Ja mitä tänään on suuhun pantu?

Uinti 1 h

juoksumatto 15 min

voima 50 min

Sunnuntai, rento päivä. Eilen jo härren kanssa mietittiin, että tänään sunnuntaina käydään uimassa ja käydään salilla ihan siihen tahtiin kun hyvä on. Nukutaan niin kauan kuin nukuttaa ja syödään, hoidetaan lemmikkejä ja ollaan vaan. Tällä tavalla kun ei ole ollut mitään sovittua menoa ollaan saatu tosi rennon letkeä sunnuntai.

sunnuntaiuinti
Lempiuimapukuni pääsi hankeen kuvattavaksi.

Mulle ruoka on ilon asia ja myös iso asia. Haluan syödä hyvin ja hyvin syöminen mulle tarkoittaa syömistä monipuolisesti, terveellisesti ja maukkaasti. Haluan syödä kasvisruokaa, tarkemmin sanottuna vegaanista sapuskaa eli en enää laita suuhuni mitään eläinperäistä syötävää. Kasvissyöntini pikku hiljaa kohta pari vuotta sitten muuttui kokonaan vegaaniseksi sillä en enää halua syömisilläni tuottaa minkäänlaista kärsimystä ruokaeläimille. Eläimiä pitäisi kohdella kunnolla, se pitäisi olla itsestään selvä asia ja koska ei ole niin minä en syö sitten enää ketään missään muodossa. En kestä ruokaeläinten pahaa oloa. Ajatusmaailma on ollut samankaltainen lapsesta asti eli ei ole yhtään ihme, että minusta on tullut kasvissyöjä. Pidän kasvisruuan mauista tosi paljon, olen aina pitänyt.

Joskus ajattelin, että voisin aina syödä omien kanojen (jos mulla olisi kanoja) munia / omia kanoja tahi riistaa sen takia koska tällaiset eläimet elävät eläimille kuuluvan elämän, mutta en enää söisi niitäkään. Pärjään vallan mainiosti kasvisruualla, lihas kasvaa ja vointi on parempi kuin ikinä ennen. Proteiinin todellakin saa muualtakin kuin syömällä eläintä. Myös vitamiinit saa syömällä. B12-vitamiinin otan purkista ja joskus kausittain D-votamiinia. Kas tässä(Evira) vegaanin ravitsemussuositukset.

talveniloja
Mukava talvi.

Suurimmaksi osaksi kokkaan ruokamme itse. En juurikaan syö eineksiä tai mitään puolivalmiita kastikkeita tms. Ei sokeri(kaura)jogurtteja ei valmiita marjakeittoja. Joskus toki, mutta pääasiassa syödään ihan itse tehtyä ruokaa. Arkena lisätty sokeri on myös pannassa, en tykkää, että esimerkiksi söisin leipää johon on tungettu sokeria ja jos se vielä maistuu makealle niin ei kiitos ja luenkin ahkerasti tuotteiden ainesosaluetteloita. Lisättyä sokeria olen karttanut jo kauan ja olen todellakin oppinut tykkäämään sokerittomasta ruokavaliosta. Liika lisätty sokeri saa elimistön happamaksi ja olotilan sen mukaiseksi eli ihan epämiellyttäväksi. Täydellisesti niin jämpti en ole tämän lisätyn sokerin kanssa kuin joskus aikaisemmin, nykyään saattaa sokeria mennä suusta alas esimerkiksi ketsupissa, mutta mieluusti jätän ketsupinkin käyttämättä sen sisältämän lisätyn sokerin vuoksi.

Ravintolassa syön ihan sujuvasti mättöpurilaisaterian siinä missä terveellisemmänkin annoksen, syön mitä tekee mieli tai sitten sen ainoan vegaanisen vaihtoehdon mikä ravintolassa sattuu olemaan.

Karkkipäivä on sitten sokeripäivä. Se on yleensä kerran viikossa vaikka oikeastaan haluaisin, että karkkipäivä olisi hieman harvemmin, esimerkiksi kerran kahdessa viikossa ja tähän voisi olla hyvä pyrkiä tämän vuoden aikana. Kerran viikossa sokeriöverit on oikeasti mulle liikaa. Karkkipäivänä mulle maistuu useimmiten jäätelö, mutta myös irtokarkit ja muut namuset.

Tänään sunnuntaina ruokarytmi on erilainen kuin arkena, johtuen vapaapäivän letkeämmästä meiningistä ja arkea paljon myöhäisemmästä aamupalasta.

AAMUPALA 9:10

 • veteen keitetty kaurapuuro
 • veteen turvotettuja chian siemeniä
 • puolikas persimon
 • pensasmustikoita
 • kahvia kauramaidolla
 • vettä

Melkein jokaisena aamuna syön kaurapuuroa, se on mun ikisuosikki. Joskus satunnaisesti jotain muuta puuroa tai leipäaamiainen, mutta silloinkin mieli on jo seuraavan aamun kaurapuurossa. Arkena jos menen aamulla kuudeksi töihin keitän kaurapuuroni valmiiksi jo edellisenä iltana ja aamulla vain lämmitän mikrossa, mutta myöhäisempinä aamuina keittelen kaurapuuroni hitaasti sopivalla hartaudella. =

paivanruuat03
Kaurapuuro on ikuinen suosikki.

