Hyvän ruokavalion aineksia

lautasmalli_vaaka_iso_web
© Valtion ravitsemusneuvottelukunta.

Kas tässä hyvä uutinen Yle.fi -sivustolla jonka luettuani laittoi kirjoituttamaan tämän teksin jota nyt kirjoitan. Mun mielestä tärkeä monen ihmisen lukea, varsinkin sellaisten kuntoilijoiden jotka ovat ihan ”pihalla” tässä proteiinipatukka-kaikenmaailmanjauheviidakossa kun ei tiedä mitä pitäisi suuhunsa panna.

Pointti on se, että vaikka kaupan hyllyt tursuavat vaikka mitä kuntoiluun liittyvää syömistä niin ihminen pärjää ja voi kuntoilla ja urheilla ihan perussyömisellä ostamatta ainuttakaan palautusjuomaa tai proteiinipatukkaa, jauhepussia, energiageeliä ym. Ihan helposti ja lihas kasvaa jos sitä haluaa kasvattaa ja treeni menee perille ilman seikkerissä olevaa palautumisjuomaa. Voi ostaa, muttei missään nimessä tartte.

© Valtion ravitsemusneuvottelukunta.
© Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Blogitekstini otsikko on napattu tästä julisteesta.

…………………………………………………………………

”Mainonta ei perustu tieteelliseen faktaan vaan maksettuihin mielipiteisiin”

JA

”Ei ole kuitenkaan mikään pakko nauttia urheiluvalmisteita kuntosalin pukuhuoneessa. Heikkilä viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan esimerkiksi proteiinin saamisen kannalta ei ole väliä, nautitaanko se salilla heti treenin jälkeen vai proteiinipitoisena välipalana muualla tuntia ennen.”

…………………………………………………………………

Näin sanoo artikkelissa Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitoksen väitöskirjatutkija Harri Heikkilä ja täähän on tiedossa monessa asiassa.

Muunmuassa vitamiinien kaupittelussa on tätä samaa vaivaa, maksettua mielipidettä. Tai rokotteissa.

Mää oon ihan samaa mieltä tämän artikkelin kanssa, mutta silti saatan joskus jonkun patukan ostaa ja vetäistä nassuun tai ottaa treenin jälkeisen palautumisjuoman pussissa olevasta riisiproteiinijauheesta. Se on ihan ok kunhan se ei riistäydy jokapäiväiseksi ja kuten artikkelissa todetaan ei oo hyvä jos nämä ravintolisät syrjäyttävät normaalin syömisen.

Joskus aiemmin vetelin enemmänkin jotain patukoita, mutta se on vähentynyt todella paljon nyt kun en enää halua syödä kaiken maailman ylimääräisiä aromeita enkä varsinkaan keinotekoisia makeutusaineita enkä myöskään liiallisesti sokeria. Hehe. Se johtaa siihen, että mieluiten teen patukkani itte jolloin ne koostuvat ihan simppeleistä aineista kuten pähkinä, taateli, banaani, ruisnat ym. Tai sitten syön pähkinät pähknänä ja taatelit taatelina, molempi parempi ja milloin mitenkin.

© Valtion ravitsemusneuvottelukunta.
© Valtion ravitsemusneuvottelukunta.

Näiden tässä tekstissä jo olevien Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kuvien lisäksi sivuilla on nähtävillä vielä monia esimerkkikuvia erilaisista lautasmalleista. On einesannoksesta, työpaikkaruoka-annoksesta, pasta-annoksesta. Hampurilaisaterioista, salaattiaterioista sun muista. Nää on hyviä kuvia kun ei aina tiedä miten sen annoksen siihen lautaselle koostaisi. Kuva-arkisto tässä.

Mun oma syömisenihän on suurin piirtein vegaanista vaikken vegaani olekaan. Eli ei mitään eläinperäisiä ruoka-aineita, Ei edes maitoa tai munaa joita vielä keväällä vetelin hyvällä halulla. Syy tähän on vain ja ainoastaan se, että en halua syödä ketään enkä halua olla osallisena eläinten pahoinvoinnissa ja tehotuotannossa syömällä niitä itte. Ei kiitos ja todella hyvin olen pärjännyt.

