Nautinnollinen, pitkä juoksulenkki

Juoksu 2 h 58 min
keskisyke 125
25,24 km, 7 min 04 sek / km

Tärkeitä ovat juoksijalle myös hitaalla hitaalla tehdyt pitkät peruskestävyyslenkit. Tänään mulla ja härrellä oli sellainen. Sellainen jossa omalta osaltani piti pitää huoli, että syke ei karkaa ollenkaan yli lukeman 131.

pitka_matalasykkeinen_lenkki02
Lenkille lähdössä.

Alle 131 sykkeellä juokseminen tarkoittaa mulle sitä, että vauhti on todella maltillinen. Sellainen syke vauhti että tosiaan pystyy juttelemaan ummet ja lammet ja jolloin matkan teko on erittäin mukavaa ja helppoa ja sitä olisi voinut jatkaa tuon 25 km:n jälkeenkin vielä toisen samanmoisen. Tunnelma oli nimittäin juuri sellainen lenkin lopussa, että vieläkö mennään yksi kymmenen kilometriä. No ei menty sillä lenkin hyöty imeytyi tossa ajassa kyllä hyvin meikäläiseen.

Ylämäissäkin pidetään huoli, että syke pysyy alle 131, vauhtia hidastetaan ja nopeutetaan sen mukaan millaista maasto on ja miten syke käyttäytyy. Jos omistaa ajatteluvian, että pitää mukamas mennä aina vähintäänkin jotain määrättyä vauhtia niin semmoiset ajattelut romukoppaan, syke ratkaisee.

pitka_matalasykkeinen_lenkki01
Tampere ❤

Kaiken juoksussa jutellun juttelun lomassa pitää vain muistaa jatkuvasti pitää juoksuasento hyvänä ja jos ei meinaa pysyä niin heti korjata kun meinaa mennä liian etukenoksi tai katse tuppaa menemään maahan tai lantio aikoo lässähtää.

Kiva oli lenkki todellakin. Sielu ja silmä lepää kun tekee tämmösen pitkän lenkin mahtavissa maisemissa mukavilla reiteillä.

Jos et tiedä omia juoksusykkeitä niin tässä vähän vinkkiä millä vauhdeilla pitkiä rauhallisia juoksulenkkejä voi juosta,  Juoksija-lehti sanoo pitkän lenkin vauhdeista näin:

”Millä vauhdilla?
 
Juoksuvauhti on suhteellisen hiljainen. Juostessa pitäisi pystyä helposti keskustelemaan kaverin kanssa, jos sellainen on mukana. Yksinkin juostessa ei saisi hengästyä voimakkaasti. Kovemmilla juoksijoilla pitkän lenkin sopiva vauhti on noin 45-90 sekuntia ja hieman hitaammilla juoksijoilla 1-2 minuuttia 10 kilometrin kilpailuvauhtia hitaampaa. Kympin 35 minuuttiin juokseva taittaa siis matkaa noin 4.15-5.00 minuutin kilometrivauhtia ja 50 minuutin kympin juoksija vastaavasti 6.00-7.00 minuutin kilometrivauhtia. Yksilölliset erot ja taipumukset ovat suuria, minkä vuoksi omaa vauhtia kannattaa etsiä. Aloittelevalla juoksijalla kävelyjaksot juoksun lomassa ovat jopa suositeltavia. ”
Itse juoksen 10 km ehkä 51 minuuttiin joten tommoinen reilu 7 min kilometrivauhti tälle pitkälle lenkille oli justiinsa se passeli. Hitaammat juoksijat juoksevat rauhalliset lenkkinsä sitten vielä hitaammin. Rohkeasti vain hitaasti sanon mää.
Moni juoksee varmasti aina samaa vauhtia, samalla reitillä, saman mittaisen lenkin. Kehityksen kannalta on kuitenkin tärkeää juosta erivauhtisia ja -mittaisia lenkkejä, hitaat lenkit hitaina ja nopeat nopeina. Hitaat lenkit mahdollistavat entistä paremman vauhtikestävyysharjoittelun.
Sitä paitsi matalasykkeisten lenkkien hyödyt elimistölle on suuret, surffaa vaikka ja lue.
Liikuntapäiväkirja Facebookissa.
Mainokset

2 thoughts on “Nautinnollinen, pitkä juoksulenkki

  1. Ajatteluvika. 😃 Heh, hauska sana.

    Olipas tärkeetä infoa jälleen juoksentelijoille, kiitos kun naputtelit. Kaunis kuva Tampereen puiden välistä. Missä tuon näköinen reitti kulkee?

    Tykkää

    1. Joo tärkeetä on se että muistakaa juosta hitaat riittävän hitaasti! Asiaan kun perehtyy niin huomaa että se on lähes elintärkeää juoksuharrastuksen kehittymisen kannalta. Ja hyvä että tuli informaatio tarpeeseen. =) Toi reitti on Pyhäjärven ympärys -lenkiltä siinä Raholan kakkavatkaamon =D jälkeen yhdessä mettässä. Oon ottanut siittä talvipyöräilykuvankin ja se on silloinkin hieno paikka.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s