Syöminen on vaikea laji

Syöminen on vaikea laji, sitä se todella helposti on. Itse olen omaksi onnekseni säntillinen ihminen jonka tarvii ennakoida jotta asioita tulee hoidettua ja jonka tarvii tietää huominen päivä jolloin säännöllinen syöminen on sen takia aika iisiä mulle.

Kerron nyt omasta syömisestäni taas kerran, se kun kiinnostaa ihmisiä, syöminen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mun päivittäiset syömiset noudatttaa aika lailla samaa kaavaa joka päivä. Pidän kiinni ruoka-ajoista jolloin tulee syötyä riittävän usein ja riittävän monta kertaa päivässä. Mulla on yleensä aina seuraavat ruoka-annokset ennakoituna vähintäänkin ajatuksen tasolla ja töissä tietenkin eväsrasioissa ettei tule sitä tilannetta, että nälkä saapuuu vattaan ja missään ei oo mitään ruokaa ja sitten ei ookaan mikään hienosti kun nälkä kasvaa kasvamistaan.

Syön perusterveellisesti, suurinpiirtein vegaanisesti näin kotioloissa. Ne munat ja maidot sitten kylässä ja ravintolassa jos se on välttämätöntä. Tarvii sanoa, että nyt kun olen siirtynyt tosi vegaaniseen ruokavalioon niin munat ja maidotkaan ei enää houkuta edes siellä ravintolaruuassa vaan mieluummin olen ilman niitä jos voin. No, jäätölö kyllä houkuttaa ja kaikki jälkiruokaherkut ravintolassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Perus arkiruokailussa olen siis vuosikausia noudattanut tätä samankaltaista kaavaa, syön terveellistä ruokaa jonka valmistan itse.

Sokerin kanssa on ollut sillä tavalla, että tällä hetkellä jo toista vuotta mennään pitkällä kun ollaan härren kanssa sitä ylenmääräisen sokerin saantiamme vähennetty, se on aika minimissä nykyään. Arjessa ei lisättyä sokeria ja elimistö siihen tottui aika nopeasti eikä sitä tee sillä tavalla edes mieli, lähinnä ajatuksena ällöttää miten paljon sitä sokeria ihmiselle syötetään ja miten paljon sitä on vaikka missä tuotteessa, hyi sentään. Ylenmääräisen sokerin saanti (mielestäni tuo määrä täyttyy jo jos ei yhtään kattele mitä suuhunsa laittaa vaikkei karamelliä söisikään) on paha asia ihmiselle, se esimerkiksi ylläpitää elimistön tulehduksia. Sokerin syöntiin jää koukkuun ja se koukku on kamala, siittä irti pääseminen ei ole kaikille niin kovin helppoa se on nähty. Sokerin syöminen saa aikaan halua syödä lisää sokeria, joka päivä, monta kertaa, vuodesta toiseen ja jo tämä asia saa itseni haluamaan pysymään pois sokerikoukusta.

IMG_705

On mullakin tietenkin karkkipäiviä tai herkkupäiviä ja repsahduspäiviä ja silloin syön karkkia, pullaa, vaaleaa leipää, makeeta, pitsaa, ranskalaisia,  sitä mitä mieleni tekee ja syön kaiken lisäksi hyvällä omalla tunnolla, mutta seuraavana päivänä haluan taas palata normaaliin ruokavaliooni. En kuitenkaan halua joka viikko pitää näitä herkkupäiviä. Toisaalta taas voi olla herkuton viikko, mutta esimerkiksi yhtenä päivänä yksi korvapuusti nam. Tai sunnuntaina herkkuaamupala joka saattaa sisältää vaikkapa Alpron todella mun suuhun maukasta sokerijogurttia makuna kookos, se on kyllä hyvää.

Se mitä mun ei koskaan tee mieli on Hesburgerin ja muiden vastaavien hampurilaispaikkojen mömmöt, ei kiitos niitä mulle. Tykkään kyllä sitten vaikka jonkun ”oikean” ravintelin isoakin isommasta hampurilaisannoksesta. Toinen on epäterveelliset keksit, ne kammoksuttaa ihan hirveesti.

Eineksiä en voi enää nykyjärjelläni edes käsittää muuta kuin ihan todella satunnaisesti. Jos oon kaupassa ja pitäisi valita jotain kaupan eineshyllystä, jotain valmisruokaa, niin en ehkä saisi sieltä mitään ittelleni valittua. Tai no saisin jos olis oikee tarve ja tosi kyseessä niin vetäisin vaikka motsartellakolmioleivän henkeni pitimiksi. =D Mutta mieluummin söisin sen tilalla vaikkapa pähkinöitä tai manteleita.

