Teija 44 v. aloitti juoksuharrastuksen

Ystävä Teija on aloittanut juoksuharrastuksen heinäkuussa ja olen siinä ollut mukana paljonkin. Asiastahan oon maininnut täällä blogissakin muutamaan otteeseen ja nyt kirjoitan vähän enemmän kyseisestä henkilöstä ja liikunnoistansa.

Teija 44 v. on nuoruudessaan urheillut, hän on harrastanut lentopalloa ja telinevoimistelua  kilpatasolla. Ennen aikuisuutta nämä lajit kuitenkin jäivät ja ainakin parikymmentä vuotta elämä on ollut ilman säännöllistä liikuntaa.

Palo hikiliikuntaa ja säännöllistä harrastamista kohtaan on ollut mielessä kaikki nämä vuodet ja treenaamisesta saatavat hyvät tuntemukset niin henkiset kuin fyysisetkin ovat pysyneet kirkkaana mielessä.

Ja nyt, juuri nyt tällä hetkellä on se aika kun on sen juoksun ja muun urheilun aika, oman liikunnallisen elämän aika. Parasta sanon mää. Aloittaa voi koska vaan, minkä ikäisenä vaan se on nähty niin monta kertaa. Ja jos 44-vuotiaana aloittaa ehtii vielä juosta monet monet monet lenkurat elämänsä aikana.  =)

Vielä reilu vuosi sitten hän ajatteli, että juoksu ei missään nimessä olisi hänen lajinsa, se ei mitenkään voisi sopia hänelle ja hänen keholleen, mutta kuinkas kävikään kun vaan kokeili. Ensimmäinen juoksukokeilu reilu vuosi sitten johti loukkaantumiseen ja jalan paranteluun ja arkuuteen kokeilla uudelleen, mutta niin vaan tuli sekin aika tämän vuoden heinäkuussa kun ensimmäinen lenkki heitettiin yhdessä Pirkkalassa. =) Siitä tämä kaikki lähti ja tänään ohjelmassa oli jo 10 km:n lenkura, pisin tähän mennesä Teijan lenkeistä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Juoksuohjelma jota Teija on täydellisesti noudattanut heinäkuusta asti on myasics.fi sivuston ohjelma jonne syötetään omia tietoja ja tavoitteita jonka jälkeen myasics.fi tekee juoksijalle ohjelman.

Tässä Teijan tapauksessa kun juoksutaustaa ei  oikeastaan ole ollenkaan eikä monen kilometrin matka kokonaan juostuna olisi onnistunut kun ohjelma sitä kysyi ja kun tietoja syöttää niin rehellisesti vaan kaikki pitää kertoa, että ohjelmasta tulee mahdollisimman sopiva henkilölle jolle se on tarkoitettu. Ei se taida paljon kuitenkaan kysellä, mutta sen verran että osaa laittaa vauhdit sopiviksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teijan juoksuohjelma lähti heinäkuussa ihan lyhyistä juoksulenkeistä hitailla vauhdeilla. Tai siis ei ne vauhdit mitään hitaita ole vaan ihan oikeita sopivia juuri tälle henkilölle tähän kohtaan. Tarkoitan ehkä enemmän sitä, että ainakin tässä tapauksessa ohjelma aloittaa sopivilla vauhdeilla eikä liian lujilla.

Näyttökuva 2015-09-06 kello 8.14.50

Lenkkejä on valittu kolme kertaa viikkoon, siihenkin voi itse vaikuttaa, ohjelma kysyy montako kertaa viikossa haluat juosta. Kolme kertaa on ollut hyvä ja koska Teija on asiasta innostunut ja   jos häntä on juoksututtanut vielä enemmän viikossa niin tähän on ollut ihan helppo ja hyvä lisätä neljäs juoksu ja vauhdiltaan mun mielestä sen neljännen juoksun viikossa on hyvä olla hitaampi kuin nämä muut. Että varmasti tulisi sitä matalalla sykkeellä tehtävää liikuntaa riittävästi sillä varsinkin kun nollasta aloitetaan niin hitaimmissakin vauhdeissa syke ei välttämättä tahdo pysyä siellä peruskestävyysalueella missä sen olisi hyvä pysyä suurimman osan lenkeistä vaan syke on heti alkuunsa aika korkealla. Tämä asia kehittyy kyllä kun juoksukuntoa tulee lisää, sykkeet alenee ja pystyy helpommin juoksemaan pk-sykkeillä.

Joku voi myös tehdä niin näiden matalasykkeisten lenkkien kanssa, että kävelee ja juoksee vuorotellen koko lenkin ajan. Näin syke ei pääse liian suureksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No, juoksun lisäksi Teija kävelee paljon koiran kanssa ja ne ovat ainakin sitä peekoota peekoota. PPPP eli pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta. =)

Näyttökuva 2015-09-06 kello 8.15.03

Olen käynyt Teijan kanssa hänen lenkeillänsä hänen vauhtiansa yleensä pari joskus kolme kertaa viikossa jonka jälkeen ollaan monesti tehty jotain voimatreeniä Pirkkalan ulkoisella Crossfit-salilla joka on ehkä maailman paras asia Pirkkalassa.

