Jodin puutos?

En ymmärrä miten jodi on mennyt multa suurelta osin kokonaan ohi. Jodin tarve, jodin riittävä saanti, kaikki nämä täysin ohi ajatteluni. Eikä vain viimeaikoina vaan varmaankin koko elämäni, koskaan en ole kunnolla perehtynyt jodiasiaan. Kunnes. Kunnes nyt.

Mää olen jo vuosia, en edes muista kuinka monta vuotta (varmaankin sata), ollut ihminen joka pystyy nukkumaan päiväunet koska vain. Sellainen yleinen jatkuva uupumus päiväunien kaipuu on ollut mulla varmaankin niin kauan kuin muistan. Eikä mikään pikku nokosten tarve vaan noin kahden tunnin unosien joita olen vedellyt aina välillä. Aamulla herään pirteänä, mutta sitten kun teen jotain, mitä vaan niin ajatuksissa on, että kunpa pääsisi ottamaan parin tunnin unet. En ole välttämättä ottanut sillä olen yöni nukkunut aina hyvin ja riittävästi, mutta tarve on ollut ja silloin myös tuntuu kuin kaikki lihakseni nukahtaisivat ja olo on uupunut. Olen pitänyt sitä aina aivan normaalina, se on tullut ehkä niin vaivihkaa.

uudet_silmalasit01
Mun uudet rillit. Toiset.

Näin kirjoitettuna kuulostaa hassulta, mutta niin se on ollut, mulla on ollut sellainen jatkuva uupumisen tunne hommasta kuin hommasta. No jokin aika heräsin siihen, että miten tämä voi olla mahdollista, että saisin nukahdettua koska vain moneksi tunniksi. Pikkuisen pisti miettimään onko kilpirauhasen toiminta kunnossa ja luinkin aiheesta jonkin verran. Härreltäkin kyselin olenko muuttunut tässä vuosien mittaan jotenkin hitaammaksi ja hänkin siihen sanoi, että ehkä.

Jotenkin sattui niin, että silmiini osui teksti jodin puutoksesta ja siitä mistä jodia saa ja mistä ei saa ja miten paljon sitä pitäisi saada ja se, että suurella osalla suomalaisista on jonkinlainen jodin puutos ja vegaaniruokavaliolla menevä tarvii melko ehdottomasti jodilisää, pelkkä jodioitu suola ei riitä. Sekaanit saavat jodia maidosta ja lihasta sillä sitä lisätään tuotantoeläinparkojen ruokavalioon. Haloo, ajattelin, missä säkissä mää olen elänyt aiemmin kun tämä jodiasia on uutta tietoa. Tai osa jodiasiasta. Olen kyllä aina tiennyt, että suolan pitää olla jodioitua eikä mitään sormi- ym. himalajansuoloja paitsi välillä voi niillä kai hifistellä. Mutta kuten sanottu jodioitu suola ei riitä kattamaan elimistön jodin tarvetta.

mortti_
Mortti. Spämmään nykyään huolella Instagramiin tarinoita. @jaanaba_liikuntapaivakirja

Jodi on elimistölle välttämätöntä, sitä tarvitsee kilpirauhanen toimiakseen, tämä tuli selväksi itselleni.

Lista mitä jodin puutoksesta elimistölle voi seurata on pitkä. Omista oireistani ne muutamat jotka nyt yhdistän täysin liian vähäiseen jodin saantiini ovat tässä:

 • uupumus
 • matala ruumiinlämpö
 • lihaskrampit ja nivelkivut
 • hitaus

Kävin pari viikkoa sitten ostamassa monivitamiinia jossa on riittävä vuorokausiannos jodia ja kun viikon olin niitä syönyt niin mun jatkuva uupumuksen tunne loppui. Aivan selkeä ero entiseen, sen huomaan minä ja sen huoma härre. Outoa.

PUHTI valmennus www.

PUHTI valmennus Facebookissa.

Liikuntapäiväkirja Facebookissa.

Mainokset

2 thoughts on “Jodin puutos?

 1. Hitsi. Nyt kun tämän luin niin heti aloin mielessäni ajatella, että kysyinkö sulta ollenkaan silloin kun ravitsemustieteitä luin, että ootko tarkistanut että saat riittävästi jodia. 🤔🙄 Opin ton jodiasian jollain luennolla ja muistan kun oikein ympyröin ja alleviivasin sanan jodi. En oo varmaan kysynyt, koska aina oon sitä mieltä, ettei toisten ruokailut oo mun huolenaihe. Ei varsinkaan sun ruokailut, kun syöt niin terveellisesti ja monipuolisesti ja otat hyvin kaikki saantisuositukset huomioon. Höh. No, mutta jos se oli se juttu ja uupumus korjaantui jodipitoisella monivitamiinilla, niin hieno juttu!

  Mä oon lähes varma, että saan itsekin aika vähän jodia ruokavaliostani, tai ehkä se on kiikunkaakun siinä ja siinä. Voisin testata samoin monivitamiinilla. Toki mulle on vasta tehty tosi kattavat verikokeet, jossa tarkistettiin kaikki vitamiinit ja hivenaineetkin. Deetä saan liian vähän ja varastorauta on ihan alarajoilla, vaikka hemoglobiini on erittäin hyvä. Suomalaisten yleinen jodinpuute oli mulle yllätys. 🤨

  Ai joo, hienot Keket! 🤓👌

  Tykkää

  1. Et oo kysynyt. Korjaantui kyllä kertalaakista, sitä mietin kyllä että voiko se viikon pillereitten syönnin jälkeen muuttua se asia, mutta muuttui se.
   Tänäänkin kävin tekemässä raskaan uinnin ja aina ennen on sellaisen jälkeen ajatus käynyt pitkissä päiväunissa, vaan ei käynyt tänään, tuli entistä enemmän energiaa. Tää on jotenkin niin epänormaalin tuntuista nyt vaikka on just sitä normaalia. Niin vaivihkaa se uupumus ja muu on hiipinyt ettei sitä vaan tajunnut.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s