FAF Personal Trainer koulutuskokonaisuus #2

Oenko innoissani? Olen.

Mulla oli tänä viikonloppuna jo kolmas FAF Personal Trainer putken -koulutusviikonloppu. Tämä postaus on kuitenkin toinen aiheesta joten siksi #2 otsikossa.

Perjantaista sunnuntaihin, toissapäivästä tähän päivään. Opiskeluntäyteinen pitkä päivä joka päivä. Tää on kuulkaa niin mulle sopiva opiskeluala että päivät menevät hujauksessa.

Pitkin viime viikkoa olen aikaisin joka aamu ennen töihin lähtöä painanut pari ihmisen lihasta suomen- sekä latinankielisine nimineen mieleeni ja pitänyt ne mielessä koko päivän ja näin lihakset ovat aika hyvin iskostuneet päähäni.

faf_opiskelu01

Toki on aivan älyttömästi luettavaa ja opiskeltavaa vaikka päähän tuntuukin jäävän jotakin jo pelkästä puheesta kun on niin mielenkiintoista. Mulla on FAF:filta saatuja opuksia ja mulla on itteostamiani opuksia joista parhaimmat on VK-kustannuksen Lihaskuntoharjoittelu ja venyttely sekä Liikuntaravitsemus. Muita kirjoja mitä olen hankkinut ja mistä olen saanut paljon tietoa ovat VK-Kustannusken Käytännön lihashuolto, Jarno Härkösen ja Jukka Rajalan Kehonpainoharjoittelu Movement, T. J. Murphyn Crossfit sekä Docendo-kustantamon Voimaharjoittelu & kehonmuokkaus.

Tässä liikunta-alan opinnoissa auttaa kyllä aivan hirveesti se, että mulla on jo määrätynlainen pohjatieto sekä liikunnasta että ravitsemuksesta. Se tieto mitä mulla jo on on tullut oman innostuksen ja yli kymmenvuotisen liikunnan säännöllisesti harrastamisen kautta. Ja terveellisestä syömisestä innostumisen kautta. Asiat tuntuu jäävän päähän helpommin kuin koskaan aiemmin opiskeluissani. Sopii mulle.

Kaikki tämän viikonlopun  kolme opiskelupäivää on olleet tosiaan aika tiukkoja, kestäneet jotakuinkin kymmenen tuntia.

Perjantain opiskelupäivä oli fifti-siksti meiningillä. Puolet istumista ja kuuntelua ja keskustelua, puolet salipuolella opiskelemista ja tekemistä. Käytiin tuntitolkulla läpi vapailla painoilla tehtäviä liikkeitä kun aiempi opiskeluviikonloppu pari viikkoa sitten sisälsi kuntosalilaitteliikkeiden läpikäymistä. Arvakkaa mitä! Sen mitä crossfitissa kävin (vuodenko?) antoi mulle hyvät taidot käsitellä vapaita painoja ja se opetus mikä siellä oli on nyt korvaamatonta. Maastavedot, erilaiset kyykyt, pystypunnerrukset sun muut painojen kanssa tehtävät liikkeet ovat mielenkiintoisia ja kivoja. Parhaita suorastaan. Ja onhan mulla mun nykyisessä saliohjelmassa suurin osa vapailla painoilla tehtäviä liikkeitä: Kyykky tai saksauskyykky, ehkä maastaveto joskus, pystypunnerrus, hauiskääntö, penkkipunnerrus.

Perjantaina kuten muinakin päivinä opiskeltiin asiakkaan ohjaamista ja mullahan on jo oma mallikappalasiakas, ystävä Teija joka on juoksuharrastuksen heinäkuussa aloittanut ja nyt käydään tekemässä myös salitreenit yhdessä. Yhdessä tehtävistä salitreeneistä hyötyvät molemmat, sekä Teija että minä. Teija saa opastusta liikkeisiin, tulee tutuksi erilaiset liikkeet ja tulee tehtyä oikeilla liikeradoilla ja minä saan opiskella ohjaamista, se on kivaa. Tosi palkitsevaa oli esimerkiksi ylätaljaveto eteen.  Itsellä joskus aiemmin ylätaljavetoa eteen tehdessä oli ongelmia saada oikea lihasryhmä käyttöön. Liikkeessä pitää saada muunmuassa leveä selkälihas töihin ja itte vetelin alkuunsa ylätaljaa suurimmaksi osaksi käsillä ilman ainuttakaan tuntumaa selän lihaksissa ja niin tekevät monet aloittelijat kelle oman kehon lihakset eivät ole tuttuja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ollaan nyt käyty salilla Teijan kanssa tekemässä ylätaljavetoa eteen jo monta kertaa ja perjantai-iltana kun oltiin salitreeniä tekemässä olin meiningillä mallikappaleTeija-harjoittelevaohjaajaJaanaba -meiningillä kyttäämässä Teijan ylätaljavetoja. Yritin ostata oikealla tavalla ohjata mallikappaleelle, että missä liikkeen pitää tuntua ja mietin miten saisin asian ilmaistua siten, että mallikappale osaisi ottaa onkeensa. Tästä oltiin kyllä puhuttu jo aiempina kertoina ja Teija oli osannut katsoa mun lihasten liikkumista tässä liikkeessä ja kyllä tiesi missä sen pitää tuntua. Mallikappale oli osannut itse jo ottaa onkeensa ja liike tuli tehtyä lihaksilla millä se kuuluu tehdä, yläselän lihaksilla jepa jee. Näki selvästi miten lihakset tekivät töitä kun mallikappale veti taljaa alas rinnuksiinsa.

faf_opiskelu04

MallikappaleTeija on muutenkin tässä salikäyntien edetessä alkanut hahmottaa omaa kehoansa ja monet asiat sujuvat jo paremmalla tuntemuksella kuin aluksi. Muunmuassa hyvää huomenta -liike jota tehtiin perjantaina alkulämmittelyssä.

