Toiveissa terveellisempi elämä?

Kuva Timo Kananoja.
Kuva Timo Kananoja.

Ihmisten puheita kuunnellessa olen monesti huomannut, että halutaan muuttaa oman elämän suunta siihen liikunnalliseen elämään terveellisine syömisineen kaikkineen. Monelle se on kuitenkin aika vaikeeta eikä meinaa onnistua tai jopa ei onnistu ollenkaan.  Ymmärrän sen sillä asiahan  ei tule ilmaiseksi ei mitenkään vaan sen eteen on tehtävä töitä ja pysyttävä suunnitelmassa ja jatkettava tätä pitkään ennen kuin muutos tapahtuu ja uudenlaisesta elämästä tulee luonnollista ja normaalia arkipäivää.

Suunnan muuttaminen omassa elämässä voi olla vaikeeta, mutta se ei missään nimessä ole mahdotonta.

Kuva Timo Kananoja.
Kuva Timo Kananoja.

Oma elämäni on ollut jo vuosia (yli 10)  liikunnallista ja melko terveellistä eikä se mullekaan tosta noin vaan ole tullut vaan se on vaatinut haluamisen lisäksi tekoja. Parempia valintoja, liikkumaan itseään patistamista. Ruokailujen suunnitteluita ja paljon paljon ennakointia. Ennenkaikkea säännöllisyyttä. Riittävää nukkumista. Ei niin tärkeitten asioitten pois karsimista.

Jotkut ajattelevat, että hyvähän ton on treenata ja syödä hyvin, kun se on sille niin helppoa. No joo voi se näitten kaikkien vuosien jälkeen ollakin helppoa kun olen siihen vuosia opetellut enkä ole päästänyt itteäni palaamaan siihen entiseen joka ei harrasta liikuntaa ja syö epäsäännöllisesti ja osittain epäterveelliseti, joka polttaa tupakkaa ja ryyppääkin joskus. Ei, en oo päästänyt eikä enää tee edes mieli sitä elämää eikä ns. ”mättöruuat” juurikaan maistu.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Liikunnallinen ja sitä myötä terveellisempi elämä usein vaatii sen, että laittaa ittensä omassa elämässä monessa asiassa etusijalle. On itsekäs, pitää olla itsekäs ja kohdella omaa itteä hyvin ja syöttää omalle ittelleen hyviä ruokia ja liikuttaa omaa itteään riittävästi jotta keho ja mieli pysyy hyvässä kunnossa.

Tikis.fi -sivusto jakoi jonkin aikaa sitten 7 vinkkiä elämäntapamuutokseen, kas tässä koko artikkeli.

Laitan tähän Tikis.fi-sivuston seitsemästä vinkistä kaksi omasta mielestä tärkeimpää asiaa siihen miten sen elämänmuutoksen liikunnalliseen ja terveelliseen elämään voi ittelleen saada.

Kuva Timo Kananoja.
Kuva Timo Kananoja.

”1. VALITSE OIKEA ASENNE

Puhetta ja kirjoituksia terveellisistä elämäntavoista riittää loputtomiin. Tietotulva on nykyisin valtava ja usein tiedämme edes suurin piirtein, kuinka meidän tulisi toimia. Ongelma piilee siinä, että pelkkä puhe ja hyväkään suunnittelu ei tarkoita vielä tekoja. Sinun täytyy asennoitua niin, että oma terveytesi ja hyvinvointisi on elämäsi tärkeysjärjestyksen kärkipäässä ja toimia sen mukaisesti. On tyypillistä, että muut asiat jyräävät tärkeysjärjestyksessä oman hyvinvointimme yli. Muista kuitenkin, jos emme ole terveitä ja panosta itseemme, emme myöskään jaksa huolehtia kunnolla muista ihmisistä.”

Nimenomaan, ajattelutapa on muutettava siten, että oma hyvinvointi on oman elämän tärkeimpiä asioita. Niinhän sen kaiken lisäksi kuuluu olla. Elä elämääsi muitten joukossa muut huomioiden, mutta omat tarpeesi mielessä pitäen ja ne etusijalle laittaen.

Kuva Timo Kananoja.
Kuva Timo Kananoja.

”2. VAIHDA NÄKÖKULMAA

Treenaaminen vie aikaa ja vaatii tietynlaista suunnitelmallisuutta. Suunnitelmallisuutta vaaditaan myös säännöllisesti syömiseen ja muiden terveellisten valintojen tekemiseen. Kuulostaako vaativalta? Lakkaa ajattelemasta, kuinka haastavaa niiden toteuttaminen on tai mihin muuhun voisit käyttää esimerkiksi treenaamiseen kuluvan ajan. Ajattele sen sijaan, kuinka loistavalta olosi tuntuu treenin jälkeen, kun olet nauttinut terveellisen aterian ja kehosi alkaa palautua. Kun toteutat tätä ajattelua päivästä toiseen ja ryhdyt toimeen, huomaat pian, että olet hyvässä vauhdissa kohti parempaa hyvinvointia.”