Usein ollaan juostu Pirkkalan keskustan Vähäjärven ympäristössä ja sitten tehty ainakin vatsoja, kylkiä, selkää. Aika paljon punnerruksiakin. Näissä voimaliikkeissä Teija kehittyy hurjaa vauhtia myös. Alkuunsa ei meinannut kylkinostot onnistua, mutta nyt menee hyvin ja äijäpunnerruksia menee kohta vaikka kuinka paljon. Ihan parasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun juoksemme yhdessä katson vauhdin pysymistä tasaisena sykemittaristani joka näyttää koko ajan meneillään olevaa juoksuvauhtia. Siitä on helppo katsoa ja pitää vauhtia yllä ja hyvin tämä juoksun aloittaja on ohjelman antamissa vauhdeissa pysynyt. Ei oo ollut liian nopeita tai hitaita lenkkejä mitä ohjelma on suunnitellut. Sopivia.

Näyttökuva 2015-09-06 kello 8.25.13

En oo ollut koko viime viikolla hänen kanssaan juoksemassa sillä hän oli lomalla ulkomailla ja teki juoksunsa siellä, yksin Sisilian maisemissa. Taas yksi haaveensa toteutunut, juoksuloma. Tää on ihan parasta, muistan miten hianoo mulla oli toukokuussa Turkissa kun juoksin aamulenkuroita kaupungin koirien kanssa arkeen heräävässä Alanyassa. Tästä voi nähdä mun kaikki Turkin postaukset. Melkein paras lomani oli se tai ainakin top ykkösessä tai jotain. =D Ei vaan, kaikki lomat on aina olleet parhaita, en käsitä mistä sekin johtuu, joka paikassa on hianoo ja omanlaista kunhan vaan tekee siellä niitä omia juttuja eikä lähde mihinkään ihme hömpötyksiin.

Tämä juoksukaveri kävi tutuksi Turkissa.
Tämä juoksukaveri kävi mulle tutuksi keväällä Turkissa.
Teijan aamulenkkimaisemia Sisilian lämmössä.
Teijan aamulenkkimaisemia Sisilian lämmössä.

Nyt ollaan siis syyskuussa ja päivä on sunnuntai 6.9.2015. =) Ohjelma näytti tälle päivälle tähän asti pisintä lenkkiä Teijalle eli 10 km rentoa lenkuraa. Kilometrivauhti 8 min 56 sek – 9 min 31 sek.

Treffattiin meillä ja lähdettiin tästä juoksemaan vaikka pisin lenkki tähän asti vähän mietityttikin. Juoksu kuitenkin tuntui sujuvan hyvin, puhettakin riitti ja siittä jo huomasi, että ihan hyvällä sykealueella liikutaan. Sain kuunnella Sisilian kuulumiset sun muut ja välillä suunniteltiin tulevaa kuntosalitreenisessioo ja vaikka mitä.

Lenkin tiedot 10 km, 9 min 19 sek / km eli meni kuten piti vaikka loppumatka jotain pari kilsaa olikin aikamoista loivaa nousua joka pisti puuskuttamaan ja sai sykkeen nousemaan.

Juoksu tuntui ja hiki tuli, kannatti tehdä, hyvä lenkki. Kyllä tosiaan tommoseen kymmeneen kilometriin saa ihan töitä tehdä, ettei nyt vaan kuulosta liian helpolta. Juoksu on aina juoksua, hikistä puuhaa ja mihinkään ei etene jos ei mitään tee.

Ai niin, tavoite Teijalla on ensi viikonloppuna 10 km kisa, joko tapahtuma tai sitten pidetään oma kahden hengen juoksukisa, mutta lujaa mennään, lujempaa kuin ikinä koko 10 km.

