Ajatuksia triathlonin täyden matkan jälkeisestä palautumisesta

pirkkalan_tapahtumateltta02

Nonni, viikko Finntriathlon Tahkosta (uinti 3,8 km, pyöräily 180 km, juoksu 42,2 km) ja palautuminen on hyvässä käynnissä. Mitään kremppaa ja ihme vaivaa ei pitkästä liikuntasessiosta tullut, mutta palautuminen noin pitkästä suorituksesta vie kuitenkin varmaankin ainakin sen kuukauden ellei jopa enemmän.

Kuva Timo Kananoja.
Kuva Timo Kananoja.

Viime viikon lauantaina siis elämäni pisin liikuntasessio täyden matkan triathlonkisan muodossa Tahkolla. Sunnuntaina aamupalan jälkeen lähdettiin sieltä ajelemaan kotio. Ensin vietiin valokuvaaja Tinke kotsaansa jonka jälkeen mentiin minä, härre ja anoppi mun vanhemmille kahveelle ja mutakakulle ja samalla reissulla otettiin siellä hoidossa olleet koirat kyytiin ja vielä tipautettiin anoppi kotiinsa ennen kuin itte pääsimme omaan kotiin. Oltiin kotipihassa varmaankin klo 18:aikohin viime viikon sunnuntaina. Sunnuntaina sekä minä että härre käveltiin vähän erikoisesti konkottaen kun paikat olivat hieman jumissa pitkästä pyöräilystä ja juoksusta. Varsinkin noin pitkässä juoksussa (42,2, km) sitä iskua kroppaan tulee juoksuaskeleen muodossa aivan kamalasti.  Mutta mikään paikka ei tosiaan kuitenkaan onneksi vaurioitunut, pari rakkoa tuli varpaisiin ja siinä se. Härrelle ei edes rakkoja.

Maanantaina mulla oli töistä vapaapäivä ja sen ohhottelin vaan ja ihmettelin ja kuulostelin olotilaani, vähän väsynyt se oli, hain kissan hoitopaikastaan eräältä mummelilta kotiin ja kävin ystävällä kahveella tilittämässä pitkää triathlonkisaa. Olivat seuranneet tulospalvelusta mun ja härren menoa. Maanantaina vetäisin kunnon päiväunet ja menin ajoissa nukkumaan, että olisin tiistaiaamuna kuudelta työpaikalla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Koko tämän viikon olen ollut treenaamatta ja olen muutenkin ajatellut, noin kuukauden päivät otan ihan rauhallisesti ja teen jotain liikuntoja jos siltä tuntuu ja missään nimessä en tee jos kroppa tai henkinen minä ilmoittaa, että ei nyt jaksa ei huvita pitää olla vaan. Noh, kyllä mua varmaan voisi huvittaa jo vaikka lähteä juoksulenkille, mutta kroppa sanoo ihan selvästi, että vielä ei ole sen aika. Työmatkapyöräilä oon kuitenkin harrastanut joka työpäivä mennen tullenm aikaa yhdensuuntaiseen työmatkaani menee semmoinen 16–20 min ja selvästi huomaa, että ei tee mieli ottaa yhtään mitään reipasta spurttia, ei tee mieli hengästyä kun heti olo alkaa tuntua kummalta.

 

pirkkalan_tapahtumateltta03

Oon seuraillut ja jotkut lähtevät mun mielestä ihan liian aikaisin täyteen treeniin vastaavan kisan jälkeen. Kai se sit joillekin sopii, mutta en usko että kaikille kuitenkaan vaan keho tarttisi lepoa enemmän. Ja mieli myös.

Keho on tosiaan ihan kunnossa, mitään ihmeellisiä kremppoja tai rasitusvammoja ei tullut, mutta olo on väsynyt ja lihakset tuntuvat jotenkin tyhjiltä ja 8 h seisotun työpäivän jälkeen jalat ovat selvästi rasittuneet. Joka päivä.