No, yksi poikkeus, syön joskus itte pyydettyä tutun pyytämää kalaa jota me pakkaseen välillä saadaan ja joka on kullan arvoista meidän perheelle.

Mortti meinaa pölliä mun omenan.
Mortti meinaa pölliä mun omenan.

Ajattelin aiemmin, että kylässä ja ravintolassa voin maidot ja munat syöpötellä, mutta ajatus menee koko ajan siihen suuntaan, että miksi ihmeessä näin tekisin ja nyt haluankin ravintoloilta täysin vegaanisia syömisiä mun lautaselle. En taida mennä enää semmoseen ravinteliin missä tätä mahdollisuutta ei ole enkä missään nimessä osta edes maailman kiireisimpänä liikunta-alan koulupäivänä mitään evästä mikä ei ole vegaaninen. Otan sitten vaikka omat eväät matkaan aina ja joka tapauksessa. Viime koulutusviikonloppuna meinas tulla tenkkapoo kun menin ravinteliin missä on paljon kasvissyöjille sapuskaa, mutta ei sitten kuitenkaan ollut mitään kokonaan vegaanista mikä oli mulle melkein käsittämätöntä. Teki mieli kysyä, että kasvaako raejuustu pensaassa tai tuleeko maito luonnonlammikosta hä? Ei tuu ei ne oo kasviksia. Painelin siittä kadun toiselle puolelle Siwaan ja ostin jotain mitä käteen sattu eikä hyvin sattunut. Omat eväät olis ollut tähän ratkaisu tai sitten kunnolla etukäteen selvittää minne olisi pitänyt mennä syömään jotta olisin saanut mitä haluan.

Ostin Leaderin hamppuproteiinia kun halavalla sain ja tämä pussukallinen sitä ainakin meillä käytetään. Smoothieihin varsinkin.
Ostin Leaderin hamppuproteiinia kun halavalla sain ja tämä pussukallinen sitä ainakin meillä käytetään. Smoothieihin varsinkin. Päärynää, banaania, luumusosetta, hamppuproteiinia, vettä, kookosrasvaa veitsenkärjellinen.

Facebookissa on semmonen ryhmä kuin Vegaaninen Tampere ja sieltä saan hyviä vinkkejä ja tietoa monesta asiasta. Helpottaa omaa elämää kun ihan kaikkea ei tartte alusta asti selvitellä ja jos tarttis niin en tiedä olisiko musta siihen. Mut musta on tähän syömiseen tällä tavalla tänä päivänä ja se on hyvä ja riittää mulle. Maailma muuttuu, ruokia tulee ja menee.

Maitotuotteiden tilalla syön kaura- ja soijatuotteita, riisituotteitakin. Juomaa, jogurttia, jäätelöä. Karamellihyllystä karkkipäivänä taas löytyy vaikka kuinka paljon ja mielin määrin nannaa missä ei oo eläinkunnan tuotteita käytetty eli liivatetta ja maitojauhetta esimerkiksi. Vegaanituotteet.net sivustolla on kerrottu osa näistä tuotteista hyvin selkeästi jos ei aina jaksa itte pussin kyljestä lueskella. Hyviä namipäivän juttuja löytyy irtokarkkilaareista, löytyy suklaahyllystä, löytyy siitä karkkipussimerestä mikä kauppojen seinillä on, löytyy jäätelöaltaasta. Vaihtoehtoja on paljon joten ilman ei tartte olla. Liivate ajatuksenakin ällöttää, se on valmistettu usein siannahasta.

Isetehdyt smoothiet maistuvat pitkän tauon jälkeen.
Isetehdyt smoothiet maistuvat pitkän tauon jälkeen.