Mun FAF Personal Trainer -koulutuskokonaisuus jatkuu seuraavaksi muunmuassa kuntosalijutuilla ja ollaan sovittu jo, että Teija on mun mallikappale jota tulen tarvitsemaan koulutuksessa ja ainakin parissa näyttökokeessa. Se on hyvä, että tämä mallikappale tai toisin sanoen malliasiakas on semmonen jonka kanssa oon koko ajan tekemisissä niin saan paljon varmuutta siihen omaan toimintaani ja voin jo nyt kun treenataan yhdessä niin pitää mielessä koulun näyttökokeita, oikein yrittää ihan pirusti sisäistää kaikkee asiaa ja tuoda sitä oikealla tavalla ilmi Teijalle, osata neuvoa ja opettaa siten että pärjään sitten näyttökokeessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mun ongelma monessa hommassa on se, että vaikka tietäisin niin en saa niitä tietoja pullautettua järkevällä tyylillä ulos suustani. =) Aion kyllä opetella. Myös näyttökokeessa tulee suuria ongelmia siinä, että saan sen hoidettua tämän malliasiakkuuden kanssa kunnialla. Mää nimittäin toimiin todella heikosti kun toimintaani katotaan vieressä ja arvostellaan. Vaikka olisin kuinka hyvä ja tunnollinen työntekijä tahi muu sellainen niin sitten jos joku kattoo vierestä arvostelumielessä niin moni asia saattaa mennä ihan plörinäksi. Tämän takia on hyvä, että mulla on jo mallikappale eli Teija koulua varten jo olemassa, voin harjoitella häneen koko ajan.

En tiedä vielä tarvitsenko enemmänkin mallikappaleita, mutta se selvinnee kyllä ja onhan näitä liikunnasta innostuneita tuttuja sen verran, että varmasti malliasiakkuuksia löytyy.

Tsemppiä liikuntoihin!

Liikuntapäiväkirja Facebookissa.

Mainokset

11 thoughts on “Teija 44 v. aloitti juoksuharrastuksen

 1. Tosi hienoa! Ja mahtava edistyminen!

  TIedän niin tuon ”pullautusongelman”… Oot selvästi kuitenkin miettinyt asian valmiiksi, joten uskon, ettei sulla ole mitään ongelmia sitten näyttökokeissa.

  Tykkää

 2. Hyvä Teija ja Jaana, yhdessä hyvää tulee. Ihan vaan lyhyesti. Itse aloitin juoksemisen Teijan ikäisenä. Sitä ennen kaikki aika meni perheelle, työlle, ja milloin millekin. Olen ehtinyt jo moneen kisaan mukaa, ja niin ehtii Teijakin, hän on nyt hyvässä opissa, Sinun Jaana. Hiljaa hyvä tulee, ja ei kun menoksi! Muistutuksena, omaa harrastustaan ei pidä ottaa liian vakavasti. Pääasia, että on mukavaa, ja pitää sen suorituksen välillä tuntuakin jossain. Tsemppiä tytöt! 😉

  Tykkää

  1. Onneksi oot aloittanut sääkin, juokseminen ja liikunta yleensä on niin järkevää, viisasta, hyödyllistä, kivaa, parasta ja mitä kaikkee. =) Teijalle menee terveiset perille, kiitos.

   Tykkää

 3. Olipa tosi kiva lukea Teijan treenistä. Kannusti kummasti minua. Itse Teijan kanssa samaa ikää. Ennen lapsia tuli liikuttua runsaasti, eri lajeja, mutta tosiaan sitten syntyivät lapset ja minä katosin jonnekkin pyykkivuorten, ruuanlaiton, yövalvomisten yms syövereihin. Nyt jotenkin heräsin, että HALOO, kukaan ei mene lenkille minun puolestani, ja ennenkaikkea kyllä ne pyykit siellä odottaa, vaikka kävisinkin lenkillä. Muutama viikko tätä uutta elämää takana, hyvältä tuntuu.
  Jatkossakin olisi kiva lukea Teijan kuulumisista. Ja oikein mukavia lenkkejä teille ja toivotaan että olisi nätti syksy lenkkeillä!

  Tykkää

 4. Niinpä, kyllä ne pyykit siellä odottaa ja kaiken lisäksi on todella tärkeä asia oma kunto ja ittestä huolehtiminen. Se kantaa tosi pitkälle.

  Kyllä varmasti kirjoitan Teijan kuulumisista pitkin syksyä ja ensi vuoden puolellakin, sillä Tehdään varmasti paljon yhdessä ja hän on mun se malliasiakas personal trainer -koulutuksessa.

  Kiitos ja hyviä lenkkejä ja treenejä sullekin. =)

  Tykkää

 5. Olipa kivaa tarinaa Teijan liikkumisista! Oikein tulin tosi hyvälle mielelle, teette selvästi oikeita asioita, kun kehitystä tulee. Se ”hitaus” taitaa olla monessa se avainjuttu, jos ja kun haluaa kehittyä. Toi oman pään sisällä olevan tiedon ulostamisen vaikeus on tuttua. 🙂 Haluaisin osata selittää ja perustella hienosti ja selkeästi, mutta kun ne sanat ei vaan aina tule suusta ulos sellaisina kuin haluaisin. Ja mä sentään ohjeistan ihmisiä selkokielellä työkseni. (:

  Tykkää

  1. No hitaus todella on se juttu.
   En osaa kans selittää enkä perustella melkein mitään, sulla varmaan kuitenkin ohjeistukset usein tulee suusta oikein päin kun kerta sitä työssäsi teet. =D

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s