#Timmikuu on asenne

Itse harrastan liikuntaa sen takia, että pysyisin hyvässä kunnossa kaiken ikää. Ensisijainen tavoitteeni kaikissa liikkumisissa on se, että ”pysyn hyvässä kunnossa ja sen takia terveempänä”.

Liikunta ja terveellisempi syöminen auttaa vaikka mihin ja ehkäisee sairauksia kuten kakkostyypin diabetestä, verenpaineongelmia ynnä muita mitä tulla tupsahtaa aika monelle. Liikuntaa harrastavalle päänsärky tulee ehkä enää vain satunnaisesti, hartiat eivät jumitu ja mieli pysyy virkeämpänä.

Yllä mainitsin vain murto-osan liikunnan hyödyistä ja edes nämä  kun ihmiset tajuaisivat niin moni eläisi pidempään ja terveempänä. Ei se pilleripurkki oo mikään ratkaisu, elämäntavat kuntoon niin se auttaa. Tämän asian kanssa kannattaa ryhdistäytyä viimeistään siinä vaiheessa kun ikää on mittarissa yli nejälkymmentä vuotta, mieluummin jo aiemmin, mutta viimeistään silloin. Jos ei ryhdistäydy niin vaarana on alamäen alku ja sitä ei ehkä pysäytä mikään. Paitsi liikunta 🙂 . Perhana suutun aina kun ajattelen miten ihmiset vaan sairastuu ja sairastuu sen takia, ettei viittitä pitää huolta omasta hyvinvoinnista. Se pitäisi olla oman elämän tärkeysjärjestyksen kärkipäässä joka iikalla. Mur. En ymmärrä miten joku ottaa mieluummin purkista sitä pilleriä vaivaan jos toiseen vaikka sata kertaa viisaampana vaihtoehtona on tehdä elämäntapohihin hyviä liikunnallisia ja terveellisempiä muutoksia. Onhan se vaikeaa ja raskasta aluksi, mutta olen elävä esimerkki, että se kannattaa.

Ruokavaliossa voi aloittaa vaikka siittä, että kasviksia on reippaasti joka aterialla. Myös välipalaleipien päällä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pakara venyy.

Liikunnassa voi aloittaa ihan hyötyliikunnalla, pitää siis huoli siitä että hyötyliikuntaa tulee riittävästi. Kävelee rappuset, kulkee töihin kävellen tai pyörällä ja mitä näitä nyt on. Muutaman kerran viikossa tehty reipas kävelylenkki auttaa vaikka mihin kun taas liikkumattomuus ja lihavuus huonontaa roimasti mahdollisuuksia elää terveenä.

Ei se ilmaiseksi tule, mutta se kyllä tulee sieltä kun lopettaa sen vätystelemisen. Se liikunnallisuus ja terveellisyys.

Mää tiedän kun oon itte aloittanut ihan nollasta, sohvaperunasta joka joskus ajatteli, että ”en ikinä aio hikoilla”. Jostain sitten viisastuin, ensimmäiset ajatukset olivat, että en halua kuolla liikunnan puutteesta johtuviin sairauksiin ja tiedän olevan muitakin kaltaisiani sohvapeurnoita jotka ajatuksissaan haluaisivat itselle liikkuvampaa ja terveellisempää elämää, mutta jotenkin se ei vaan lähde sujumaan. Aloita äläkä luovuta. Aloita pienin askelin äläkä luovuta. Älä luovuta.

Kun ei luovuta niin pääsee tavoitteisiinsa elämänmuutoksessa mikäli sellaista mielii. Mulle on käynyt niin niin tiedän. Olen viimeisen öö 13 vuoden aikana rakentamalla rakentanut itselleni liikunnallista elämää. Aloittanut muutaman kerran viikossa liikkumisesta josta tunnollisena ihmisenä pidin kiinni ja patistin itteäni liikkumaan sen verran mitä olin päättänyt. Silloinkin kun ei olisi huvittanut ja tämä, että olen pitänyt kiinni (ensin pari kolme kertaa viikossa liikkumisesta ja sitten 5 krt viikossa) on suurin syy siihen, että liikunnasta tuli parin vuoden  jälkeen osa normaalia elämää. Ja nyt yli kymmenen vuoden jälkeen se on niin iso ja automaattinen osa elämää, että en muuta edes halua, liikunta ja treenaaminen on parhaita asioita elämässäni ja varsinkin kun aviomies on siinä sivussa ruvennut liikkumaan ihan samalla tavalla. Härre nimittäin. Hän haikeena vuosia sitten ajatteli että hänenkin kuuluisi olla tuolla triathlonia kisaamassa kun oli mua kannustamassa triathlonkisoissa. Ja nyt hän on jo parina kesänä ollut vaikka missä kisassa mukana. Viimeksi elokuussa Tahkolla täyden matkan kisassa. Sanoinko jo, että liikunta on parasta ja ihanaa ja parasta. Mun mielestä.