Yks uus asia mikä tuli mehuista nenulin eteen on se, että monet mehut ovat kirkastettu liivatteella, mutta koska sitä liivatetta ei jää lopulliseen tuotteeseen niin sitä ei tartte mainita tuoteselosteessa. Hyi. Tiedon onko mehu kirkastettu liivatteella saa valmistajalta. Onhan näitä varmaan paljon muitakin mitä aloittelevan vegaanisesti syövän on vaikea ottaa huomioon, mutta asia kerrallaan. Ei tartte hötkyillä eikä olla maailman ehdottomin, vähempikin riittää hyvin.

Karkkipäivän valikoimaa.
Karkkipäivän valikoimaa.

Asia mikä on tullut monesti puheeksi ihan oikeessa elämässä on se, että joku kysyy multa, että ”ajatteletko sitten musta jotain semmosta että olen eläinten murhaaja tai pahoinpitelijä ja hirveä ihminen kun syön broileria tai muuta lihaa?” Hei haloo ihminen, en ajattele. En oikeastaan ajattele muista ihmisistä yhtään mitään paitsi pelkästään positiivisia asioita. Syökää mitä syötte ja eläkää miten elätte niin minäkin teen eikä mun ajatusmaailma yllä muitten ihmisten tekemisiin ruuan suhteen eikä yleensä muutenkaan. Rauha. Pätee myös toisin päin, en koskaan ajattele mitä joku toinen musta ja mun tekemisistä ajattelee. Muitten ihmisten tekemisten ja tekemättä jättämisen vatvominen ja vatvomisten miettiminen ei kuulu mun elämääni juurikaan.

On tosi ok ja suositeltavaa syödä suomalaisten ravisemussuositusten mukaan, mutta toivoisin, että jos mahdollista niin kiinnittäisi huomiota mistä se liha tulee ja mistä sen ostaa ja voisiko ostaa eläinystäväällisempää lihaa. Että #VoisitkoSanoaEiTehoeläinrääkkäykselle.  💡

LIIKUNTAPÄIVÄKIRJA Facebookissa.

Mainokset

13 thoughts on “Hyvän ruokavalion aineksia

 1. Olipas hyvää tekstiä, viimeisistä kappaleista ehdottoman samaa mieltä. Hienosti kiteytetty 🙂

  Käytätkö avokadoa? Löysin sen viime viikolla vähän paremmin, oon toki aiemminkin syönyt guacamolea ja laittanut johonkin salaatteihin mutta nyt vaan muussasin leivänpäälle. Muistelin että siihen varmaan yleensä laitetaan jotain suolaa, sitruunamehua tms. lisäksi mutta kun en muistanut mitä se oli niin jätin laittamatta ja oli tolkuttoman maistuvaa ihan niinkin.

  Tämmöseenkin http://www.satokausikalenteri.fi/ törmäsin ihan vasta just, pakko hankkia ens vuodelle.

  Tykkää

  1. Hyy-vä. =)
   Käytän avokadoa vaikka missä. Ruisleivän päällä, smoothieissa, salaateissa, kuakamolessa kans. Se on tosi hyvää erityisesti leivän päällä. Laitan yleensä suolaa ja pippuria päälle tai ainakin suolaa.
   Satokausikalenteri on mulle tuttu jo viime vuodesta muistaakseni, mää haluan kans sen ostaa ensi vuodelle.

   Tykkää

 2. Kotimaisista kasviproteiinin lähteistä voisin suositella härkäpapua. Semmoisella tuotemerkillä kuin Vihreä härkä myydään härkäpavuista tehtyä pastaa, jauhoja, rouhetta jne. Voisi ehkä silloin tällöin korvata soijapavut.

  Tykkää

 3. Kappas, blogeerasit tuttuja kuvia verkkokalvoilleni, käyn just läpi tuota VRN:n ravitsemussuositusopusta ja noita asioita opinnoissani. 🙂 Kivaa ja mielenkiintoista, ehdottoman ajankohtaista asiaa terveydestä ja ravitsemuksesta. Moni vegaaniksi aikova tai osa-aikainen kasvissyöjä varmasti hyötyy noista sun linkkivinkeistä, jotta oppii hankkimaan jääkaappiinsa ravitsevaa ravintoa, josta saa kaikki päivittäin tarvittavat ravintoaineet. Sehän se varmasti tärkeintä on, kun rajoittaa ruokavaliostaan jotain pois joko vapaaehtoisesti tai jonkun ruoka-ainerajoitteen tai -allergian takia. Noihin ravitsemussuosituksiin kannattaa perehtyä ihan tavallisen (öö, kasvissyöjätkin on ihan tavallisia) lihaa syövän Jamppa Jantusenkin. Ja tuohon ruuan alkuperään ja laatuun, ihan oikeesti.

