FAF Personal Trainer koulutuskokonaisuus #3

Kolmas postaus personal trainer -opiskeluistani. Kolmen päivän koulutusviikonloppu takana ja kaiken lisäksi tänään sunnuntaina mulla oli ensimmäinen näyttökoe. Teoria sekä käytännön koe. Kuntosaliohjaaja-osio. Jännitti aamusta.

Aamulla ennen kaikkea tuntui tältä.
Aamulla ennen kaikkea tuntui tältä.

Aamulla klo 8:30 starttas teoriakoe jota oli kaksi tuntia aikaa tehdä. 70 monivalintakysymystä joista suureen osaan piti osata vastata oikein.

Aihealueet joita käsiteltiin olivat:

 • anatomia ja kinesiologia
 • liikuntafysiologia
 • kuntokartoitus ja -testaus
 • hapenkuljetuselimistön harjoittaminen
 • lihaskuntoharjoittelu
 • erityisryhmät ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet
 • ravitsemus
 • harjoitusohjelmien suunnittelu ja ohjaus
 • liikkuvuus
 • ammattipalvelut

Voin sanoa ei ollut helppo koe. Parin viikon päästä pitäisi olla selvillä menikö läpi. Pt-koulutuksista puhutaan välillä mitä puhutaan, mutta sen sanon, että ainakin tämä koulutus mitä minä käyn on monipuolinen eikä päästä opiskelijaa helpolla ja tiedon määrä on valtava mitä tuutuista tulee. Mahdollisuudet hyväksi ammattilaiseksi todellakin on.

Kello 12:00 oli mun käytännön kokeen näyttö hui sentään hui hui. Se kyllä jännitti.

Mulla oli malliasiakas jolle olin valinnut itse alkulämmittelyn, yhden kuntosaliliikkeen laitteella ja yhden kuntosaliliikkeen vapailla painoilla sekä yhden venyttelyliikkeen. Olin opetellut ne huolella, että siinä kohtaa en ainakaan möhlisi näyttöä. Koulun puolesta tuli myös kaksi kuntosaliliikettä ja yksi venyttelyliike.

Heti alkuunsa piti kertoa näyttökokeen valvojalle mitkä liikkeet olin päättänyt. Eli penkkipunnerrus, ylätaljaveto eteen sekä passiivinen rintalihasvenytys Jaahas sitten, näyttökokeen valvojalta tuli spontaanit liikkeet lisäksi eli semmoiset kuin askelkyykky, ristikkäistaljapunnerrus sekä takareisivenytys. Hui ristikkäistaljapunnerrus, oli heti varmistettava valvojalta, että onhan se tämä liike mitä ajattelin ja on se hän sanoi. Jee ei muuta kuin lämmittelemään malliasiakkaan kanssa.

Ensimmäisenä laitoin malliasiakkaan hölkkäämään alkulämpöä juoksumatolla  jonka jälkeen muutama niveliä ja rankaa pyörittävä liike kepin avulla.

Askelkyykky käsipainot käpälissä. Opastus ja liikkeen näyttö malliasiakkaalle jonka jälkeen hän teki liikettä määräämäni mittaisen sarjaan. Sen jälkeen annoin malliasiakkalle palautetta mikä meni hyvin ja mihin hän voisi vielä kiinnittää huomiota ja niin edelleen. Silleen se homma eteni, kaikki loput saliliikkeet samaan malliin jonka jälkeen siirryttiin venyttelypuolelle.

Muutaman lisäkysymyksen muuten sain valvojalta kesken treenin, kuten esim. että miten helpottaisin askelkyykkyä jos liikerata ei ole asiakkalle tuttu. Öö ilman painoja teettäisin. Entä vielä jos vielä pilkotaan enemmän osiin miten vielä enemmän helpotusta. Öö sanoin, nyttarttee miettiä. Sitten tajusin haa, askel eteen ja paikallaan kyykkyä ilman painoja. Joo hyvä oikein sanoi valvoja. =D Tommosia kysymyksiä tai sitten, että jos käsien liikerataa muutetaan hieman niin miten se vaikuttaa ja mihin.

Fressi Syke Tampesterissa on mun makuinen sali.
Fressi Syke Tampesterissa on mun makuinen sali.