Liikkuu sitten enemmän tai vähemmän, sen ei todellakaan tarvitse olla pakkopullaa tai suorittamista vaan sitä mukavaa omaa aikaa ja tekemistä.

Tosiaan kaikille ”likuunasta elämäntapa” -haaveilijoille ja unelmoijille sanoisin, että kauan siinä itselläkin kesti että liikunta tuli osaksi elämää, mutta tuli kuitenkin ja siihen on kaikilla muillakin mahdollisuus kun ei vaan luovuta ensimmäisen motivaatiopiikin lopahdettua. Peräänkuulutan tässä asiassa sitä tunnollisuutta ja sitä, että tehdään mitä oman itten kanssa sovitaan, ei luovuteta. Se palkitsee lopulta.

Jos tahdot samaa, aloita äläkä luovuta. Epätoivon hetkellä mieti miksi alun perin halusit alkaa liikkua ja mieti millaista elämää haluat elää eli liikunnallista ja terveellistä. Se kyllä motivoi. Lue inspiroivia blogeja ja kattele Instagramista inspiroivia kuvia. Ajatustyö on tässä myös tosi tärkeää, ainakin mulle on ollut.

UUDEN VUODEN LUPAUKSET

En oo kova tekemään uuden vuoden lupauksia, mutta oon kyllä nykyään ihan innoissani ihmisten tekemistä uuden vuoden suunnitelmista, varsinkin silloin kun ne liittyvät liikunnalliseen ja terveelliseen elämään. Ihan parasta on, että tammikuussa kuntosalit täyttyvät innokkaista liikkujista, ei siitä pidä ärsyyntyä. Kyllä sinne sekaan mahtuu. Toivottavasti mahdollisimman monella se motivaatio säilyy ja liikunta jatkuu kuukaisien mennessä etiäpäin.

Itse aion jatkaa kohtuullisen hyvin alkanutta kohtuullisen säännöllistä  😛  venyttelyä. Pelästyin nimittäin hieman kun huomasin notkeuteni kadonneen ehkä viimeisen vuoden aikana.

Miten mun venyttelyt sitten nykyään menee. Näin: Venyttelen lyhyet venyttelyt jokaisen salitreenin päätteeksi, siinä ei kauan nokka tuhise ja olotila on tosi hyvä kun on venytellyt. Parinkymmenen sekunnin venytykset salitreenin jälkeen palauttavat lihaksen lepopituuden ja edistävät treenistä palautumista. Kokeile vaikka jos epäilyttää.

PITKÄKESTOISET VENYTYKSET

Kotona sitten jotenkin säännöllisesti  🙄 olen tehnyt pitkäkestoisia venytyksiä. Ensin mahdollisimman huolellinen kehon lämmittely esim. keppijumpalla tai pyörittelemällä käsiä, tekemällä kyykkyjä yms.

 

Sitten vaan jumppamattoo lattialle. Olen saanut jumppamaton jossa venyttelen ystävä Teijalta. Ei edes tarvitse koko kehoa venytellä kerrallaan vaan yhtenä iltana vaikkapa alavartalo ja toisena sitten ylävartalo niin ei ainakaan käy puuduttavaksi.

Ainakin pari mielellään kolme kertaa viikossa koko kroppa läpi niin tuloksia alkaa syntyä viimeistään parin kuukauden päästä. Notkeutta tulee lisää ja myös sitä kautta parantaa suorituskykyä ja vähentää liikuntavammoja. Hyvästä liikkuvuudesta on apua niin juoksussa kuin salitreenissä. Parantaa lihasvoimaa, lihaskestävyyttä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Netti on pullollaan venyttelyohjeita ja inspiroivia kuvia.

