Syy selvisi

Kyllä mää nyt tiedän miksi en saanut henkeä Extreme Finntriathlon Levissä heinäkuussa.

Kyllä mää nyt tiedän miksi jouduin pelastusveneen kyytiin kyseisessä kisassa ja keskeyttämään.

Kyllä mää nyt tiedän miksi mun etureisiä vihloo ja särkee mielestäni älyttömästi muutaman päivän ajan pyörälenkkien jälkeen.

Kyllä mää nyt tiedän miksi illan tullen väsähdän totaalisesti enkä meinaa pysyä hereillä yläkertaan ja sänkyyn asti.

Kyllä mää nyt tiedän miksi minä vilukissa olen palellut viimeisen vuoden mielestäni vielä entistäkin enemmän, oikein luista ja ytimistä eri tavalla kuin aiemmin.

Kyllä mää nyt tiedän miksi en saa henkeä vedettyä sisään kunnolla, miksi happi ei vaan etene riittävästi vaikka mitä tekisi.

Kyllä mää nyt tiedän miksi ihoni kutiaa mielestäni liian paljon.

Kyllä mää nyt tiedän miksi lihaksia vihloo ja särkee eri tavalla kuin ennen.

Kyllä mää nyt tiedän miksi välillä joudun miettimään olenko alakuloinen.

Kyllä mää nyt tiedän miksi en vaan saa tehtyä jotain asiaa / asioita.

Kyllä mää nyt tiedän miksi mun sormia ja kämmeniä välillä ”pistelee”.

Kyllä mää nyt tiedän nivelkipujen syyn.

Kyllä mää nyt tiedän miksi silmissä mustenee joskus noustessa.

kahvakuulailua–.jpg

Syy on selvinnyt, se on se, että mun varastorauta-arvo on aivan liian alhainen. Nyt sitten syön rautaa seuraavat kuukaudet ja katsotaan nouseeko arvo ja jos ja kun toivottavasti nousee niin raudan syöntiä jatketaan senkin jälkeen kuukausikaupalla jotta rautavarasto täyttyy.

Asia selvisi vasta perjantaina kun lääkäri soitti minulle ollessani matkalla Lahteen Cheekin konserttiin. Paljon olen saanut kyselyä mikä vaivaa ja mikä on, mutta en ole halunnut asiasta kertoa koska tietoa ei vielä ollut. Mää en kestä sitä sellaista spekulaatiota ja mutu-tuntumaa ja ohjeita joka puolelta varsinkaan kun ei voida tietää mikä vaivaa. Toki joidenkin ihmisten kanssa asiasta puhelin, niiden ketkä kysyivät kasvotusten ja härren kanssa tottakai juttelin ja juttelin ja paasasin ja paasasin ja puhuttiin ja puhuttiin ja mietittiin ja mietittiin ym. tällaista. Aivan valtavasti olen härren kanssa asiaa vatkannut joka suuntaan. Nyt vaan toivon, että rauta imeytyy ja olo kohenee ja treenit pääsevät jatkumaan. Vasta sitten kun tiedän, että olen paranemaan päin niin ilmoittaudun ensi kesän kisoihin.

cheek2018_lahti.jpg
Keekki.

Cheekin konsertti oli tosi mahtava, menisin uudelleen jos se vain olisi mahdollista. Ajeltiin treenikaverin kanssa Lahteen ja olimme Vierumäellä hotellissa yötä ja saimme nauttia todella hyvästä aamupalasta. Aamupala oli selvästi ”tuoreempi” ja raikkaami kuin missään hotellissa missä olen viimekerroilla ollut. Nam. Alettiin myös heti suunnitteelemaan tulevaa omaa treenileiriviikonloppua joka aiotaan toteuttaa siten, että me ja he. Kaksi pariskuntaa, toinen Pirkkalasta ja toinen Tampereelta. Kolme päivää täyttä treeniä, ihanaa. Mut sitä ennen meikäläisen pitää tulla vähän enemmän kuntoon. Tulen kyllä, niin ne muutkin rautavarastoalhaiset ihmiset tulevat ja ovat tulleet kuntoon.

❤ Jaanaba

PUHTI valmennus www.

PUHTI valmennus Facebookissa.

Liikuntapäiväkirja Facebookissa.

 

Mainokset

13 thoughts on “Syy selvisi

 1. Hei!
  Blogiasi jo pidempään olen lueskellut ja pidän tyylistäsi kirjoittaa, laiska vain olen ollut kommentoimaan.
  Itsellä todettiin myös hurjan alhainen varastorauta 1,5v sitten. Itsellä ei ehkä ihan yhtä pahoja oireita, mutta moneen kohtaan voin samaistua. Tyypillistä meille kestävyysurheileville naisille 🙂
  Söin rautaa reilut puolisen vuotta ja nyt välillä aina tankkailen nestemäisenä kuurina. Etsi vain itselle sopiva valmiste ja esim. maitohappo tueksi, rauta kun voi masulle käydä ikävästi. Mutta aivan hoidettavissa oleva vaiva, isot tsempit siulle! 🙂

  Tykkää

  1. Heippa hei ja kiva kun kommetoit. Kommentointi blogeihin on todella paljon vähentynyt, mutta niin se nyt vaan tuntuu menevän. =)

   Kiitos. Uskon kyllä, että rautavarasto täyttyy ilman suurempia takapakkeja, 3 kk:n päästä on kontrolli. Vatta tuntuu kestävän Ferrodan-nimistä rautavalmistetta ainakin nyt ihan hyvin.

