Aloitteleva juoksija kiinnitä huomiota näihin asioihin

Muutamia asioita joihin aloittelevan juoksijan kannattaa kiinnittää huomiota parantaakseen harrastusta. =)

people-2583159_960_720

LIIAN NOPEA VAUHTI

Rauhallisesti, rauhallisesti. Aloitetaan hitailla vauhdeilla jotta lenkistä jää hyvä mieli ja harrastus jatkuu ja sen on mahdollista kehittyä. Ei ole kiire.

Aloitteleva juoksuharrastaja lähtee usein juoksemaan aivan liian nopealla vauhdilla jolloin sitä on vaikea ylläpitää ja tuntuu pahalta ja koko ajan odottaa, että loppusi jo.

Tällaisesta juoksulenkistä jää aivan varmasti paha maku suuhun ja seuraavalle lenkille on vastenmielistä lähteä ja lopulta lenkille ei tule lähdettyä ollenkaan kun se tuntuu aina niiin pahalta.

Perusjuoksun ei kuulu tuntua pahalta ja aloittelijakin voi aloittaa todella rauhassa sellaisilla lenkeillä jossa on sopivassa suhteessa reipasta kävelyä ja juoksua. Rauhallisen vauhdin juoksua. Monissa aloittelijoiden juoksuohjelmissa kehotetaan kävelemään muutama minuutti ja juoksemaan muutama minuutti ja olen huomannut monessa ohjelmassa ilmoitetun juoksuvauhdin olevan aivan liian kova aloittelijoille. Eli rauhassa, se on yksi pointti joka pitää harrastamisen mielekkäänä. Sitten kun juoksulenkit sujuvat viikko-ohjelmaan on hyvä ottaa eri vauhtisia pätkiä tai lenkkejä mukaan, mutta ei kannata hätiköidä.

people-2589176_960_720

KATSE ON MAASSA

Katse sieltä maasta varpaiden edestä pois ylös kauas eteen puiden latvoihin.

Tämä katse maassa -juoksu on yleinen vaiva. Siitä kannattaa pyrkiä eroon sillä siellä omissa varpaissa ei ole mitään mielenkiintoista. Aina kun muistat nosta katse kauas puiden latvoihin ja pidä se siellä oli vastaantulijoita tai ei. Huomaat kuinka ryhti ja koko juoksuasento paranee kun on nenä pystyssä katse suunnattuna eteenpäin. Aina. Älä tingi tästä.

Tämä on mahdollista oppia suht helposti siten, että aina kun huomaa katselevansa taas jälleen kerran siihen maahan niin nostaa sen katseen ylväästi eteen.

running-1120606_960_720

YLÄVARTALON HALLINTA

Rentouta hartiat ja anna käsien liikkua edes takaisin.

Helposti juostaan hartiat jännittyneinä, kädet voivat olla jopa paikallaan, olkapäät edessä. Usein kädet liikkuvat oikealta vasemmalle ja samalla ylävartalo tekee siinä turhaa kiertoliikettä.

Pyri siihen, että hartiat ovat rentoina, rentouta ne aina kun muistat. Rinta eteen, juosta saa rinta rottingilla. Kyynärpäät 90 asteen kulmassa ja kädet liikkuvat vartalon sivulla eteen ja taakse kuin omilla laduillaan.

jogging-3216189_960_720

TURHAN PITKÄ ASKEL

Lyhennä askelpituutta.

Monella aloittelevalla juoksijalla askel on liian pitkä ja tulee liiaksi eteen jolloin se hidastaa juoksemista. Pyri lyhentämään askelpituutta jolloin askel ei tule niin eteen ja juoksusta tulee taloudellisempaa. Parasta on  jos jalka palautuu lantion alle.

street-marathon-1149220_960_720

 

VERRATAAN ITSEÄ MUIHIN

Lopetetaan vertailu, tätä tehdään itseä varten ja kehitytään itseä varten.

Juokset itseäsi varten juuri niillä omilla hitailla tai nopeilla juoksuvauhdeilla jotka omistat. Kehityt omaan tahtiisi ja muut juoksijat saavat kehittyä omaan tahtiinsa. Ei ole mitään väliä vaikka joku reippaalla kävelylenkillä kävelee ohitsesi kun juokset. Joku juoksee maratonin helposti kolmeen tuntiin ja jollain siihen menee kuusi tuntia ja kaikkea siltä väliltä ja sen yli ja sen ali.

MUISTA MYÖS VENYTELLÄ

Heti lenkin jälkeen lyhyet venytykset. Pitkät venytykset omana päivänään tai muutama tunti lenkin jälkeen.

Etureisi, takareisi, pakara, lonkankoukistaja, pohkeet tottakai mutta myös rintalihakset, reiden sisä- ja ulkosyrjät, sääret, vatsa.

Jokaisen lenkin jälkeen lyhyet venyttelyt, vammariski pienenee.

PUHTI valmennus www.

PUHTI valmennus Facebookissa.

Liikuntapäiväkirja Facebookissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s