Vältä näitä, suosi näitä ja oman laihdutuskuurin kehitys

Juoksu 1 h 13 min (eilen)
keskisyke 141, maksimi 152

12 km, 6 min 6sek / km

uinti 50 min (eilen)

superdieetti4
Keskiviikon 12 km:n juoksulenkki ennen uintia.

Ainakin Ilta-Sanomat ja Iltalehti ovat maininneet  viime päivinä uutuuskirjan jossa kerrotaan, että jopa kolmasosa syövistä voitaisiin välttää syömällä oikein. Mua pelottaa syövät ja kaikki muutkin vakavat sairaudet sillä miksi juuri minä en voisi olla se ihminen joka saa jopa sen kuolemaan johtavan sairauden. Jos niin käy niin niin käy, mutta se pelottaa silti. Olen mielestäni etuoikeutettu kun olen saanut olla terve ja arvostan sitä suunnattoman paljon. Käytän paljon ajatuksia sairaita ja huonovointisia ja heikkoja ihmisiä kohtaan ja ymmärrän todellakin, että mitä vaan voi sattua koska vaan. Joku istuu ilman jalkoja loppuelämänsä tuolissa, toisella on avanne, yhdellä aivovaurio, toiset syntymästään asti sairaita, eräällä todettu sairaus joka johtaa piankin kuolemaan ja kaikki se kipu mitä ihmiset kokevat, en meinaa kestää sitäkään.

Kirja on nimeltään Syö hyvin, voi paremmin ja sen on tehnyt Reijo Laatikainen yhdessä Timo Joensuun kanssa.

Mitä kirjassa sitten kehotetaan syömään ja mikä minun suhteeni on näihin ruokiin?

Kasviksia, hedelmiä ja marjoja ainakin puoli kiloa päivässä. Minä: Toteutuu helposti ja on toteutunut jo ainakin yli vuosikymmenen. Kasvikset ovat parasta ja muistan jo lapsena kun olen saanut penkoa kasvimaan tuotoksia ja äitini on jaksanut selittää mikä mikäkin on ja mistä sen erottaa jotain toisesta kasviksesta ja on opetettu, että ne melonin siemenetkin voi syödä ihan pureskelematta tosta noin vaan että ei tarvitse nirsoilla ja nyppiä niitä pois, omenan ja päärynän voi syödä karoineen ja kaikkea tuollaista.

Alkoholin kulutus enintään suositellun määrän verran. Minä: Toteutuu helposti. Tykkään viinistä, erityisesti punaviinistä, mutta en tykkää humaltumisen tunteesta joten lasillinen silloin kun juon niin on aivan hyväksi ja riittävästi. Kaksi lasillista punaviiniä nimittäin saa aikaan jo sen humaltumisen tunteen. Jos joskus haluan juoda muutaman lasillisen niin silloin olen ostanut alkoholitonta punaviiniä Alkosta. Sekin on yhtä hyvää kuin holillinen. Tietenkään eihän sitä koskaan tiedä milloin innostun juhlistamaan oikein olan takaa, en todellakaan katso kieroon silloin tällöin juopottelevia ja siksi en sano ei koskaan.

Täysjyväviljaa mieluummin kuin vehnää. Minä: Toteutuu suht hyvin sillä mieluiten valitsen täysjyvän vaikka höttöäkin (valkoista viljaa) tulee syötyä. Tässä on ryhdistäytymisen paikka ehdottomasti. Meillä on härren kanssa sopimus, että kun ostetaan makaronia sen olisi oltava täysjyvämakaronia ja leivätkin mieluusti täysjyvänä. Tässä tulee välillä poikkeamia, mutta pääasiassa kuitenkin toimii.

Siinä ne pääpiirteet eli syö paljon kasviksia, käytä alkoholia kohtuudella ja valitse täysjyvävilja.

superdieetti2
Salaatti paahdetuilla kikherneillä, oliviiöljykastikkeella.

15 SYÖPÄÄ EHKÄISEVÄÄ RUOKAA:

1. Parsakaali ja muut kaalit
2. Tummanvihreälehtiset vihannekset
3. Sipulikasvit
4. Porkkana
5. Kurpitsa
6. Tomaatti
7. Omena
8. Viinirypäleet
9. Sitrushedelmät
10. Kirsikka
11. Mustikka, puolukka, vadelma, mansikka, herukat ja muut marjat
12. Soija, pavut, herneet sekä palkokasveja sisältävät elintarvikkeet
13. Pähkinät ja mantelit
14. Runsaasti kuitua sisältävät viljat
15. Pellavansiemenet

Kaiken kaikkiaan riittää ja on oikein hyvin jos syö ihan normaalisti suomalaisten ravintsemussuositusten mukaan. Monelle niin vaikea homma ja haaveissa vain. Neuvoni terveellisemmän ruuan syömistä haikaileville on, että ala hommiin, innostu terveellisestä ruuasta ja ala tykkäämään kasviksista oikein himotukseen asti, inspiroidu terveellisistä resepteistä ja arvosta terveellistä elämää. Se on mahdollista. On todellakin mahdollista päästä sieltä huonon syömisen syövereistä pois. Ei toki ilman pinnistelyä, selvittämistä, ennakointia, inspiraatiota, mutta on.

