset tarvitsevat rautaa myoglobiinin tuotantoon.

Elimistön energiantuottamiseen osallistuvat entsyymit tarvitsevat rautaa.

Mistä
RAUTAA saa?

Veren, lihan ja maksan lisäksi hyviä rautalähteitä ovat täysvilja, erityisesti ruisleipä, sekä siemenet, pähkinät ja palkokasvit.

Keskikokoinen (150 g) jauhelihapihvi sisältää rautaa noin 4 mg.

Vastaavan määrän rautaa saa 8–9 (300 g) silakkapihvistä.

Kasvisten sisältämä rauta ei ole laadultaan yhtä hyvää kuin lihassa ja kalassa.

Jauhelihapihviä vastaavan määrän rautaa saa kuitenkin 300 grammasta pinaattia, 100 grammasta nokkosta tai 400 grammasta mustaherukoita, parsakaalia tai vadelmia.

Lähteet: Peppi Karppinen, Tom Widenius ja Petteri
Lindblad”

………………………………………………………………………

 

❤ Jaanaba

Nähdään somessa:
Instagram @jaanaba_liikuntapaivakirja | Liikuntapaivakirja FB | Puhtivalmennus FB

Mainokset

13 thoughts on “Kun ferritiini laskee noin 30:een, rautavarastot ovat tyhjät

 1. Tämä itsekin kestävyysurheilua/triathlonia harrastava ja ajoittaisesta raudanpuutteesta kärsivä lääkäri on sitä mieltä että kova harjoittelu (+mahdollisesti ruokavalio) on riittävä selitys raudan puutteelle, eikä muita selvityksiä tarvita jos tilanne rautaa syömällä korjaantuu ja muita sairauden oireita/löydöksiä ei ole.

  Tykkää

 2. Hyvä kirjoitus!
  Se on todella typerää, ettei lääkärit ota potilastaan vakavasti ja kaikki lääkärirt ei halua sitä ferritiiniä tutkia ja mittauttaa. Keneltä se on sitten pois, kysyn vaan?! Jos potilas / asiakas ei tunne oloaan hyväksi, niin kyllä se pitäisi tutkia. Jos se ferritiiniarvo onkin hyvä, niin sitten on ainakin se asia pois suljettu ja voi tutkimusta jatkaa johonkin toiseen suuntaan. Niin monelta olen kuullut samaa kommenttia, että lääkäri toteaa sen olevan vaan trendisairaus niinkuin kilpirauhasvajaatoimintakin, ja ihmiset ei oikeasti voi hyvin!

  Osa noista listaamistasi oireista kuulostaa siltä, että olis ehkä itsekin syytä käydä verikokeissa, mutta millekään lääkärille en aio ensitöikseni mennä. Synlabista olen kuullut hyvää palautetta, koska sinne voi mennä mittauttamaan ilman lääkärin lähetettä. Ihan vain vinkiksi 🙂 https://ct.synlab.fi/palvelut/laboratoriotutkimukset/laboratoriopaketit/

  Toki, jos jokin arvo olisi tosi alhainen/pielessä olisi lääkärille syytä mennä. Mutta siinä tilanteessa olis näyttää mustaa valkoisella, että tämä on tilanne nyt…

  Tykkää

  1. Kiitos. Mää en kans ymmärrä tota, että miksi sitä vastustellaan, ferritiinin mittausta. Lääkäreillä tuntuu olevan joku suunnilleen laki, että sitä ei mitata.
   Tämä vaivaa monia, olen siitä aivan varma. Nyt jo tiedän vaikka kuinka monta omaa liikuntakaveria joilla arvo on liian alhainen ja on oireita.

   Voi olla, että ennen lääkärin kontrollilähetettä käyn mittauttamassa arvoja itsenäisesti.

   Tykkää

 3. Tänään juuri kirjoitin blogiini uuden postauksen raudanpuutteesta ja nykyisestä olotilastani. Vuosi siihen kutakuinkin meni, että sai normaalin olotilan.