 

pirkkalan_tapahtumateltta04

Ajattelin mää silti tässä kuukauden aikana opetella kävelemään käsilläni. Käsilläseisontahan multa jo jollain tavalla onnistuu ainakin pihamaalla nurmikolla. Eli lupaan ja vannon kautta kiven ja kannon, että kuukauden päästä kävelen käsilläni tai mörökölli minut vieköön. Tää on totta, mulla on käsilläkävelyopettelutreenit sovittu ystävä Teijan kanssa heti kun hän palaa kesälaitumilta jonne aikoo paeta tässä päivänä jonain. Määhän oon ollut Teijan apuna juoksuharrastuksen aloittamisessa ja tälläkin viikolla ollaan tavattu muutama kerta juoksutreffien merkeissä. Siten, että mää meen maastopyörällä vierellä kun Teija juoksee ja toteuttaa myasics.fi -virtuaalivalmentajan tekemää juoksuohjelmaa. Hän on edennyt hyvin ohjelman kanssa, tarpeeksi rauhassa ja noudattanut ohjelman suosittelemia juoksuvauhteja. Aion kirjoitella jossain vaiheessa lisää Teijan harjoittelusta. Tavoitteena on saada liikunta ystävän elämään ja ainakin intoa on riittänyt, se on mukavaa.

Tekee mieli myös maratonille ja oon kaivellut juoksukalenteri.fi:stä ittelleni sopivan Maratonin. Se juostaan Tampereella ihan tossa meidän kupeessa eli Pirkkahallin ympäristössä ja tapahtuma on ollut jo useana vutena ja tapahtuman nimi on Wihan kilometrit. Määhän oon juossut elämässäni vain yhden maratonin, Helsinki City Marathonin vuonna 2008 ja silloin siihen aikaa meni 4 h 37 min.

WIHAN KILOMETRIT

Wihan kilometrit 2015 järjestetään lauantaina 24.10.2015.

Tapahtumassa voi juosta maratonin, puolimaratonin, omavalintaisen pituisen matkan, 50 km, 100 km eli kaikki on mahdollista. Itte siis haluaisin juosta maratonin ja koko juoksu juostaan 3,33 km:n mittaisella reitillä eli 12 kierrosta ja vähän yli niin maraton eli 42,2 km on juostu. Hauska tapahtuma johon kyllä menen jos yhtään siltä tuntuu.

”Wihan kilometrit juostaan 3333,33 metrin pituisella reitillä Tampereella Pirkkahallin ympäristössä (yo. kuvassa sininen lenkki).

Matkat 50km ja 100km juostaan tasakierroksin (sininen) seuraavasti:

50km:                15 kierrosta
100km:              30 kierrosta

Maratonin ja puolimaratonin ensimmäisen kierroksen keskellä juostaan Ilmailunkadun viereisellä laajalla pysäköintialueella 1097,5 metrin lisäkierros (kuvassa punainen lenkki) ja sen jälkeen samaa 3333,33 metrin kierrosta seuraavasti:

Maraton:    12 täyttä peruskierrosta, joista ensimmäisen aikana juostaan 2 lisäkierrosta
Puolikas:     6 täyttä peruskierrosta, joista ensimmäisen aikana juostaan 1 lisäkierros

Nonstop juoksu juostaan sinisellä 3333,33 metrin lenkillä, jota kierretään vapaavalintainen tasamäärä kierroksia.

3333,33 metrin peruskierros on esitetty tarkemmin kartalla tämän linkin takana. Molemmista kierroksista on myös reittiä selventäviä digikuvia.

Korkeuseroja 3333,33 metrin kierroksella ei juurikaan ole. Reitin korkeimman ja matalimman pisteen välinen korkeusero on noin pari metriä.

Reitin pinta on noin puoliksi hiekkatietä ja puoliksi asfalttia.

Kierrosta juostaan vastapäivään. Jos kisapäivänä kuitenkin tuulee haittaavasti idästä, niin kiertosuuntaa vaihdetaan. Jokaisen kierroksen jälkeen pitää juoksijan ylittää maaliviiva kierroslaskentaa varten.”

Liikuntapäiväkirja Facebookissa.

Mainokset

6 thoughts on “Ajatuksia triathlonin täyden matkan jälkeisestä palautumisesta

 1. Se on ihan totta, että liian moni lähtee liian aikaisin urheilemaan kovan suorituksen jälkeen. ITse olen juossut useammankin maran, ja aina kuulen näitä tarinoita, kuinka seuraavalla viikolla pitää päästä lenkille/uimaan/salille/mitä vaan. Vaikka olo tuntuisi kuinka mainiolta, ei se välttämättä tarkoita sitä että kroppa olisi palautunut. Keho korjaa vaurioita ja ne vie oman aikansa vaikka olo olisikin ”palautunut”.
  Kaikenlainen hengästyminen tuntuu raskaalta tuollaisen koitoksen jälkeen siksi, kun keho on hetkellisesti ”huonommassa kunnossa” (en nyt keksi tähän aikaan aamusta sitä sanaa…). Pelkästä marasta palautuminen vie 2-3 viikkoa jolloin hikiliikuntaa tulisi välttää 🙂

  Tykkää

  1. Joo liian aikaisin ei kannata lähteä treenaamaan. Moni tosiaan lähtee ja vielä heti täysillä treenien pariin. Mun olo on ihan ok, mutta niin pirteä en ole kuin yleensä ja kehossa kyllä tuntuu vähän erilaiselta ja se tietää rentoa menoa ja oloa vielä. Ihan mukavaa tämäkin, ehtii sitä sitten taas liikkumaan kun on sen aika. Hengästyminen tosiaan tuntuu ikävältä.