Minä suorastaan rakastan kasviksia monessa muodossa, sellaisenaan, keitettynä, paistettuna, paahdettuna, ruuassa, välipalana. Olen aivan lapsesta asti pitänyt kasviksista ja vanhempanakin olen ollut avoin kaikelle uudelle kasvikselle mitä nenän eteen on tullut. Eli lienee aika selvää, että kaikki 15 ylläolevaa ruokaa kuuluvat säännöllisesti ruokalautaselleni. Vähiten kurpitsa, tomaatti ja pellavansiemenet, muta kuuluvat nekin säännölliseen syömiseeni kuitenkin. #namimaiskis. Tomaatista sen verran, että en osta sitä niin paljon siksi koska aika usein ne ovat sellaisia vaaleanhaaleita raakoja mauttomia köntsiä, hyh suorastaan. Tomaatin pitää olla todella kypsä ollakseen maukas ja mun suusta mielellään alas menevä, usein ostankin jotain kypsiä pikkutomaatteja. En koskaan osta sellaista kovaa haaleanvaaleaa köntikkää voiko niistä edes tykätä?

superdieetti1
Aamun kaurapuuro mustikoilla ja kookosöljyllä.

Peruskotiruoka on mielestäni parasta, itselläni se on ollut jo pari vuotta vegaanista sillä en halua enää olla syömisilläni missään tekemisissä ruokaeläinten huonosti pidon ja kärsimysten kanssa.

Aiemmassa postauksessa kerroin, että koska vatta pömpöttää olen aloittanut Fitfarmin vegaanisen ruokavalion noudattamisen eli toisin sanoen muutaman kilon tiputuksen. Hyvin on mennyt tämä kohta kaksi viikkoa. Jossain vaiheessa tuntui, että paino jäi paikalleen ja jopa nousi kilolla, mutta lähti sitten parin päivän päästä siitä taas hiljakseen laskemaan. Olen ollut itse itseni koehenkilö ja päässyt tuntemaan miltä milloinkin tuntuu ja milloin on se repsahtamisen vaara ja miksi. Ei tämä helppoa ole mennä vajailla kilokaloreilla, mutta yllättävän hyvin sujuu. Eri ruokia tai varsinkaan karkkipäivän namusia ei auta ajatella ollenkaan sillä alkaa tehdä niin paljon mieli sitä sun tätä namia.

superdieetti3
Helppoa ruuantekoa. Paistettua nyhtökauraa, valkosipulia ja porkkanoita. Perunaa.

En osaa sanoa omaa tavoitepainoa, mutta eiköhän se siellä 62–63 kilossa pyörii. Mulle riittää kun vatta lakkaa pömpöttämästä ja muutenkin on vähän pirteämpi yleisilme.

Olen ollut timmiytymisen toivossa kevennetyllä syömisellä nyt 12 päivää, tämä torstai on 13. päivä. Pöhötys on pienentynyt, samoin vatsan pömpötys mikä mua häritsi eniten, paino on hiljalleen laskenut. Siitä asti kun aloin painoa aamuisin kytätä, painon laskusuunta on mennyt näin:

  • 23.3. 65,3 kg
  • 24.3. 65,1 kg
  • 25.3. 66,2 kg
  • 26.3. 65,9 kg
  • 27.3. 66 kg
  • 28.3. 65,9 kg
  • 29.3. 65,3 kg
  • 30.3. 65,1 kg

Ei välttämättä ole järkevää kyttäämällä kytätä päivittäin sitä omaa painoa vaan voi punnita itsensä vaikka kerran viikossa. Yhtenä pävänä mun paino oli yli kilon suurempi kuin edellisenä ja niinkin voi käydä ihan helposti. Sne jälkeen onkin ollut pelkkää alamäkeä.

superdieetti5
Mortti ja Mortin Flexi-kelatalutin. Paras talutushihnasysteemi tälle koiralle.

Viime viikolla jaksoin treenata aivan normaalisti kevennetystä syömisestä huolimatta. Varmaankin sen takia, että oli kevyt viikko ja treenitunteja kehittyi aika vähän verrattuna vaikkapa tähän ja seuraavaan viikkoon. Tällä viikolla olen maanantaina pyöräillyt tehokkaan 40 min sisäpyöräilyn joka meni ihan hyvin ja voimia tuntui olevan normaaliin tapaan. Tiistaina liikuntalepopäivä ja eilen 12 km:n juoksu ja uintitreeni päälle. Energiavaje tuntui kehossa varsinkin treenien jälkeen, mutta ei mielestäni mitenkään överisti. Kuulostelen mieltäni ja kehoani jatkuvasti ja jos jotain epämääräistä ilmenee niin teen tietenkin heti muutoksia omaan olemiseeni ja syömiseeni, mulle tärkeimpiä asioita on oma mielen ja kehon hyvinvointi. En silti käytä hyvin- tai pahoinvointiani syynä alkaa mässäillä ja tursuta taas entisiin mittoihin, en todellakaan. Järki päässä tässäkin asiassa, niin yritän edetä. Pieni nälkä ja mieliteot kuuluvat asiaan, niistä on vain päästävä eteenpäin. Olen elämäni aikana kevennellyt syömisiäni jonkun kerran ja koskaan en ole päässyt ilman sitä pikkunälkää tavoitteeseeni. Tällä kertaa koska syön suurimman osan ruoistani jo kello 17 mennessä mieliteot ja nälkä vaivaavat iltaisin ennen nukkumaanmenoa vaikka mulla on vielä kevyt iltapala joka illalle 17 jälkeen. Aika hauskaa olla oman itsensä koehenkilö ja analysoida tunteita ja tuntemuksia ja miettiä mahdollisia repsahduksia ja ymmärtää missä kohtaa laihduttavat ihmiset mahdollisesti repsahtaa ja missä kohtaa lopettaa koko dieetin. Pitää vaan olla tiukkana itselleen ja miettiä aina alusta alkaen miksi tällaiseen ryhtyi ja haluaako edelleen sitä lopputulosta mitä aluksi. Vaatii henkistä kanttia kyllä, olen sitä mieltä. Ja sitähän ihmisestä kyllä löytyy!

Liikuntapäiväkirja Facebookissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s