Keskiviikkokivaa

Uinti 45 min (eilen)
(tekniikkauinti)

Juoksu 3 h 36 min (eilen)
keskisyke 128
25,58 km

Eilisen vapaapäivän liikunnat oli kevyt aamu-uinti ja pitkä matalasykkeinen juoksulenkki illalla.

Jos joku saa ihmisen hyvälle mielelle niin se on liikunta. Kaikki liikunta, mutta varsinkin aamuliikunta. Härren kanssa mentiin ennen kasia Tampereen Kalevan uimahalliin (lempihallini) tekemään tekniikkauintitreeniä. Kasiin mennessä siksi kun mää oon ostanut aamu-uintirannekkeen jolla pääsee sisälle arkena ennen kello kahdeksaa.

Melkein tyhjä halli, rata radan perään ammotti tyhjyyttään ja koska oli tekniikkauintia tiedossa ei menty pitkälle 50 m radalle uimaan vaan valittiin uudempi allas jossa on 25 m radat.

aamuinen kaleva
Aamuinen Kaleva.

 

Meidän treenissä oli tällaisia tekniikoita ja välissä vapaauintia jotta tekniikoiden vaikutus siirtyy siihen omaan uimiseen:

 • Alkuverra vapaauintia
 • Yhden käden uinti toinen käsi edessä
 • Yhden käden uinti toinen käsi vartalon vieressä kämmen reidessä
 • Kädet nyrkissä uinti
 • Vapaauinti
 • Potkut laudan kanssa
 • Sculling
 • Kylkipotkut: 10 kylkipotkua, 3 käsivetoa ja kylki vaihtuu jne
 • Sculling
 • Loppuverra vapaauintia
uimatreenipullossa
Uintitreeni pullon kyljessä ja uinnin jälkeinen #evokepatukka. Tämä suklainen on mun lempimaku. Evoke, paras valinta välipalapatukaksi.

Oli tosi mukavaa uida, nyt kun käyn lempiuimahallissa tykkään uinnista taas tosi paljon ja niin tämän liikunnan pitää mennäkin. Hyvällä mielellä ilon kautta ilman negatiivisia fiiliksiä. Sopiva määrä ittelle liikuntaa viikossa vertaamatta muihin, riittävästi peruskestävyyttä ja siihen päälle sopivasti kovempia treenejä niin homma toimii. Mulla.

Liikuntaa voi tietenkin harrastaa aina sillä mukavammalla peruskestävyysalueella ilman kovempia treenejä ja se on yhtä hyvä vaihtoehto kuin pusertaa välillä ittestään enemmän irti. Terveyshyödyt ovat taatut ilman sen suurempia tavoitteita, riittää kun liikkuu, liikunta on parasta.

Meillä on facebookissa semmonen ryhmä triathlonseuran ihmisten kesken missä voi huudella treenikaveria ja laitoin sine muutama päivä sitten, että saisinko seuraa pitkälle matalasykkeiselle lenkille. Ja sain. Montakin kappaletta. Eli eilen kello 16 starttasimme lenkkimme joka olisi siis semmonen, että syke pysyy matalalla oli vauhti mitä hyvänsä.

25km01
Kesäkeli!

Kuten kuvista näkyy vähissä vaatteissa saatiin juosta, niin lämmin, niin kesäinen kyllä kelpasi oikein hyvin. Pidin sykettä alle 130 koko lenkin ajan.

25km02
Me juoksijat.

Meitä oli neljä jotka juoksimme koko lenkuran ja yksi vieraileva tähti tuli kesken matkan mukaan ja myös poistui sopivassa kohtaa juosten itselleen sillä hetkellä sopivan matkan. =)

Menin kerran ennenkin tällaisen samanlaisen lenkin ja nyt hyvin huomaa, että vielä jotain Lahden täyden matkan jälkeistä rasitusta on sillä vauhti oli jonkin verran hitaampi noilla matalilla sykkeillä kuin viimeksi. Eli tässä on vielä palautuminen menossa vaikka liikunnat on aloitettu. Hyvältä kuitenkin tuntuu ja olen palautunut oikein mallikkaasti sen parin viikon aikana jolloin en liikkunut ollenkaan. Kehoa ja mieltä pitää kuunnella aina näissä asioissa.

Mutta mukava lenkki oli ja kaikki saatiin tästä se pitkän matalasykkeisen lenkin hyöty irti. Eli ainakin hapenottokyky paranee, lihasten hiusverisuonisto kasvaa jolloin lihasten hapenkäyttökyky tehostuu joka taas tarkoittaa sitä, että se mahdollistaa kovempitehoisesta harjoittelusta saatavan hyödyn. Lihaksille on enemmän kanavia kuljettaa happea energiaa kovempitehoisessa treenissä. Tämmöinen peruskestävyyssykkeinen liikunta luo pohjan kovemmalle treenille ja sitä pitää tehdä jatkuvasti.

Tämmösen pitkän matalasykkeisen lenkin kesto voi olla vaikka 2–3,5 h. Pyöreesti summamutikassa keskisykkeellä 125–140. Sykealueet on yksilölliset. Näitä kun teet muun harjoittelun ohessa juokset ensi keväänä kovempaa.

Liikuntapäiväkirja Facebookissa.

Mainokset

2 thoughts on “Keskiviikkokivaa

 1. Mutta jotta sellaista pohdiskelen, että kannattaako pitkien juoksulenkkien olla kestoltaan juurikaan 2,5h tuntia pidempiä? Kun mennään siitä pidempään, tulee mieleen, että alkaako se jo olla turhan kuluttavaa nivelille yms. Eli onko parempi tehdä oikein pitkät, matalasykkeiset pk-lenkit esim. pyöräillen tai sauvakävellen? Pitkiä juoksulenkkejäkin toki tarvitaan, mutta vauhdista riippuen, kannattaako lenkin kilometrimäärä miettiä niin, ettei lenkki ajallisesti kestä liian kauan… Sitäkin olen ihmetellyt, kun juoksen tällä hetkellä kovempaa kun ikuna aimmein, mutten ole tainnut tehdä tänä vuonna juosten yhtään semmoista oikein matalasykkeistä lenkkiä. Itse asiassa tuntuu, että juoksukunto lähti nousuun, kun aloin rohkeasti vaan juoksemaan kaikki lenkit suht reippailla vauhdeilla. Mutta mielenkiintoisia juttuja nämä ja varmaan vähän yksilöllisiäkin, riippuvat treenitaustasta ja semmoisista.

  Tykkää

  1. Jep parin tunnin kesto on hyvä. Ja ei tietenkään matalatehoista tekemällä nopeudu pitää olla kovaakin sopivassa suhteessa. 😊 en kirjoita mitään treeniopusta kaikille ihmisille vaan tämäkin pohjautuu mun touhuihin ja on mun juttuja ei määräykseksi koko maailmalle. Oon ennen vetänyt liian tasapaksua ja nyt kehittynyt kun skaalaa on laajennettu. Mä meen tällä mee sää sun omalla niin hyvä tulee. 😊

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s