Jos on tarvetta proteiini- ja energiapatukoille niin niitäkin syön mieluiten omatekemiäni. Urheilun aikaiset energiageelit mitä joskus tarttee niin ostan kyllä kaupasta vaikka oon sitäkin miettinyt, että pitäiskö vähän sekoitella itte hunajasta ja muista aineksista.

Eli pääasiassa terveellisesti niin siitä on varaa poiketa, se on se mun ruokavalio.

AAMUPALA

 • kaurapuuro
 • marjoja
 • soija- tai kaurajogurttia loraus (paitsi niinä päivinä kun syön aamupalan ja lounaan välissä välipalan)
 • kahvia riisimaidolla

Aamupalalla soija- tai kaurajogurtin (jonka laitan usein puuron sekaan) tilalla joskus harvoin voin juoda riisiproteiinijuoman jonka sekoitan riisiproteiinijauheesta ja vedestä tai riisimaidosta. Tämä tapahtuu kyllä äärimmäisen harvoin sillä vielä olen sitä mieltä, että haluan syödä syötäväni ja koostaa päivittäisen ruokavalioni siten, että kaikki tarpeellinen mitä elimistöni tarvitsee tulee ruuasta. Syömisen pitää olla niin täysipainoista, että mitään jatkuvia proteiinijauheita en tartte. Mut välillä kutenkin.

Aamupuuro.
Aamupuuro.
Puhdistamon suklaanmakuinen riisiproteiini.
Puhdistamon suklaanmakuinen riisiproteiini. Makeutettu stevialla.

VÄLIPALA (tämä välipala yleensä vain työpäivinä jolloin menen kuuteen töihin ja syön aamupalani valtavan aikaisin)

 • maustamatonta kaura- tai soijajogurttia, hedelmää
"Kasvi"jogurtteja ja hedelmää.
”Kasvi”jogurtteja ja hedelmää.

LOUNAS

 • yleensä töissä jolloin se on melkein aina salaatti, ehkä leipäsiivut
Lounaaksi kasvisruoka-annos, mitä milloinkin, mutta töissä aina eväät.
Lounaaksi kasvisruoka-annos, mitä milloinkin, mutta töissä aina eväät. Tässä soijapapusalaatti.
Papupyörykät oli tosi hyviä.
Papupyörykät oli tosi hyviä.

VÄLIPALA

 • maustamatonta kaura- tai soijajogurttia marjoilla, hedelmillä tai hedelmäsoseella (Bonne tai omatekemää)
Välipala-aineksia.
Välipala-aineksia.

PÄIVÄLLINEN

 • täysjyvämakaronia ja linssikastiketta, kasviksia tai muu itte tehty kotiruoka.
Linnsikastike on helped ja hyvä sapuska.
Linnsikastike on helped ja hyvä sapuska.

ILTAPALA

 • kaura- tai soijajogurttia myslillä. Marjoja tai hedelmiä. Pähkinöitä. Siemeniä. Mitä milloinkin.

tai

 • myslin tilalla voi olla myös leipäsiivuja jolloin täysjyväruisleipää, levitettä, vegejuustoa ja vihanneksia päälle

IMG_2705

LINSSIKASTIKE (hs.fi)

 • 1 sipuli 
 • 5 valkosipulin kynttä 
 • 2 tl paprikaa 
 • 1 porkkana 
 • 1 rkl öljyä 
 • 2 dl punaisia linssejä 
 • 6 dl kasvislientä 
 • 1 tlk (45 g) tomaattisosetta 
 • nippu persiljaa 1.Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuori ja paloitteleporkkana. 
 • 2.Kuumenna öljy ja kuullota sipulisilppu. Lisää paprika ja porkkana jasekoita hetki. 
 • 3.Lisää kasvisliemi, tomaattisose ja huuhdotut linssit. 
 • 4.Keitä kastiketta noin 20 minuuttia. Ripottele joukkoon runsaastisilputtua persiljaa. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.

Tässä tuli nyt jonkin verran asiaa mun syömisistä, paljon jäi varmaan kertomatta ja jotkut asiat saattaa olla vajaita ja epätarkkoja, mutta tapani syödä tuli varmasti ilmi.

Liikuntapäiväkirja Facebookissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s