VÄLIPALA 11:50

 • smoothie johon tuli kauramaitoa, päärynää ja mansikan makuista soijaproteiinijauhetta

Olen syksystä asti opetellut juomaan proteiinijuomia etenkin treenin jälkeen. Aiemmin mulla on ollut riisiproteiinijauhetta jota sekoitan smoothieihini tai teen juoman siitä ja kauramaidosta, mutta nyt olen ostanut vaihtelun vuoksi mansikan makuista soijaproteiinijauhetta joka on muuten ok, mutta siinä on keinotekoinen makeutusaine jota en välttämättä halua syödä ja jonka mausta en edes pidä. Mutta pussukan loppuun asti aion kyllä vedellä.

paivanruuat02
Smoothie ennen uimaan lähtöä.

LOUNAS 15:20

 • chili sin carne nyhtökauralla
 • täysjyväriisiä kurkumalla maustettuna
 • porkkanaa ja kurkkua
 • vettä
 • kahvia

Ruuaksi tein meille chili sin carnea johon tuli kidneypapuja ja nyhtökauraa. Täysjyväriisiä kurkumalla ja suolalla maustettuna. Pikkaisen keitettyjä porkkanan siivuja ja kurkkua.

Yleensä aina pidän huolen, että lämpimän ruokani kanssa on lautasella riittävästi kasvista, kuten nyt porkkanaa ja kurkkua.

paivanruuat01
Värikästä lautaselle niin hyvä tulee.

VÄLIPALA 18:50

 • salitreenin jälkeen proteiinijuoma

ILTAPALA (iso) 19:50

 • siemennäkkäriä päällisillä kuten levite ja kookosöljypohjainen cheddar”juusto”
 • omena

Iltapalan aikaan punnitsin söisinkö ihan ruuan eli samaa sapuskaa kuin aiemmin tänään vai tekisinkö leipäiltapalan ja päädyin leipäiltapalaan. Tein sitten vähän isomman iltapalan kun toinen normaaliruoka jäi syömättä.

paivanruuat04.jpg
Siemennäkkäri on hyvää. Ja täyttävää.

Kuten sanoin, sunnuntai on poikkeuksellinen ruokapäivä kun aikataulut ovat eri kuin arkena ja sen takia tänäänkin jäi päivällinen syömättä ja kalorit saattoivat jäädä miinuksen puolelle, heräsinhän myöhään ja illalla olen menossa kohtuuaikaisin nukkumaan sillä aamulla herätys klo 4:50.

Se mitä olen syömisieneni tänä päivänä on kantapään kautta koettu ja opittu ja myös oman henkisen kasvun ja kehittämisen tulos. On ollut ajanjakso (joskus 15–19 vuotta sitten) kun syömiseni oli aivan mitä sattuu, lähinnä söin liian vähän ja todella harvoin. Poltin tupakkaa, join kahvia ja join vettä, join teetä. Mitä enemmän kylkiluut törrötti sitä tyytyväisempi olin ja samalla ihmettelin huonoja oloja, aivosumuja, pyörryttämisiä, sydämen nopeasti hakkaamisia eikä tullut mieleenkään, että kaikki epämukavat olotilat saattoi johtua tosi huonosta ja erittäin epässäännöllisestä syömisestä.

Että itse voi kukin vaikuttaa omaan elämäänsä, niin ajattelutapaansa kuin syömisen laatuun.

Liikuntapäiväkirja Facebookissa.

Mainokset

4 thoughts on “Ja mitä tänään on suuhun pantu?

 1. ai että on rapsakan näköistä siemennäkkäriä! oletko tehny sen itse? 🙂 sama homma täällä sokerin kanssa,ihan ärsyttää ku tosi monessa täysjyväleivässä on sokeria lisättynä. ruisleivissä harvoin mutta niitäkun ei kärsi syödä niin saa leipähyllyllä olla tarkkana,kun ei aina jaksa samaa pupeltaa. entä oletko maistanut ketsuppia mis ei ole lisättyä sokeria? toki se on makeutettu mutta omaan sokerittomaan tottuneet makuhermoni tykkää siitä kovin.

  Tykkää

  1. En tehnyt tällä kertaa siemennäkkäriä alusta asti itse vaan ostin valmiin seoksen jonka läpsyttelin pellille ja pistin uuniin. =) Olen kyllä tehnyt myös itse ja hyvää on molemmat. Riittävästi suolattu näkkäri levitteellä, himo tulee siihen. =)

   En ole vielä ostanut sokeroimatointa ketsuppia, oon kyllä nähnyt sitä ja tais olla stevialla. Ehkä voin ostaa jos on stevialla, toisin sanoen taidanpa ostaa. =D

   Tykkää

 2. oivoi, siemennäkkäriä saa kyl liika harvoin,pitää pitää silmiä enempi auki kaupassa seuraavan kerran,josko löytyisi sellanen valmis sekotus 🙂 just tota stevialla makeutettuu felixiä ite suosin, pirkalla on kans joku mut en muista millä se oli makeutettu. ketsuppia kun ei voita mikään 😀

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s