Onko se maailma ulkonäkökeskeinen?

Monna treenaa -blogissa oli joku aika sitten teksti Ulkonäkökeskeinen maailma.

Ulkonäön takia treenaaminen on aihe jota olen ajatellut paljon ihan säännöllisesti. Treenaatko sinä ulkonäön takia? Siitä puhutaan aina välillä tai sitten vain aiheesta olevat blogitekstit ym. osuvat helposti silmääni. Osuvat silmääni ehkä sen takia koska koen sen liippaavan tosi kaukaa minua eli ulkonäön takia treenaaminen. Ei kuulu omaan elämääni eikä tule omassa elämässäni tai omissa piireissä missään oikeastaan koskaan vastaan.

Itse olen oman sännöllisen liikkumisen aloittanut aikoinaan vain ja ainoastaan sen takia, että en kuolisi liikunnan puutteesta johtuviin sairauksiin. Muuta syytä ei ollut. Vuosien kuluessa syitä elää liikunnallista elämää ja liikkua on tullut valtavasti, suurimpina hyvä kunto, terveys ja se, että liikunnallinen elämä on tosi kivaa. Itsensä haastaminen triathlonkisojen muodossa ja eri matkan triathlonkisat välietappeina tähtäimenä tässä elämän mittaisella matkalla. Parasta elämää just mulle.

Niin, se ulkonäkö. Ei ole tullut näissä piireissä vastaan tätä ulkonäkökeskeistä treenaamista ei sitten vaikka kuinka haluaisin sen jostain esiin kaivaa. Kestävyysliikunta tai -urheilu joka on elämäni on pitkiä yksinäisiäkin treenejä haisevana hiki päässä räkä poskella, rasittuneelta näyttäen. Siinä ei ehdi ulkonäköseikkoja miettimään ja ei tosiaan ole koskaan puheenaiheena miten hyvältä haluaisi näyttää tai että juoksee jotta saisi oman itsensä näyttämään jotenkin ah niin ihanalta ja hienolta.

Eli siis väittäisin, että ensisijaisesti ulkonäön takia treenaavat ovat jossain aika pienessä piirissä ihan muualla ainakin kuin mun ympyröitten parissa.

aivanloppu.jpg
Aivan loppu puolimaratonin maalissa.

Mutta vielä, kaikki syyt treenata ovat aivan yhtä hyviä syitä oli se sitten ulkonäkö tai hyvä kunto tai liikuntapiirakan ohjeilla treenaaminen, liikunta on parasta.

Monna kertoo tekstissänsä, että on miettinyt sitä kuinka ulkonäkökeskeistä elämä nykyään on. Onko se? Mää taidan olla niin omissa oloissani elelijä, että en allekirjoita tuota lausetta, onko muita kaltaisiani? Mun mielestä elämä ei ole ulkonäkökeskeistä ei sitten ollenkaan. Voi olla että johtuu siitä, että introverttina en liiku missään piireissä, pelkästään näissä hikisissä pitkän matkan liikunnan piireissä.  Tai sitten niissä piireissä missä ihmiset ovat sinut itsensä kanssa eivätkä juuri mieti pitäisikö olla tällainen tai tuollainen vai sittenkin eri värisillä hiuksilla että olisi katu-uskottava. Tai sitten kun porukka vanhenee ulkonäkökeskeinen ajattelutapa loppuu. En tiedä ja olen aina huuli pyöreenä näissä ulkonäkökeskeisyysasioissa. Ulkomuotoon liittyviä isoimpia huoliani on tällä hetkellä se, että mistä löydän katu-uskottavan lippiksen täyden matkan triathlonkisaa varten, pinnallista toki sekin. =)

Itselleni ulkonäöllä on tottakai merkistystä, haluan olla sutjakka ja käyttää lempivaatteita, mutta ennen kaikkea saan iloni siitä, että mulla on hyvä kunto ja niin kauan kuin mahdollista aion sen hyvänä pitää ja näin ollen välttää kunnon rapistumisesta johtuvat päivittäiset ”kaiken maailman lääkepillerit”, verenpaineeseen, kolotuksiin, kolesteroliin sun muihin.

Olisi kiva kuulla kommentteja olenko aivan väärässä siinä, että maailma ei ole ulkonäkökeskeinen? Tämä asia teettää vaikka minkälaisia ajatuksia sieltä täältä, en itse eismerkiksi koskaan koe, että mun pitäisi olla ulkonäöllisesti määrätynlainen sopiakseni jonnekin tai jotta voisin jotain tehdä tai varsinkaan sen takia että mut hyväksyttäisiin.

Lue myös postaukseni PUHTI juoksuryhmä alkaa 15.8.2017.

Käy tykkäämässä blogistani Facebookissa niin saat uutisvirtaasi tiedon uusista päivityksistä.

Liikuntapäiväkirja Facebookissa.

Mainokset

2 thoughts on “Onko se maailma ulkonäkökeskeinen?

  1. Tätä piti jäädä oikein miettimään. Mä näen liikkuessani oikeastaan kahdenlaista eri maailmaa. Salipuolella etenkin näen ihan tosi paljon nimenomaan ulkonäön takia treenaavia. Hanurin pitää olla tietyn näköinen ja sitten siitä otetaan ranka rotaatiossa kuva. Toki on niitäkin, jotka hakee voimaa ja kestävyysvoimaa eikä pullottava lihas ole päämäärä. Kestävyysurheilupiireissä sitten taas ja varsinkin triathlonporukoissa ilmapiiri on ihan hirmuisen salliva ja välitön ja ”kaikki mukaan hei pidetään hauskaa”, eikä ulkonäkö tai edes sukupuoli oo mitenkään se juttu. Painoa pudotetaan ja halutaan olla rasvattomampia vain koska tiedetään, että silloin kulkee paremmin, juoksu nyt ainakin ihan tutkitustikin. Mun mielestä se menee niin, että sen voi onneksi hyvin pitkälti itse valita, missä porukassa liikkuu, eli ulkonäkökeskeisessä vai ei. Eikä niissä kummassakaan ole mitään pahaa. Kun oikein kovasti mietin, niin kyllä mä liikun ihan molemmista syistä, siksi että näyttäisin hyvältä omiin ja puolison silmiin ja siksi, että pysyisin terveenä ja kykenevänä ja iloisena. Mä joskus luokittelin huvikseni ihmiset niin, että sisätiloissa enimmäkseen liikkuvat on ulkonäkökeskeisempiä kuin ulkona pääasiassa liikkuvat. 😊

    Tykkää

  2. Jepsisimi. Tämä on kyllä miettimistä vaativa asia. Mää kyllä elän niin omassa kuplassani, että en ole törmännyt ulkonäkökeskeisyyteen lainkaan, ainakin siltä tuntuu. Tai en ainakaan siinä mittakaavassa missä minä sen näen sen ulkonäkökeskeisyyden tai mitä se minusta on, tottakai on hyvä huolehtia omasta ittestä senkin suhteen, siis ulkonäön. Toisaalta olen suurimaksi osaksi lopettanut kyttäämästä muitten tekemisiä ja annan heidän tehdä mitä huvittaa, niinhän sen pitää mennäkin.

    Mut se, että pitäisi olla jotakin ja jonkun näköinen, muotoinen, oloinen, värinen ja mitä lie ei kyllä oo missään nimessä totta. Jos joku niin kuvittelee niin on varmasti väärässä. Saa olla tai olla olematta jonkunlainen jos siltä tuntuu. Tämä onkin tosi laaja käsite tämä ulkonäkökeskeisyys.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s