Kaksi venytystä ja se oli siinä. Palautteen paikka.

Ihan ensimmäisenä valvoja kysyi malliasiakkaalta palautetta, miltä tuntui mun ohjaus? Itse halusin tietää malliasiakkaan mielipiteen asiasta mikä mulle tulee olemaan vaikeinta näissä hommissa eli koska olen kovin epäsosiaalinen omasta seurastani tykkäävä introverttipertti niin mitä mieltä hän oli olinko tarpeeksi läsnä ja oliko tarpeeksi katsekontaktia ja kaikkee muuta. Malliasiakkaalle mun läsnäoloni riitti ja hän sai vinkkejä treeniinsä erityisesti lumieni mielikuvien avulla. Mun oma treeni sisältää paljon mielikuvia ja tykkään neuvoa niitä muillekin. Kuten esimerkiksi maastavedossa ja kyykyissä kuvittelen painoa nostaessani, että työnnän jalkapohjilla ja erityisesti kantapäillä lattiaa itsestäni pois päin. Näin paino pysyy kantapäillä ja liike menee paremmin.

Itse tiedän, että mulla on kehitettävää siinä, että olisin sosiaalisempi ja hyvin lähestyttävä ja lähestyisin itsekin kunnolla mahdollisia asiakkaita. Hyvällä mallilla ollaan kyllä jo, mutta paljon on kehitettävää ja näyttökokeen valvojakin sanoi, että se on hyvä asia, että tiedostan asian itse niin sitä on helppo kehittää.

Malliasiakkaan jälkeen loput palautteesta tuli valvojan kanssa kahden kesken. Paljon oli hyvää, mutta paljon paljon paljon on vielä sisäistettävää ja kehitettävää. Hyvää oli reippaus, äänen käyttö, selkeys, hyvä tatsi hommaan, mielikuvien antaminen ja jotain muuta.

Läpi meni ja oon ihan innoissani, haluaisin sisäistää kaiken oppimani saman tien, mutta valitettavasti se ei tällä päällä ole mahdollista näin lyhyessä ajassa ja hyvin on aikaa sisäistää näitä ensimmäisen jakson asioita aina keväälle asti minne koulu kestää ja totta kai siittä eteenpäinkin. Aina on uutta opeteltavaa se on varma.

Päivän päätteeksi tuntui tältä. Kivalta.
Päivän päätteeksi tuntui tältä. Kivalta.

Liikuntapäiväkirja Facebookissa, käy tykkäämässä hei.

Mainokset

8 thoughts on “FAF Personal Trainer koulutuskokonaisuus #3

  1. Oon kyllä tosi tyytyväinen, kiitos. Pieni pelko oli tietenkin persuuksissa, että möhlin jännittämiselläni kaiken mutta ei. Kivaa tää on vaikka opiskeluaikatauluja tarttee sumplia oikein sumplimalla. =) Lukeminen vie niin paljon aikaa, mutta se on tosi palkitsevaa.

   Tykkää

 1. Kiitos. Seuraavaa näyttöä odotellessa. Se taitaa olla joskus maaliskuussa. Aihealue on kyllä tosi laaja, on erittäin mukavaa oppia näistä kaikista aiheista.

  Tykkää

 2. No niin, selvisit siittä, hienoa! Mulla on ensi viikolla ravitsemustieteen tentti ja tiedän jo nyt, ettei se tule menemään läpi. 😦 Lukuaikaa ja asioiden sisäistämisaikaa jää arjessa ihan liian vähän niihin asioihin, joita ei tajua ja jotka ei jää pään sisälle. Apua mitä kemiaa tää ravitsemustiede voikaan olla! Lukion kemianope naurais viiksiinsä vahingonilosta, jos tietäis mitä mä teen.

  Tykkää

  1. Jee selvisin. Kyllä en ollenkaan ollut varma, että selviäisinkö. Sisäistämisaikaa olisin tarvinnut tuplasti ihan helposti, ei se käy niin nopeasti, mutta onneksi nyt on aikaa sisäistellä vaikka näyttö onkin ohi.

   Tsemppiä tenttiin. Mun haave on kans seuraavaksi ravitsemustiede se on jo selvä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s