2,5 h sunnuntaijuoksu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Juoksuterveiset!

Juoksu 2 h 27 min,
keskisyke 136,
22,25 km, 6 min 36 sek / km

Sunnuntai, oi sinä tervetullut sunnuntai. Mun tämän viikon ainoa vapaapäivä ja suunnitelmana mulla ja härrellä oli tälle päivälle semmonen 2,5 tunnin peruskestävyyssykkeillä juostava lenkki. Nykyään voidaan juosta yhdessä tämmösiä lenkkejä kun härre on kehittänyt aiemmin olematonta peruskestävyysaluettansa ja se on tarkoittanut paljon pitkiä hitaita juoksuja. Haa ja niissähän minä pysyn mukana ja omat sykkeeni pysyvät myös maltillisina. Härren hitaat juoksut ovat tuottaneet tulosta, hän pystyy nykyään juoksemaan paljon paljon matalammilla sykkeillä kuin ennen ja peruskestävyysalue on laajentunut. Toki tarvitaan kovempisykkeisiäkin lenkkejä ja kovia vetoja sopivassa suhteessa vaikka pääasia onkin ollut matalasykkeiset lenkurat. Kevättä kohti kovenee kyllä. Tähän voin taas todeta jo ikivanhan ja niin nähdyn kommenttini eli liikunta on parasta!

Heräsin aamulla ajoissa kello kuusi, ihan pirteänä. Yleensäkin olen aamulla pirtsakka sillä nukun ittelleni tarpeeksi. Mun mielestä arkielämän kamalampia asioita on liian vähästä nukkumisesta johtuva väsymys ja sitä pyrin välttämään nukkumalla riittävästi. Kun nukkuu hyvin myös syö järkevämmin ja jaksaa paremmin. Väsyneenä olen myös ihan uuvelo enkä tykkää siittä olotilasta, haluan olla normaali reipas oma itteni mieluiten aina.

Mulla oli eilen namipäivä, mutta tänään enää ei. Pyrin pitämään viikossa vain yhden päivän milloin herkuttelen sokeriöverituotteilla, mutta täytyy sanoa, että usein se venähtää enemmän tai vähemmän koko viikonlopun mittaiseksi. Nyt ei kuitenkaan venähtänyt sillä liiallinen naminmaiskutus saa aikaan vain pahan ja etovan olotilan ja sitähän mää en halua. Haluan olla pirteä, reipas ja raikas sekä henkiseltä ja fyysiseltä tunnelmaltani pirtsakka. Kun olen syönyt pussillisen / säkillisen karamellia niin seuraavana päivänä vattassa ja ruokatorvessa olo on todella hapan ja ikävän tuntuinen ja siinä olossa on inhottava lähteä liikkumaankin. Tää piirre on tullut parin vuoden aikana kun olen vähentänyt radikaalisti sokerin syöntiä.

Vaikka namipäiviä pidänkin niin vastustan sokeria ja varsinkin sen lisäämistä joka halavatun paikkaan. Arkena pyrin välttämään sokeria niin paljon kuin mahdollista enkä suostu syömään sokerisia kaura- tai soijajogurtteja ja muita vaan valitsen lähestulkoon aina sen sokerittoman vaihtoehdon. Sokerin vähentäminen minimiin on saanut aikaan sen, että esimerkiksi juuri noi sokeroidut soijajogurtit ja -rahkat maistuvat aika äklölle. Ja sokeroitu ketsuppi kans. Ei kiitos. Maku on muuttunut ja nykyään paremmalta maistuu kun ei oo sokeria mikä on mielestäni erittäin hyvä asia ja taas nähdään se, että muutoksia tulee jos niitä oikeasti on valmis tekemään. Jaa syötkö itte herkkuja enemmän kuin minä ja tuleeko mieleen, että mitähän toi muikkeli ajattelee omista syömisistäni. Voin kertoa, että en mitään. Syö mitä huvittaa ittellehän sitä omaa syömistä tehdään. En kyttää muitten syömisiä lainkaan enkä tuputa omaa valintaani muille, en missään nimessä. Mutta jos joku haluaa muuttaa omia ruokailutottumuksiaan ja  kysyy neuvoa ja vinkkiä niin kyllä toki kerron ja ohjeistan ja neuvon miten kannattaa syödä tai mistä muutoksista on hyvä lähteä liikkeelle. Autan minkä voin, mutta tässäkin tapauksessa työn tekee kysyjä itse.