   Tykkää

 2. Hittaasti hyvvee tulloo. 🙂 Rauhassa pitää palautella kehoa ja mieltä. Isot koitokset on kovia juttuja myös mielelle ja helposti tulee tyhjä olo sen maaliinpääsyriemun jälkeen. Rauhallista oleilua, kivaa tekemistä keholle ja mielelle, kaunista katseltavaa silmille ja fiksua ravintoa, silloin se palautuminen onnistuu parhaiten. Ja ehkä jopa pienet herkkuöverit. 🙂

  Mulla kesti viime syksynä pelkästään puolimaralta palautuminen yllättävän kauan. Polvet kipuili heti kisan jälkeen paljon ja oli ihan tönköt. En olis arvannu, että viikko kisan jälkeen juoksu olis täysin mahdotonta, koska jousto puuttui jaloista. Vielä kahden viikon jälkeenkin oli ihan liian aikaista juosta. En nyt tarkkaan muista, onnistuiko kivuton juoksu vasta kuukauden päästä vai miten se meni. Pitkään siinä kuitenkin meni.

  Juoksutapahtumajalkaa vipattaa täälläkin. 🙂 Toi Wiha oli uusi juttu, täytyy tutustua siihen. Kuulosti ainakin mielenkiintoiselta. Mun tekis mieli mennä joillekin matkoille sekä Tamperemaratonilla, Tampere Puolimaratonilla, Jämillä että Kankaanpäässä ja nyt pistit eetteriin vielä tuon Wihankin. Hmm, tässähän menee ihan solmuun! 🙂 Meillä olis sitäpaitsi vähän niinku vielä virallisesti sopimattomat treffit Energianurkkaus-Ninnin kanssa ja kaverin kanssa Kankaanpäähän puolikkaalle. 🙂 Maastopyörätapahtuma mulla on 5.9. Kantapää vihoittelee lenkkien jälkeen, mutta venyttely, hieronta ja jää auttaa, enkä halua uskoa, että se olis plantaarifaskiitti. Joojoo, pitäis antaa rauhassa parantua…. Tiedän. 🙂

  Hei hauskoja kuvia taas! 🙂

  Tykkää

  1. Kyllä, rauhallisesti pitää nyt ottaa. Ei muuten tuu mitään, olotila on aika vässähtänyt kyllä ja erilainen kuin ikinä ennen.
   Hei tuu Wihan kilometreille jos vaan aikatauluusi sopii. Mää oon menossa Tampere Puolimaratonille näillä näkymin ystävä Teijan kanssa juoksemaan hänen juoksuansa.

   No, Ninninkin kanssa treffit olisi varmasti hyvät. =) Ei sulla välttämättä ookaan plantaarifaskiitti, määkään en enää usko, että mulla oli just se sillä siinä oli muuta erilaista. Mulla taitaa aika hyvin se ongelma olla poistunut.

   Tykkää

 3. Viisaita sanoja kyllä palautumisesta ja olen samaa mieltä. Toki semmoiset jotka pitkiä suorituksia on tehnyt enemmänkin niin tietää mikä omalle kropalle parhaiten sopii mutta lähtökohtaisesti ottaisin kyllä tosi varovasti. Elimistö käytetään tuollaisessa leikissä kuitenkin todella loppuun ja kaiken maailman vitamiinien ja hivenaineiden puutostilat ovat tosiasia kunnes vauriot on korjattu.

  Mulla on Wihan kilometrit kalenterissa… mutta ei vielä tänä vuonna. Eikä maratonin osalta 😉

  Tykkää

  1. Joo ne on tosiaan vielä erikseen jotka ovat paljon tämmöistä tehneet ja tietenkin ”oikeat” urheilijat. Haa, Wihan kilometrit, ehkä voit tälle vuodelle ottaa sen kalenteriin maratonin osalta. =)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s