   Tykkää

 2. Mulla oli kolmisen vuotta sitten Hb 88! Varastorauta on kuitenkin eri asia, sitä ei sitten mitattu kun en silloin asiasta tajunnut mitään. Eipä siinä mitään, mutta kun sydämestä kuului samalla sivuääni, meinasin pyörtyä siltä seisomalta lattialle. No syy yhteys oli sitten tietysti tuo alhainen hemoglobiini. Sydän tietysti tutkittiin kardiologilla, kun se säikäytti minut aika lailla. Sen jälkeen aloitin urheilun, ja meni jonkin aikaa kun tajusin että tuo Hb/varastorauta aiheutti sen että en todellakaan jaksanut crossfitin rajuja treenejä. Välillä mietin että voiko minulla olla peräti rasitusastma vai mikä tässä koko ajan mättää. Rautaa syön kuureina, mutta kannattaa tosiaan seurata enemmän tuota varastoraudan arvoa (jota minulta ei edelleenkään ole mitattu) joka kertonee paremmin sen totuuden. Toiminnallisia treenejä teen edelleen, mutta en enää oikein halua edes yrittää niitä pahimpia harjoituksia – vaikka mieli tekisi. Juoksu on juuri se, mikä minulla mättää. Kestävyyslajit on minulle vähän pelottavia, kun pitäisi jaksaa, mutta ei jaksa.

  Kyllä se siitä, varmasti vilisi koko tautikirjo silmien edessä kun odottaa tutkimustuloksia. Luen tätä blogia säännöllisesti, että tiedoksi. Tavallaan jostain se energia pitää hakea kun yrittää liikkua yksin…

  Tykkää

  1. Toi on tosi hassua, että ainakin tästä varastorauta-asiasta pitää itse tietää tosi paljon, että saa hoitoa. Tai sitten selvittää kuka lääkäri on asiaan perehtynyt ja mennä sellaiselle.

   Mulla on parasta aikaa meneillään astmatesti, puhaltelen kahden viikon ajan, mutta oikeastaan jo tiedän, että ei mulla astamaa ole.

   Kyllä tämä tästä joo. Kiva kun luet ja kiva kun kommentoit.

   Tykkää

 3. Hyvä kun syy löytyi. Matala ferritiini kyllä väsyttää tehokkaasti. Mullakin oli. Tsemppiä paranteluun!

  Tykkää

 4. sama vika täälläkin! nyt noin 1,5kk floradix-kuuria takana ja mm. juoksu _tuntuu_ hyvältä. kyllä se tästä taas😊

  Tykkää

 5. Hienoa, että vaiva oli tuolainen helposti hoidettavissa oleva. Valtavasti erilaisia oireita tuo kyllä aiheuttaa. Maratoneja juoksevalla ystävällä todettiin pari vuotta sitten tuo sama ja hänellä oli juurikin hengenahdistusta/hapenpuutetta, palatuminen treeneistä kesti pitkään ja väsymys oli välillä ylitsepääsemätöntä.

  Tykkää

  1. Joo, hoitokeino on yksinkertainen. Ja todennäköisesti sujuu ihan hyvin vaikka on niitäkin ihmisiä keillä se rauta ei imeydy ja matka paranemiseen on vaikka kuinka pitkä.

   Toi hapenpuute on tosi ikävä ja myös se kun ei tunnu palautuvan ollenkaan. Olin siellä Cheekin keikalla ja seisoin tuntitolkulla ja sen jälkeen en päässyt kunnolla kävelemään kun kaikki lantion alueen lihakset olivat kuin kaksi maratonia juosset ja vieläkään en ole palautunut siitä seisomisesta. Outoa, mutta homma onneksi hoidettavissa.

   Tykkää

 6. Moi!
  Kiitos kivasta blogistasi, olen pitkään sitä jo seurannut. Mulla on sama ongelma ollut ferritiinin kanssa. Taustalla tosin myös eräs krooninen sairaus ja nyt myöhemmällä iällä puhjennut refluksitauti. Fyysinen työ ja kovat treenit siihen päälle ovat kai edesauttaneet myös osaltaan ongelman syntyä pitkällä aikavälillä. Hien mukanakin poistuu rautaa ja urheillessa siltä ei oikein voi vältyä 🙂
  Hienoa, että olet löytänyt sopivan rautavalmisteen. Mulle sopi, ihme kyllä, Obsidan ja silläkin hoidolla kesti kyllä hyvän tovin, ennen kuin varastot alkoivat lopulta täyttyä.
  Varastoraudasta ei mielestäni puhuta lääkärissä tarpeeksi ja mulla hemoglobiini on koko ajan ollut täysin riittävällä tasolla, joskin koko ajan hitaasti laskeva. Vaadin aikanaan itse lääkäriä tutkimaan lopulta myös tuon ferritiinin. Toivon sinulle pikaista toipumista ja tsemppiä syksyn treeneihin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s