  Mää meen ny hallille hakee uintikorttia, koitahan parannella oloasi. 🙂

  Tykkää

  1. Ääh ihania opintoja sulla, mää haluaisin just nyt olla ravitsemuksen asiantuntija. Niin mielenkiintoista että ei oo tosikaan.

   Noi linkit on oikeesti tosi hyödyllisiä, mää hyödyn niitten sisällöstä harva se päivä. =) Totuus on se, että yleisesti ihmiset tietävät tosi vähän ravinnosta. Ihan kokemuksen ja elämisen kautta oon huomannut, että ei juuri tiedetä. Ei tiedetä kun ei oo mielenkiintoa sillä tavalla kuin sulla tai mulla niin ei varmaan tuu selviteltyä asioita vaan uskotaan ja luotetaan siihen ensimmäiseen mainoslauseeseen mitä nähdään. Harmi.

   Mää oon aina maanantaisin päässyt juoksutreeniin joka on mulle elintärkeä, mutta nyt en pääse pyääh. Ens kerralla sitte. =)

   Tykkää

 4. Minäkin rummuttelen viimeisen kappaleesi puolesta. Ja seuraavaksi rummuttanut kirjasuosituksen puolesta: Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut on kirja kaikille, joita kiinnostaa, mistä ruoka tulee. http://www.syotavaksikasvatetut.fi

  Sen saa ihan ilmaiseksi Hesarin viikon kirjoista, kun on tilannut netti-Hesarin. Tuolla webbisivulla on myös bloggauksia ja muuta lisälukemista.

  Tykkää

 5. Hyvä vinkki kiitos. =) Kävin sivuilla jo lueskelemassa ja käyn varmasti lisää. Olis kiva lukea toi kirja, mutta mun tekee niin pahaa koko aihe etten varmaan halua.

  Tykkää

  1. Sulle se kirja on varmaan aikamoista kuorolle saarnaamista, mutta aattelin, että jotain sun lukijaa voisi kiinnostaa.

   Tykkää

 6. Hei kiitos tästä blogauksesta!
  Mielenkiintoinen oli tämä ja kiinnostavia vinkkejä.
  Syön itse (hapan)maitotuotteita ja kananmunia ja joskus kalaa. Lihaton lokakuu täytti 20 vuotta 🙂 Energiansaannin ja tärkeiden ravintoaineiden saannin kannalta mielenkiintoisia juttuja, pitäisi tutustua etenkin miten saada rautaa tarpeeksi kehoon. Nyt on rautakuurit apuna.

  Tykkää

  1. Ole hyvä ja kiitos itsellesi lukemisesta. =) Niinpä, kannattaa tutustua ja onkin kiva kaivella tietoa jos ja kun aihealue on ittelle mielenkiintoinen. Mää niin haluaisin tietää kaiken ravitsemuksesta. Noh, ajan kanssa. =)

   Tykkää

 7. Hyvä kirjoitus! Ihmisten pitäisi oikeasti herätä ajattelemaan mitä syövät ja mistä se ruoka on peräisin. Itse syön lihaa ja kalaa, mutta suurinosa syömästäni lihasta on mieheni metsästämää tai kaverilta ostettua poroa ja kalat kalastetaan kaikki itse. Riistaa ja järvikalaa syödessä tietää että se eläin on elänyt luonnollisen elämän eikä se ihmisen takia ole joutunut kärsimään. Varsinkin kotimainen järvikala tuntuu olevan monelle ihan vierasta ja ainoa kala jota syödään on norjalainen lohi tai kotimainen kasvatettu kassilohi ja se on tosi sääli.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s