Ennakointi ja suunnitelmallisuus, se on todellakin se juttu miten on helppo pysyä jo mietityssä elämäntavassa. Ruokien suhteen niitä terveellisiä normaaleja ruokia pitää aina olla jääkaapissa, silloin on enemmän kuin helppo koostaa se lautasmallin mukainen sapuska siihen ruokalautaselle säännöllisesti. Pitää nimenomaan syödä säännöllisesti ja pysyä siinä säännöllisyydessä. Monen ongelma taitaa olla se, että lipsutaan säännöllisyydestä ja sitten otetaankin lautaselle jotain korvaavaa valmisruokaa tai käydään syömässä joku epäterveellinen ateria jossain muualla ja lopulta syödään enemmän kuin jos oltaisiin syöty säännöllisesti muutaman tunnin välein.

Kuva Timo Kananoja.
Kuva Timo Kananoja.

Tässä päivän ruokahetkeni yleensä:

 1. aamupala
 2. välipala
 3. lounas
 4. välipala
 5. päivällinen
 6. iltapala

Jos jotain herkkua kuten jäätölöö tai pullaa niin se tulee näitten ruokien lisäksi, ei tilalle.

Itse toteutan ihan normaalia lautasmallin mukaista ruokavaliota. Tässä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan sivut jossa lautasmalli on esitetty ja on hyviä neuvoja sen toteuttamiseen.

Mulla lautasella ei yleensä eläintä näy koska syön kasvisruokaa eli korvaan elukat pavuilla, linsseillä, tofulla ym. Joskus ehkä kalaa kun se on saatu jonkun kalastamana, mutta pääasiassa enää ei sitäkään. Ihan vaan siksi kun en halua syödä ketään.

Maitotuotteet korvaan kaurajogurteilla, riisimaidolla, herne- tai riisiproteiinijauheella.

Jonain päivänä kuulkaa mulla on se liikunta-alan koulutus ja omakokemuksista sekä kirjoista opittua tietotaitoa siihen, että voin auttaa ihmisiä terveellisen elämän alkuun. Lupaan.

Kuva Timo Kananoja.
Kuva Timo Kananoja.

Liikuntapäiväkirja Facebookissa.

Mainokset

7 thoughts on “Toiveissa terveellisempi elämä?

 1. Tosi hyvä kirjoitus! Olen itse yli 40-vuotias ja hyvinkin puolet elämästäni käyttänyt laihduttamiseen siinä onnistumatta. Nämä kaksi asiaa joista kirjoitit, tuntuivat suorastaan uusilta, vaikka olen luullut tietäväni kaiken painonpudottamisesta ja terveelliseen elämään tähtäävistä asioista. Tykkään tavastasi kirjoittaa ja seuraamisesi instassa ja välillä täällä on tosi tärkeää, ehdottomasti sinusta on auttamaan toisia saavuttamaan haluamaansa. Kyllä minäkin vielä!

  Tykkää

  1. Joo eikä ookin kumma, että vaikka on niin yksinkertaiset asiat niin silti tavallaan uusia. Joskus voi tulla niin paljon tietoa, että tärkeät asiat hukkuu ja unohtuu sinne muiden joukkoon. Ittellä oon noi molemmat asiat huomannut olevan tosi tärkeitä. Jos säännöllisyys syömisessä lipsuu niin heti tulee syötyä enemmän ja huonommin ja jos ei oo ruokaa jääkaapissa niin aivan sama asia. Siksi todellakin pidän huolen, että nämä asiat on syömisissäni kunnossa suurimman osan aikaa.

   =)

   Tykkää

 2. Kirjoituksesi veti suupieleni hymyyn kuin hymiöllä. 🙂
  Juuri noinhan se on. Ei ole vaikeaa, kun on tahtoa ja asennoitumista asiaan. Sitten kun vielä muistaa maltin eli kaikki ei tapahdu hetkessä, eikä tarvitsekaan. Siitä matkasta se nautinto pitäisi syntyä, eikä pelkästä päämäärästä.

  Onneksi olen tutustunut sinuun vasta tässä paremmassa elämässä, enkä siinä aikaisemmassa. En pysty mitenkään kuvittelemaan sulle röökiä huuleen. 🙂

  Tykkää

 3. Hassua että mäkin kuulen aina tuota ”helppoahan sun on” ja sitten mä ihmettelen, että mitä helppoa siinä on? Mulla on kaksi lasta, viisi koiraa, iso talo, hehtaarin tontti jne huolehdittavana. Ei siinä ole mitään helppoa mullakaan, mutta halua on ja se riittää.
  Allekirjoitan tekstisi muuten, mutta mättö maistuu kyllä mulle hyvin. 😉

  Tykkää

  1. Kiitos. =) Triathlonin harrastaminen on ihan parasta. Ja seuraan liittymällä siitä saa vielä enemmän irti varsinkin jos seurassa on aktiivista toimintaa, tsemppiä! =)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s