Itse käyn pitkäkestoisissa venyttelyissa läpi ainakin seuraavat paikat:

 • PYLLY
 • TAKAREIDET
 • REIDEN LÄHENTÄJÄT
 • ETUREIDET
 • LONKANKOUKISTAJAT
 • KYLJET
 • POHKEET
 • NISKA
 • HARTIAT
 • SELKÄ
 • RINTA
 • OJENTAJAT
 • HAUIKSET
 • KYLJET
 • VATSA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VENYTTELYN HYÖDYT:

 • Lihaksen lepopituus pitenee
 • liikeradat pitenevät ja näin saa enemmän hyötyä muusta treenistä
 • lihaskierydet vähenevät
 • kehonhallinta paranee
 • nivelille hyväksi
 • hyvä mieli
 • parempi mieli

Tsemppiä tammikuuhun kaikille innokkaille!

Liikuntapäiväkirja Facebookissa.

#Timmikuu

#Timmikuu on FitFashion.fi:n ja KauneusjaTerveys.fi:n yhteinen hyvinvointikampanja, jonka kaupallinen yhteistyökumppani on Forever-kuntoklubi.

#Timmikuu-kampanjan ajan (1.1.–31.1.2015) inspiroidaan somessa seuraajia (+ blogien lukijoita) parantamaan omia elämäntapoja ja lisäämään hyvinvointia. Instagramissa järjestetään viikoittain arvontoja, joihin pääsee osallistumaan mukaan tägäämällä kuvansa: #timmikuu.

Pääpalkinto arvotaan kaikkien osallistujien kesken (osallistumisaika 1.1.–31.1.2015). Viikkopalkintoja arvotaan viikoittain, 4.1. lähtien. Voittajat ilmoitetaan Instagramissa. Palkintojen tarkemmat tiedot löytyvät viikoittain Instagramista: @fitfashionfi & @kauneusjaterveys. Pääpalkinto ilmoitetaan 1.1.2015 Instagramissa.

Timmikuu_Tagaa_kuvasi

Timmikuu_on_asenne

Mainokset

6 thoughts on “#Timmikuu on asenne

 1. Tuohon vielä lisään, että etsii kaikessa rauhassa oman lajin ja oman tavan liikkua, kaikkien ei tarvi olla ryhmäjumpissa hyppimässä tai juoksemassa kilpaa jos se ei vaan tunnu omalta jutulta. Että avoimin mielin vaan kokeilemaan uusia lajeja, sieltä se oma juttu sitten löytyy jota jaksaa harrastaa pitkään. Paitsi minä kyllä kyllästyn aika ajoin ja vaihdan silloin suuntaa, mutta pysytään silti liikkeellä kaiken ikää!

  Minua kyllä kiinnostaisi kuulla enemmänkin siitä alkuvaiheesta kun lähdit liikkeelle! Miten se vaikutti kroppaan ja päässä, itsetuntoon ym.

  Tykkää

  1. Nomenomaan, itselle sopiva laji löytyy varmasti. Jos sää kyllästyt niin mää taas oon semmonen, että voisin tahkota samaa lajia loppuun asti. Aiemmin pelkästään juoksin ja se vaihtui lopulta triathloniksi kun tuli selkävaivoja enkä kuukausiin saanut juosta. No onneksi vaihtui, sillä triathlon on niin kovin monipuolinen laji, erittäin sopiva mulle.

   Jaahas, en oo ollenkaan varma tuleeko kirjoiteltua noista ajoista kun liikuntaa aloittelin, menneiden muistelut ei jotenkin sovi mulle, en jaksa edes lukea kenenkään blogista mitään vuosikoostetta enkä käsitä mistä se johtuu. Mutta jos joskus inspiraatiota tulee niin kirjoittelen aiheesta sillä se voisi olla avuksi muiden liikunnoissa. =)

   Tykkää

 2. Elämässä voi käydä myös niin, että on liikkunut koko ikänsä ja yrittänyt tehdä asioita ’oikein’ ja silti sairastuu – sairauteen, jota ei millään tavalla ole voinut itse aiheuttaa tai toisaalta estää. Ja kaikenlisäksi sairaus hankaloittaa liikkumista. Ei ole kivaa se!

  Tykkää

  1. Joo, voi käydä ja se on surullista. Yleensä aina muistankin sanoa omalla kohdallani, että jos terveys sallii. Tiedän ehdottomasti, että mitä vaan voi sattua ja mikä vaan sairaus voi tulla kenelle vaan ja se on jotenkin haikeeta ja surullista niiden kohdalla kenelle niin on jo käynyt. Ajatuskin saa valtavan empatian tunteen kehossani aikaiseksi. Haluaisi tehdä, mutta ei sitten voi. Minkäs siinä teet, en tiedä. Miten sitä pysyy positiivisena, kyllähän monet kuitenki pysyy. Vahvoja ihmisiä ovat.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s