Aamupalani oli tämmönen:

 • kaurapuuroa kauramaitoon keitettynä, puolukoilla
 • mangoa
 • porkkana
 • Froosh-smoothieta lasillinen
 • kahvia ja kauramaitoo reippaasti, ensin kello 6 maissa ja sitten puoli ysin maissa, nam

frooshaamupala

Meillä on härren kanssa melkolailla täysin erilaiset työajat, mää oon useimmiten klo 6–14 ja härre vasta klo 10 alkaen joten nukkumaanmeno- ja heräämisajatkin ovat muokkautuneet molemmilla omanlaiseksi. Se on ihan hyväkin sillä arkena koiran ei tartte olla yssisseen kotona kovin pitkää aikaa ja vapaapäivinä minä herään aikaisin ja saan olla omassa rakastamassani rauhassa monta tuntia ennen kuin härre kömpii vällyjen välistä alakertaan. Saapuu siis aamupalapöytään joka on valmiiksi katettu ja vielä terveellinen ja monipuolinen! Hohhoijjaa määkin haluan jonkun joka laittaa mulle aamupalat valmiiksi. =D No oikeesti tykkän ruuanlaitosta ja oon järjestellyt elämäni niin, että mulla on aikaa keskittyä siihen ruuan tekemiseen ja suunnitteluun sillä se on aikalailla säännöllisen ja terveellisen syömisen aa ja oo. Ja välillä öökin.

Aamulla myös tein liikuntaopiskeluni malliasiakkaan loppuraporttia joka pitää palauttaa jo ensi viikon perjantaina hui kamala sentään  ja samalla kokkasin myös päivän sapuskaa. Lempiruokaani falafelpyöryköitä tomaattisoosilla.

No, jossain vaiheessa aamupäivää härrekin heräsi ja meikäläinen lähti lenkille koiran kanssa jonka jälkeen sitten juoksun vuoro.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Juoksun suunnitelma oli siis semmonen, että härren sykkeillä mentiin ja nimenomaan tosi matalilla härren sykkeillä eli hän halusi pitää sykkeen noin 130:ssa. Juostiin Pirkkalasta Tampereen Turtolaan ja vielä Kaukajärvelle ja sieltä takaisin. Mennen tullen pidettiin pissatauko Turtolan Citymarketin vessassa =D ja sen jälkeen taas matka jatkui.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keli oli mitä parhain joka teki mielentilasta mitä parhaimman ja lenkki meni mitä parhaimmin. Omatkin sykkeet vauhtiin nähden olivat tosi alhaiset, alhaisemmat kuin ennen ja haluankin muistuttaa ihmisiä siittä, että pitää juosta myös niitä matalavauhtisia pk- eli peruskestävyyslenkkejä. Se pk-juoksu ei aina voi olla siellä pk-alueen yläpäässä vaan alapäässäkin pitää mennä ja pitää mennä riittävästi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pirkkalan Partolassa, ihan lähellä omaa kotsaa. Tai no 2,5 km:n päässä.

Aurinko paisteli ja maisemat olivat mukavan lumisia. Lenkiltä kun kotiin päästiin niin oli jo kova nälkä ja suihkun jälkeen söin nopeeta ruokaa jota toki ei tarvinnut tehdä vaikka nopsaa olisikin kokata, sitä oli valmiina jääkaapissa eli riisinuudelia, Amamma vaimikäseon kasvispaloja, höyrytettyä parsakaalia. Lisänä tummaa leipää, avokadoa, valkosipulia, mustikkamehua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAika vihreä annos, no ens kerralla sitten toisenkin värisiä kasviksia.

Törmäsin ekan kerran riisinuudeleihin pari vuotta sitten Vietnamissa ja sen jälkeen olen muutaman kerran ostanut niitä kaupasta, tosi hyviä. Oululaisen jälkiuunipala suolalla ja pippurilla maustettua avokadoa päällä on mun kestolempimaku, naminami. Tulin täyteen.

Moneen kertaan hyväksi todettu falafelien resepti maku.fi:stä. Tuplasin sen. Ja juustokuminaa saa laittaa enemmän. Korianterin tilalle ehdottomasti persiljaa sillä korianteri on ka-ma-laa.

FALAFELPYÖRYKÄT

 • 2 rkl  rypsiöljyä
 • 1 1/2 dl sipulia (silputtuna)
 • 3 1/2 dl kikherneitä (säilyke) (liotettuna ja keitettynä)
 • 3/4 dl grahamjauhoja
 • 2 kpl valkosipulinkynttä
 • 1 tl juustokuminaa
 • 1 tl suolaa
 • 1/4 tl cayennenpippuria
 • 1/4 tl mustapippuria
 • 1 dl tuoretta korianteria (silputtuna)
 • 1 rkl seesamitahnaa eli tahinia
 • 1 rkl sitruunamehua

Lisäksi

 • 1/2 dl grahamjauhoja
 • 1/2 dl rypsiöljyä

Kuumenna pannulla öljy ja kuullota siinä sipulisilppu.

Mittaa kikherneet, grahamjauhot, kuoritut valkosipulinkynnet ja kuivamausteet monitoimikoneen kulhoon. Jauha seos tasaiseksi.

Kaada seos kulhoon ja lisää siihen sipulisilppu, yrttisilppu, tahini tai maapähkinävoi sekä sitruunamehu. Puristele seos tasaiseksi massaksi.