  Tykkää

 4. Mä jo tuossa joku aamu ehdinkin miettiä, että selviskö sulle ikinä se syy, miksi. Ja ajattelin, että kestävyysurheilulla täytyy olla jokin osuus asiaan, ennen kuin Maiju tuossa vastasi ja vahvisti asian. Mä mietin omalla kohdallani, että onkohan mun liikunnat yhdistettynä vuosikausien turhaan verenohennuslääkkeen syöntiin se syypää mun matalahkoon ferritiiniin? Keräsin vuosikausia verikoelabrojani lääkäreiltä ihan paperitulosteina, mutta en oo ikinä tajunnu kiinnittää huomiota ferritiiniin muutoksiin ennen kuin nyt. Ja nyt ne laput on muutossa joko hävitetty tai oon laittanut johonkin arkistoon, mistä en tajua etsiä. Pöh. Olis ollut kiva vähän verrata. Mä aion taas pyytää ferrit-labroja lääkäriltä tässä piakkoin. En vaan tiedä kauanko pitää olla raudansyönti tauolla ennen labroja.

  Tykkää

  1. En oo vielä yhtään puhunut lääkärin kanssa syistä kun se oli hänen kesäloman tuuraajansa joka mullle tuloksista soitti. Lääkäri joka mulle testit määräsi soittaa kyllä vielä tämän kuun aikana ja mielenkiinnolla odotan sanooko hän mitään syistä tai mahdollisista syistä raudan vähyyteen.

   Varmasti sulla voi olla toi mainitsemasi syy matalaan ferritiiniin, kuulostaa ainakin järkevältä ja mahdolliselta syyltä. Jossain lukee että kaksi viikkoa ennen mittausta raudan syönti pois.

   Tykkää

  2. Turhaan syönyt verenohennuslääkettä? Mitä Katri tarkoitat tuolla? Voiko sitä syödä turhaan…?
   Itse syön verenohennuslääkettä ja ihan perustellusta syystä. Mulla oli hemoglobiini kolmisen vuotta sitten 88. Kyllä 88, tuossa ei ole kirjoitusvirhettä. Mikähän mahtoi olla ferritiini- arvo silloin, varmaan ihan olematon…Lääkäri sanoikin että olen aika kalpea jne ja sitten löytyi samalla se sivuääni sydämestä, joka kyllä tutkittiin. Jos olisin tajunnut jo tuolloin, olisin vaatinut ferritiini- arvon tutkimista. Nyt en ole kolmeen vuoteen käynyt lääkärissä, mutta syön rautaa silloin tällöin. Nyt tiedän/osaan sitten vaatia sitäkin, jos lääkäriin tulee asiaa.

   Tykkää

   1. Hui 88 hemoglobiini on ma-ta-la. Mulla pyörii siinä reilu 125.
    Tää on niin paha kun pitäisi itte tajuta asioita ja sitten vasta voi saada oikeita tutkimuksia. Se on väärin. Mutta tosiaan jatkossa osaamme vaatia ainakin tämän asian tutkimista.

    Toivotaan, että Katri vastaa sulle!

    Tykkää

 5. Tärkeä asia. Eräälle pt-asiakkaalleni hoitava lääkäri laittoi rautaa suoraan suoneen, kun rautatabletit eivät imeytyneet tai eivät sopineet vatsalle. Se sitten normalisoi ferritiinit ja nyt jaksaa taas treenata eikä piristymiseen tarvita 10 tunnin yöunia ja hän sai tyyliin elämänsä takaisin. Kilpirauhaslääkityskin purettiin turhana ja väärin diagnosoituna, kun kyse olikin vain raudanpuutoksesta. Terveyskeskuslääkäreiden kanssa tämä ei onnistu, mutta Helsingistä löytyy eikä matka ole mikään este, kun on tarpeeksi tärkeästä asiasta kysymys.

  Tykkää

  1. Jep, olen lukenut aiheesta paljon FB:n raudanpuute-ryhmässä ja kaikenlaisia tarinoita on. Ja just toi, että moni syö turhaan kilpirauhaslääkkeitä ja masennuslääkkeitäkin.

   Onneksi on asiaan perehtyneitä lääkäreitä, itsekin menen sellaiselle jos tässä jotain muttia tulee matkaan. Se selviää sitten reilun parin kuukauden päästä kun menen uusiin verikokeisiin.

   Se väsymys voi olla jotain todella uuvuttavaa mikä johtuu huonoista rauta-arvoista, ihan kamalaa. Mutta omalla kohdalla ainakin nyt suunta ylös päin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s