Mitäs nyt?

lahtitriathlon01
Kuva Timo Kananoja.

Se on sittenkin mun juttu, täyden matkan triathlonkisa nimittäin. Ei mennyt kuin nämä pari hassua päivää kun mieli halajaa jo seuraavalle täydelle matkalle vaikka lauantaina kisan jälkeen mietin, että onko tässä mitään järkeä, niin pitkä reissu se on. Mutta hei siinä on todellakin järkeä, siinä ei oo mitään muuta kuin järkeä joten treenit jatkuu kohti ensi kesän täyttä matkaa. Kyllä kiitos, samaa uudelleen. Maltillista hyvän mielen treenaamista omaa kehoa ja mieltä kuunnellen. Hyvää ja laadukasta tekemistä ja sitä kautta etenemistä. Liikunta pitää mielen ja kehon virkeänä ja hyvissä voimissa joten samaa rataa jatketaan tästä eteenpäin.

lahtitriathlon03
Kuva Timo Kananoja.

No ennen treenien jatkumista on kuitenkin palauttava jakso, ainakin pari seuraavaa viikkoa keskityn vain kehon huoltamiseen. Jotain venyttäviä ja liikkuvuutta laajentavia joogajuttuja ja semmoista ajattelin. Jos keho vaatii pidemmän palauttavan jakson niin sitten pidennän sitä. Palautuminen on yhtä tärkeää kuin treeni, ei kannata hötkyillä jotta voi harrastaa vielä ikäloppunakin. =)

Viime vuonna muistaakseni pidin kuukauden lähes liikkumattoman jakson Tahkon täyden matkan kisan jälkeen ja se oli oikein sopiva siihen kohtaan.

Tällä hetkellä kehon vointi on rasituksen huomioon ottaen mielestäni hyvä, tuntemuksia ja särkyjä on varsinkin alavartalossa, särkee luita ja ytimiä jotenkin. Se on selväkin, että tuntuu sillä onhan tuo (12–13 h) todella pitkä ja raskas juttu mielen lisäksi koko keholle.

Pari hankaumaa sain märkäpuvun kauluksesta niskaani ja juoksun aikana selkätaskussa olleista geelipaketeista alaselkään. Niistä kohtaa iho on vähän ruvella. Pikkuvarpaat kärsivät, mutta muuten pääsin vaurioitta.

lahtitriathlon02
Kuva Timo Kananoja.

Mieli ei tee treenaamaan ollenkaan tällä hetkellä, ajatus treenistä tai edes venyttelystä tuntuu hieman epämiellyttävältä vielä. Tolleen se pää ja kroppa varmaan kertoo, että nyt on oikeasti palautumisen paikka.

Tulevia treenikuvioita suunnittelen siten, että sekä uinti, pyöräily ja juoksu kaikki kehittyisivät. Vaikka ittelleni tärkeintä liikunnallisessa elämässä on hyvä mieli ja hyvä kunto, terveys, niin kyllä mää silti haluan kehittyä ja mennä etiäpäin. Nopeampaa olisi kiva juosta ainakin.

Uinnin kuviot:

Viime vuonna en uinut lainkaan elokuun puolen välin jälkeen koko loppuvuonna. Vasta joskus tammikuussa aloitin uintitreenit ja se johtui kahdesta asiasta. Siitä, että olin just mennyt uusiin töihin ja piti saada rytmi sellaiseksi, että ensin totun aikaisiin aamuherätyksiin jonka jälkeen vasta alkaisin käymään myöhäisissä uintitreeneissä joka tarkoitti joka kerta sitä, että uinnin jälkeiset yöunet jäivät vähäiseksi (en tykkää). Suurin syy uimattomuuteeni oli kuitenkin se, että uimahalli jossa seuran uintitreenit järjestetään pitää altaassaan mulle hiukan liian kylmää vettä. En käsitä mikä siinä on, mutta en totu siihen ja keho vaan kylmiää ja kylmiää mitä kauemmin ui. Vuosi vuodelta. Sinne ei tee koskaan mieli ja nyt se saa loppua sillä uimahalliin täytyy tehdä mieli.

lahtitriathlon06
Kuva Timo Kananoja.

