Kasvissyöjän ruokalautasella: lämpimät ruuat

Usein mietitään ja joskus oletetaankin, että mitähän semmonen ihminen syö joka ei syö eläinkunnan tuotteita. Eli vegaanisella ruokavaliolla elävä eli esimerkiksi minä. Ei välttämättä tuu mitää mieleen vaan ajatellaan, että tuollaisen kasvissyöjän ruoka tarvitsee olla tosi köyhää, suunnilleen niin että liha jätetään lautaselta pois ja siinä on vaan peruna ja salaatti. Tai sitten sehän nakertaa vain porkkanoita. Eikä tuo varmaan saa sitä tai tätä vitamiinia tai ainetta ruuastansa, voi tuota parkaa. Ei kunnon ruokaa lainkaan, syöttää vain kissoillensa kunnon ruokaa (kunnon ruoka = lihaa).

Haloo. Eihän se niin mene, tervetuloa tähän päivään ja aurinkoon sieltä jostain luolasta. Itse teen ja syön monipuolista, maittavaa ja täyttävää kotiruokaa josta muutkin tykkäävät. Teen tosi paljon erilaisia ruokia, en ole jämähtänyt siihen noin seitsemän reseptin kierteeseen mikä lukemani peruseella on suomalaiselle kokkaajalle ihan normaalia.

Ikivanha käsitys on se, että vain eläinperäinen ruoka on hyvää. Hei, voin kertoa salaisuuden: käsitys on täysin väärä ja joko osaat laittaa ruokaa tai sitten et, olivatpa raaka-aineet mitä tahansa, tervetuloa meidän ruokapöytään:

kasvissyojan-lautasella02
Linssikastiketta punaisista linsseistä ja täysjyväriisiä.
kasvissyojan lautasella01.jpg
Kasviskäristys nyhtökaurasta perunamuusilla.
kasvissyojan lautasella03.jpg
Kasvissosekeitto.
kasvissyojan-lautasella04
Härkis-makaronilaatikko.
kasvissyojan-lautasella05
Kasviscurry tofusta, rapsakkaa paistettua punakaalia, avokado.
kasvissyojan_lautanen02
Pinaattilättyjä tuplapinaatilla, kvinoaa.
kasvissyojan_lautanen01
Mausteinen linssipata.

Tämmösiä lämpimiä ruokia minä kotona syön. Monipuolista, terveellistä ja maittavaa.

Nykyään jo monessa ravintolassakin saa vegaanista ruokaa, ihan sitä #sipsikaljavegaani-osastoa eli rasvaista epäterveellistä mättöä. Pitseerioista saa pitsoja vegaanisilla täytteillä ja juustoilla. Ei ainakaan Tampereella tarvitse nähdä nälkää kasvissyöjänä.

Se mikä mua rasittaa, on se, että jos olen menossa johonkin tilaisuuteen ja ruokavalio kysytään etukäteen ja sanotaan, että onnistuu ja sitten kun on syömisen aika niin lautaselle tulee vaikkapa kuten viimeksi kävi: laatikkoruoka joka oli tehty perunasta, kauramaidosta ja porkkanasta! Puuttuikohan jotakin? Ehkä se oleellisin osa, proteiinipuoli. Esim. kikherneet jolloin sapuska olisi ollut kikhernelaatikko, pavut, linssit, tofu, härkis? Ihan mikä vaan kasvikunnan proteiini kävisi kiitos? Tällaiset tilanteet saa mieleni apeaksi ja näitä on ollut ja siksi jatkossa jos erityisruokavalio kysytään etukäteen haluan varmistaa mitä mulle tarjotaan. Ettei käy näin tai sitten niin kuten Nokian Edenin ravintolassa jotain vuosi sitten: riisiä ja höyrytettyjä kasviksia! Uupuuko vielä jotain? Sama hinta kuin muilla ja jälkiruokaakaan ei oltu huomioitu vaikka etukäteen sanottiin, että onnistuu. Ei ihan onnistunut hei.

Näitä tarinoita on muutama lisää ja kaikki ovat samankaltaisia ja johtuu vain ja ainoastaan kokin ammattitaidottomuudesta. Se ei vaadi kuin kikhernepurkin kokin kaappiin ja siitä on tosi helppo loihtia vaikkapa erittäin maukas salaatti paahdetuilla kikherneillä. Tämä vain yksiesimerkki.

Liikuntapäiväkirja Facebookissa.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s