Lauantaina kuten perjantainakin heräsin reippaasti aikaisin, tai no kuudelta joka on kuitenkin mun arkiheräämistä puolitoistatuntia myöhemmin. Mutta kuudelta herätessä ehdin aamulla opiskella, olen sen verran aamuihminen, että kaikki lukemani jää paremmin mieleen aamulla ja sen takia aamuaikaiset on mulle parempaa opiskeluaikaa kuin illat jolloin olen jo mieleltäni rasittunut päivän tekemisistä eikä teksti jää päähän samalla tavalla kuin aamulla.

Lauantaina koulutuksessa oli ohjelmassa ainakin liikkuvuus ja venyttely sekä kuntosaliohjaaminen ja liikkeiden opettaminen. Tehtiin saliohjelmaa ja myö ohjattiin se ”asiakkaalle”. Aivan hirveetä ihan kamalaa. Ei onnistunut. Vaikeeta ellei mahdotonta. Hui mitä tästä tulee ajattelen nyt. No, kyllä toi ohjaaminen varmaan alkaa luonnistua kun sitä saa harjoitella ja tietoa kuitenkin on ja tulee koko ajan lisää. Kysymys on vaan siittä, että osaisin ohjata oikein ja saisin sanottua kaiken oleellisen ja olisin kunnollinen ohjaaja enkä mikään änkyttäjä joka ei saa sanottua melkein yhtään mitään. =) Oli oikeesti tosi vaikeeta. Pitää harjoitella paljon. Aion raahata härren tai jonkun muun salille moneen kertaan ja ohjata saliliikkeitä hänelle / heille.

faf_opiskelu02

Sunnuntai kolmas ja viimeinen koulutuspäivä tähän viikonloppuun. Ohjelmassa muunmuassa hapenkuljetuselimistön perusteita teoriassa sekä käytännössä. =) Nyt oli sitä mulle tutuinta aihetta kun piti miettiä peruskestävyystreeniä ja intervallitreeniä ynnä muuta. Eri sykealueita ja sen sellaista. Karkasinkin tämän takia hieman etuajassa kotiin jossa opiskelin kuntosaliliikkeitä vielä tovin ja tulostin mallikappaleelleni eli Teijalle hänen kuntosaliohjelmansa oikein paprulle.

Kun vaan nyt oppisin riittävän paljon kaikkea, opinko? Minne tämä opiskelu mut vie? Mitä se tuo tullessaan? Janoanko lissää? Lisää ravitsemusta? Kehonpainoharjoitteluopintoja? Mitenmullekäy?

Mulla on kyllä jo suunnitelmia ja kuvitelmia ajalle kun koulu on käyty, mutta annan niitten hautua ja katton rauhassa mitä tuleman pitää sillä koulutuksen edetessä ajatukset siittä miten tätä haluan hyödyntää muille saattavat muuttua ja muokkautua vielä moneen kertaan.

Se oli semmonen opiskeluviikonloppu, tosi mukava.

faf_opiskelu05

Liikuntapäiväkirja Facebookissa.

Mainokset

6 thoughts on “FAF Personal Trainer koulutuskokonaisuus #2

 1. ”Kun vaan nyt oppisin riittävän paljon kaikkea, opinko?”

  Kaveri pänttäsi jotain lisenssiä varten niin että laittoi A4:sia mm. vessan oveen. Opiskeli aina kun istui pytyllä 🙂

  Sitten musiikkiharrastajana äänitti vielä nauhoille ja kuunteli korvalappustereoista kun ajeli nurmikkoa. Kehui että kuuntelemalla jää paremmin päähän…

  Tykkää

 2. Harmi kun asutaan eri paikoissa (mä Turun lähistöllä), olisit saanut tulla harjoitusopastamaan mua salille =) Pitäis taas syksyllä alkaa tekemään lihaskuntoa enemmän ja salilla käymisestä kun on aikaa, niin vaikeeta on tää aloittaminen kun pelottaa juuri tuo että tekee liikkeet väärin.. Mutta tsemppiä sulle opintoihin, kuulostaa todella että olet oikeassa paikassa tällä hetkellä =)

  Tykkää

 3. Hyvinsullekäy. 🙂 Luota itseesi ja ammenna sieltä, mitä jo osaat ja olet. Se tulee olemaan kovaa valuuttaa nyt, kun kestävyysurheilu ja oman elämän terveelliset ja fiksut valinnat on suuressa huudossa. Ja hyvä niin. Ei haittaa yhtään, jos sohva-mäkkäri-aipädi-elämän syrjäyttää terveellinen liikunta, ravinto ja ympäröivän luonnon kunnioitus.

  Tykkää

 4. Joo kyllä hyvin käy uskon niin. Opittavaa on kuitenkin valtavasti ja se välillä jännittää, että ehdinkö sisäistää kaiken. =)
  Joo uskon kans, että ihmiset tarvitsevat ihmisiä tsemppaamaan ja auttamaan paremmissa valinnoissa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s