Pyörittele massasta jauhotetuin käsin pyöryköitä ja kierittele pallot vielä grahamjauhoissa.

Kuumenna pannulla öljy ja nosta falafelpyörykät pannuun. Paista falafelit kauttaaltaan kauniin ruskeiksi.

valavelitjuoksunjalkeenFalafelpyörykät.

Täähän menee ihan ruokajutuksi, mutta vielä esittelen pitsaa mitä söin eilen. Täytteeksi laitoin oman pään mukaan maustettua paseerattua tomaattia, pestoa, herkkusieniä, artisokan sydämiä, sipulia, Violife-vegaanista juustoraastetta.

pitsaveganOman maun mukainen pitsa, vai oliko sittenkään?

Liikuntapäiväkirja Facebookissa.

 

 

Mainokset

7 thoughts on “2,5 h sunnuntaijuoksu

 1. Parisen vuotta sitten testattiin jotain vegaanista juuston korviketta. Se oli oikeasti kamalaa. Sellaisenaan sitä ei pystynyt syömään eikä se toiminut ruoanlaitossakaan. Toivottavasti tuotekehitys on mennyt eteenpäin 🙂
  Meillä on kasvisruoan syönti lisääntynyt paljon, kiitos hyvistä resepteistä!

  Kun kävit viime vuonna triathlonkisoissa sekä Joroisissa että Tahkolla, niin onko reittien rankkuudessa eroja? Olen harkinnut puolimatkaa, ja sitä että toimisikohan Tahko ensikertalaisella, vai onko huomattavan rankka?

  Tykkää

  1. Joo onhan ne varmaan muuttuneet. Wilmersburger-merkkiset kookosrasvapohjaiset juustot on todella hyviä, niitä yleensä käytän. Valikoima laajenee koko ajan ja tuotetta on vaikka minkälaista. Oatlyn kaikki on tosi hyviä ja toimivia ainakin.

   Se on tosi hyvä, että ihmiset lisäävät kasvisruuan osuutta ja tuntuu, että aika moni tekee sitä. Kasvisruoka on hyvää kun siihen edes vähän perhetyy tai noudattaa jotain reseptiä eikä vaan laita perunaa ja höyrytettyä kukkakaalia. =D

   Mää tykkään Tahkon reitistä, siinä on pyöräosuudellä hienoja mäkiä ja saa painattaa alamäkeen siinä missä ylämäkeenkin. Rankempi on vissiin kun Joroinen jossa ei juuri mäkiä oo, mutta viissataa kertaa hienomat maisemat on Tahkolla. Itse menen Voimarinteen puolikkaalle, se on sympaattinen. =)

   Mää menisin Tahkolle vaikka mäkinen onkin, en oo ikinä ajatellut niin, että joku reitti pitäisi olla helppo ja tasainen. Moni kuitenkin ajattelee ja valitsee kisansa sen perusteella, että mieluummin tasaista.

   Tykkää

   1. Kiitoksia vastauksesta 🙂
    Tahko on harkinnassa, ja innostusta on kovasti, mutta näin ensikertalaisena oman kunnon arviointi on aika haastavaa…

    Tykkää

 2. Tuota härren kuvaa katsellessa pisti silmään, että aika harvoin näkee lenkkeilijöitä, jotka juoksee juomapullo mukana! Itselle tämä on ihan selviö pitkällä pk:lla, mutta ainakin täällä Turun suunnalla kukaan muu ei tunnu juoksevan pullo kourassa 😮 Tai sitten kaikki käy just pissatauolla juomassa citymarketissa tai jotain 😀
  Ihanan inspiroiva, motivoiva ja värikäs tää sun blogi! Tykkään!

  Tykkää

  1. Toi on niin totta, että moni ei vaivaudu ottamaan sitä juomaa mukaan lenkille vaikka ehdottomasti pitäisi. Mää oon liikunnan aikaisen juomisen =) todellinen puolestapuhuja ja oon toitottanut sitä paljonkin. Mulla ja härrelläkin on juomat lenkillä mukana. Härre kantaa kädessä ja mää joko kädessä tai sitten taskussa pikkupulloja jos on lyhempi lenkki.

   Kiitos kun tykkäät.

   Tykkää

 3. Kuvia katsellessa aattelin kysäistä että onko tuossa raakaa valkosipulia, no tosiaan tais olla 😀 valkosipuli on kyllä hyvää 😀
  Riisinuudeleihin oon ite ihan hurahtanut tällä hetekellä, menee hyvin pastankin korvikkeesta 🙂

  Tykkää

  1. Kyllä kyllä kyllä, valkosipuli just tommosena on niin namnam. Tykkään ihan tosissani valkosipulista.

   Joo ja riisinuudelit, niin hyviä. Jostain syystä ostan niitä aika harvoin, tarvii parantaa tämä tapani ja ostaa useammin. =D

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s