Silti vaikka olen uinut tällä menneellä kaudella tosi vähän niin uintin on pysynyt hyvänä ja vauhdit eivät ole hiipuneet, uinti tulee multa jotenkin luonnostaan. Nyt tulevana syksynä aion kuitenkin panostaa uintiin ja käydä siellä hallissa sen kolme kertaa viikossa. Mutta en Nokian kylmässä vedessä vaan ostan kortin jonnekin Tampereen halliin joissa kaikissa on sen lämpöistä vettä, että mun uinnista tuleekin jotakin. Todennäköisesti Kalevan uintikeskukseen ja käyn siellä suurimmaksi osaksi. Ehkä Nokialla käyn vain tekniikkaopissa kun sitä järjestetään lämpimässä terapia-altaassa. Uinnin kunnollinen tekniikka on tärkeimpiä asioita uinnin sujuvuudessa. Härre on siittä hyvä esimerkki miten tekniikan opettelu vie etiäpäin. Hän jonkin verran opettaa seuran tekniikkatreeneissä ja näyttää esimerkkiä jatkuvasti ja hänen uintinsa on sillä parantunut aivan hirmu paljon. Opettamalla muita hän ui nyt itse paljon kovempaa kuin ennen.

Uinti on mulle helppoa ja tekniikka on hyvällä mallilla joten uskon saavani uintiini lisää vauhtia kunhan vaan treenaan uintia.

lahtitriathlon04
Kuva Timo Kananoja.

Pyöräilyn kuviot:

Härre saa suunnitella mun pyöräilykuviot ensi kaudelle. En tiedä sitten sisältääkö se spinningiä vai ei, se kyllä kiinnostaa en oo koskaan käynyt vai onko enemmän maastopyörälilyä syksyllä ja talvella vai kotona harjoitusvastuksen avulla pyöräilyä. Kaikki käy ja otan härren valmennukset vastaan.

Mun pyöräilykengät on ehkä aavistuksen liian pienet tai jotenkn pohja ei istu mun jalkaan joten uudet aon nyt pakko hankkia ensi kevääksi.

Juoksun kuviot:

Juoksussa jatkuu sama homma kuin viime aikoina. Tekniikkaa kuntoon ja sitä kautta juoksun parantumista. Se on toiminut aivan valtavan hyvin, musta on aivan uskomatonta, että lauantain täydellä matkalla 42,2 km:n juoksu sujui niin hyvin kuin sujui, olen oikein ylpeä itsestäni.

Myös se on tärkeää, että hitaat ja pitkät hitaat lenkit juoksen oikeasti hitaasti, se on ihan överihidas vauhti millä ne kuuluu juosta ja kovat nopeat treenit tehdään ajatuksella ja oikeesti kovina. Tästä hitaasta juoksemisesta on jo monta esimerkkiä tiedossa joista mainitsen taas oman aviomieheni, härren. Hän muunmuassa on parantanut juoksuansa kuin sika juoksuaan tällä tavalla. Ja määkin. Omakohtaista kokemusta siis todellakin on eikä mitään mututuntumaa. Juoksu on muuttunut jatkuvasti mielekkäämmäksi kun tieto ja taito on lisääntynyt, tykkään.

Tämmösiä treenijuttuja, nyt kuitenkin keskityn palautumiseen ja PUHTI juoksuryhmään joka alkaa mun ja härren vetämänä huomenna Pirkkalan Vapaa-aikakeskuksen oven edestä. Vielä mahtuu mukaan jos siltä tuntuu. Ilmoittaudu tekstarilla tai sähköpostilla ihan miten vaan. Tai soita.

puhti_juoksuryhma_kaikille

Liikuntapäiväkirja Facebookissa.

Mainokset

4 thoughts on “Mitäs nyt?

 1. Hei kiitos, teitkin tästä palautumisesta ja muusta ihan oman postauksensa, kiva 🙂 Tosi vähillä vaurioilla olet kyllä tuosta reissusta selvinnyt, sulla on siis selvästi lahjoja tuolle täysmatkalle 🙂

  Rentoa palautumista teille molemmille Härren kanssa ja tsemppiä treeneihin sitten kun niihin hiljalleen palaatte 🙂

  Tykkää

 2. Onnittelut täysmatkan hienosta läpipuskemisesta hyvällä ajalla!

  Tuli väkisin mieleen että itse tehty energiageeli vois olla sun juttu. Sen makeutta saa säädeltyä paremmin. Ultrapolkujuoksijat on ruvenneet näitä paljon tekemään itse ja netistä löytyy ohjeita.

  Hyvää palautumista kisasta, ottakaa rennosti.

  Tykkää

  1. Kiitos paljon.
   Hei olis mun juttu. Joskus ettin reseptejä, mutta silloin niitä ei vielä juuri löytynyt. Kiitos vinkistä, aion ottaa tämän asiakseni. Se on paljon viisaampi tapa ottaa energiaa kuin noin mömmögeelit. =)
   Kehossa ja mielessä tuntee, että palautumista kaivataan ja on otettava rennosti.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s